As dori cateva informatii privitoare la modalitatea de pensionare. Tatal meu s-a nascut in anul 1953. Vechimea in munca este de 39 de ani si 5 luni, dintre care 1 an si 4 luni reprezinta armata iar 28 de ani, 3 luni si 17 zile sunt incadrati la grupa I de munca, in procent de 50%, conform Deciziei Civile irevocabile nr.1193, din 23,02,2011, a Curtii de Apel Bucuresti. In data de 4.11.2011 a depus dosarul de pensionare DAR, NU a fost luata in calcul decizia irevocabila a Curtii de Apel, prin care, acei 28 de ani, 3 luni si 17 zile se incadrau in grupa I de munca. Motiv pentru care dosarul de pensionare a fost respins. In data de 2.05.2012 a fost primita decizia de respingere a dosarului de pensionare iar in data de 7.05.2012 a fost depusa o contestatie. Intrebarile sunt: cand se poate iesi la pensie, in acest caz? Fie anticipat, fie la limita de varsta? SI, cum devine aplicabila o decizie irevocabila ca cea de mai sus, in cadrul unui dosar de pensionare? Multumesc
Era bine sa precizati motivul scris in decizia de respingere a cererii privind acordarea pensiei pentru limita de varsta. Daca reveniti, chiar va rog sa postati motivul pentru care casa de pensii a respins cererea, adica motivul pentru care nu a fost avuta in vedere decizia CAB.
Insa, chiar daca am in vedere perioada lucrata in grupa I de munca si recunoscuta ca atare prin decizia CAB, tatal dvs. nu indeplineste in prezent conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta sau de pensie anticipata ori anticipata partiala.
Varsta standard de pensionare in cazul tatalui dvs. este de 65 de ani. Aceasta varsta se reduce cu 3 ani pentru perioada lucrata in grupa I de munca. Asta inseamna ca tatal dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 62 de ani. Pensia anticipata i se cuvine cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, adica la 60 de ani. Atentie! Perioada recunoscuta de CAB ca fiind lucrata in grupa I de munca este in procent de 50% si se transforma in procent de 100% cand se stabilesc drepturile de pensie.
In primul rand, multumesc din suflet pentru raspuns si pentru lamuririle date care chiar ne sunt de un real folos.
Motivul respingerii a fost acela ca nu a fost valorificata grupa I, intruncat incadrarea din cadrul adeverintei depuse nu este corect facuta. Ori, in adeverinta respectiva, eliberata de catre Serviciul Resurse Umane, se precizeaza ca in perioada: 03,07,1971-01,04,2001 activitatea desfasurata se incadreaza in grupa I de munca, conform dispozitiilor art 3, pct 7 din Ordinul 50/1990 si conform Deciziei Civile irevocabile nr. 1193/23,02,2011, mentionandu-se ca adeverinta s-a eliberat in baza Deciziei Civile 1193... Verbal, i s-a spus ca acel CEL PUTIN 50%, precizat chiar SI in Monitorul Oficial, determina neluarea in calcul a acestei decizii civile, punandu-l sa aduca INCA o adeverinta de la serviciul Resurse Umane in care sa precizeze faptul ca accepta acel 50% si NU mai mult... A umblat SI pt o astfel de adeverinta, a ajuns SI cu aceea la Casa de Pensii DAR, i s-a spus ca nu mai poate fi luata la dosar, pe motiv ca deja i s-a trimis hotararea de respingere si ca urmeaza sa soseasca prin Posta. A sosit respingerea prin Posta, am despus contestatia...
In primul rand ca nu prea inteleg ce este cu perioada din adeverinta, intrucat din 03.07.1971 pana in 01.04.2001 nu sunt 28 de ani si 3 luni asa cum ati scris in primul mesaj.
Adeverinta trebuie sa respecte intocmai anexa 14 a HG nr. 257/2011 in temeiul careia a fost emisa. In aceasta anexa nici nu exista mentiunea "cel putin..." cu referire la procentul in care s-a lucrat in grupa de munca, prin urmare nici angajatorul nu trebuia sa emita asa ceva. Sper ca in decizia CAB nu exista mentiunea "a lucrat in grupa I de munca in procent de cel putin 50%". Asa ceva nu exista, intrucat procentul se stabilea in mod exact atunci cand se stabileau angajatii care lucrau in grupe de munca.
Prin urmare, pana aici casa de pensii a procedat legal, intrucat nu avea o adeverinta valida. Mai apoi, insa, nu am inteles de ce casa de pensii nu a primit cea de a doua adeverinta. Chiar daca a fost emisa decizie de respingere a cererii privind acordarea drepturilor de pensie, tatal dvs. are dreptul sa depuna orice noi acte la dosar, insotite de cerere, iar casa de pensii are obligatia sa le primeasca si sa emita o noua decizie de pensie, fie ea de admitere sau de respingere.
Acum dosarul de pensie a fost trimis la Casa Nationala de Pensii Publice pentru solutionarea contestatiei, insa tatal dvs. poate depune oricand orice act la casa de pensii. Daca cei de la pensii nu ii primesc actele, le poate depune prin posta recomandat si cu confirmare de primire. Repet, insa, ce am scris in mesajul precedent: daca perioada lucrata de tatal dvs. in grupa I de munca in procent de 50% este de doar 28 de ani, acesta nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de o categorie de pensie.
Dosar de pensionare
jordy23
Buna seara. Doresc sa va adresez o intrebare cu speranta ca ne puteti ajuta. Tatal meu a depus recent o cerere pentru pensionare dar a fost respinsa Va pot da ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca a ii a
kriskrs
Buna ziua, am si eu nevoie de cateva lamuri, o sa incerc sa fiu cat mai concis. Mama avea dreptul sa iasa la pensie la 57 de ani (hartie la mana de acum cativa ... (vezi toată discuția)