avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Problema dosar rezolutiune antecontract - taxa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Problema dosar rezolutiune antecontract - taxa judiciara de timbru majorata, declinare de competenta

Buna ziua. Inainte de toate vreau sa le multumesc tuturor celor care imi vor raspunde.Problema mea este urmatoarea: In noiembrie 2011 am achitat un avans de 2000 euro in vederea achizitionarii unui apartament la Cluj.Am facut antecontract la notar cu vanzatorul( constructorul),iar acesta trebuia sa imi predea apartamentul impreuna cu toata documentatia necesara in vederea intabularii pana la data de 28 februarie 2012,fapt care nu l-a facut.Dupa variate incercari de a recupera avansul am fost nevoita sa recurg, sa imi recuperez avansul prin instanta.Am luat legatura cu un avocat, care mi-a zis ca dosarul trebuie depus la Tribunalul Comercial Cluj.Zis si facut.Pe data de 2 mai s-a depus dosarulcu termen pe 15 iunie.Avocatul mi-a zis ca taxa de judecare(a calculat-o el ,inainte sa emita citatia Tribunalul) pentru cei 2000euro este de 300euro.I-am dat avocatului pe langa onorariul sau si cei 300 de euro ca sa achita taxa de judecare(eu nefiind in tara),mentionand ca sa nu achite taxa doar inainte cu cateva zile de termen.In data de 17 mai primesc acasa la parinti citatia de la Tribunal in care taxa este de 2800 de lei,nicidecum 1200 de lei.Avocatul imi zice ca judecatorul a calculat gresit taxa dar acum asta e trebuie sa platim cat au zis.Ma ofer sa ii mai dau diferenta pana la 2800 de lei,dar imi zice ca nu merge asa,pt ca el a platit o data cei 1200 de lei taxa cum a calculat el,si ca, acum trebuie platit inca 2800 de lei.:O Ma intreb e normal asa ceva? Pot eu sa cer ca in cazul in care daca constructorul pierde procesul sa imi dea si cei 1200 de lei care au fost achitati de avocat tot ca taxa? De parca nu ar fi fost de ajuns,ieri dupa proces imi zice avocatul ca a trebuit sa retraga dosarul de la Tribunalul Comercial si sa il depuna la Judecatorie ,pentru ca nu se mai judeca acolo acest tip de dosare.Zis si facut.Intrebarea mea este: acum Judecatoria imi va trimite alta citatie cu alta taxa care trebuie sa o achit? Astept parerile dvs pentru ca nu mai inteleg nimic. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:42, 22 Iunie 2012
In primul rand, taxa judiciara de timbru calculata de avocatul dvs. si de instanta este calculata gresit.
Pentru stabilirea taxei judiciare de timbru, cererea urma sa fie precizata in lei. Din calculele mele, in care am zis 1 euro = 4.5 lei (am rotunjit in plus), rezulta ca aveati de recuperat 9.000 lei, pentru carea taxa de timbru care trebuia achitata este 651 lei si timbru judiciar de 3 lei, adica mult mai putin. Cred ca s-a profitat de faptul ca nu sunteti in tara.

Formula de calcul este prevazuta de art. 2 alin. 1, lit. d) din legea 146/1997 (legea taxelor de timbru) si este urmatoarea: intre 5.001 lei si 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depaseste 5.000 lei

Daca, totusi, am admite faptul ca taxa judiciara de timbru este de 2.800 lei si dvs ati achitat 1200 lei, urmeaza sa achitati diferenta de 1600 lei si in niciun caz asa cum vi s-a spus.

Competenta materiala de solutionare a dosarului revine Judecatoriei si nu Tribunalului, fapt ce ar fi trebuit cunoscut de avocatul dvs.

In cazul in care Tribunalul constata ca nu este competent material sa solutioneze cauza trimite dosarul la instanta competenta, adica Judecatoria. Dosarul se va trimite de catre Trimunal catre Judecatorie si in niciun caz nu trebuia "retras dosarl". Nici nu inteleg prea bine ce intelege av dvs prin "retragerea dosarului", probabil se refera la renuntarea la judecata, renuntare care nu se putea face decat daca avea un mandat expres din partea dvs.

Daca dosarul se trimite de catre Trimunal, catre Judecatorie pentru solutionare nu se mai plateste o alta taxa judiciara de timbru, daca s-a renuntat la cererea de chemare in judecta si se va depune dosarul la Judecatorie, se va achita o noua taxa judiciara de timbru.







Schimbati urgent avocatul.

Acest gen de dosare nu au ce cauta la tribunal, instanta competenta fiind judecatoria.
Daca tribunalul a constatat ca nu e competent va trimite dosarul la judecatorie, iar taxa de timbru nu mai trebuie achitata alta, actiunea fiind deja timbrata.

Normal trebuia ca alaturi de prima taxa pretins achitata sa se mai achite doar diferenta.Eu una am suspiciuni ca acea prima taxa de 1.200 chiar a fost achitata.

Solicitati si dvs copii dupa chitantele de achitare a taxei de timbru si a celorlalte cheltuieli.

In cayul in care dvs castigati dosaru, atunci parartul va suporta cheltuielile de judecata adica taxa de timbru si onorariu de avocat, cu conditia ca la dosar sa existe dovada acestor cheltuieli, altfel instanta nu le acorda.
Buna ziua din nou.Pe site-ul Tribunalului afiseaza acest lucru :Solutie: Admite excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Specializat Cluj, invocată de pârâţii STOICA I. şi STOICA M. Declină competenţa de judecare a cererii de chemare în judecată formulate de reclamanta POP A, în contradictoriu cu pârâţii STOICA I, STOICA M, SURD G şi SURD C, în favoarea Judecătoriei Cluj-Napoca. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15.06.2012. Inseamna doar ca s-a mutat dosarul la Judecatorie? De ce ,daca caut pe site-ul de la judecatorie numarul de dosar sau caut dosarul dupa numele uneia dintre parti nu imi arata nimic? Multumesc
Tribunalul Cluj si-a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea judecatoriei Cluj-Napoca. Dosarul va fi trimis la judecatorie iar dvs. veti primi citatie. Degeaba cautati acum dosarul pe site-ul judecatoriei, este mult prea devreme. Pentru a fi inregistrat, dosarul trebuie sa ajunga efectiv la judecatoria Cluj-Napoca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta competenta nicolae_vlad nicolae_vlad Am un dosar depus la judecatoria sect 3 prin care cer o solutinare privind rezilierea unui contract de vanzare-cumparare intre mine si un constructor si prin ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna ''declina solutionarea cauzei''? cristin28 cristin28 Buna ziua, m-ar interesa si pe mine ce inseamna: declina solutionarea cauzei (intr-un proces). multumesc (vezi toată discuția)
Intrebare urdeanu urdeanu va rog sa-mi raspundeti daca puteti am un dosar in brasov si vreau sa-l trimit la judecatoria din tulcea fara ca avocatul meu sa se mai deplaseze pana acolo. ... (vezi toată discuția)