avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... radiere cazier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

radiere cazier

daca o persoana a fost condamnata la 1 an cu suspendare pentru un accident rutier cu vatamare corporala, dupa cati ani se sterge cazierul.de fapt cazierul se sterge dupa o anumita perioada sau ce are de facut persoana respectiva pentru aceasta?
Daca va referiti la reabilitare, aceasta opereaza din oficiu sau la cererea partii interesate
Dar ,este bine sa cunoasteti ca evidentele din cazierul judiciar nu se sterg,acestea ramand inregistrate in caziierul "pasiv" astfel incat indiferent de perioada scursa de la comiterea unei fapte ,autoritatile in drept au competenta sa analizeze activitatea unei persoane,eventual faptele pentru care a fost judecat si condamnat
LEGE Nr. 290 din 24 iunie 2004 privind cazierul judiciar

ART. 13

(1) Persoanele înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;

b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;

c) a intervenit amnistia;

d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;

e) au decedat;

f) au fost scoase de sub urmărire, s-a dispus faţă de ele încetarea urmăririi penale ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;

g) au executat măsura educativă a libertăţii supravegheate, a internării într-un centru de reeducare sau într-un institut medical-educativ;

h) a trecut un an de la data aplicării măsurii educative a mustrării.

(2) În cazul când în cazierul judiciar al persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a) - d) şi f) există şi alte menţiuni, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă.

ART. 82 c.p.
Termenul de încercare
Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a cărei executare a fost suspendată este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă
ART. 86 c.p.
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

In concluzie in cazul dvstra dupa 3 ani de la hotararea definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere fapta penala costelus1976 costelus1976 care este termenul de prescriere si stergere din cazier a unei condamnari de 8luni ci suspendare pentru abatere de la normele rutiere (vezi toată discuția)
Prescriere cazier bogdan1807 bogdan1807 Buna ziua Daca am fost condamnat la 8 luni inchisoare cu suspendare,in cat timp se sterge aceasta pedeapsa din cazier. Multumesc (vezi toată discuția)