Am un dosar depus la judecatoria sect 3 prin care cer o solutinare privind rezilierea unui contract de vanzare-cumparare intre mine si un constructor si prin care cer restituirea avansului plati in valoare de 25000 Euro,am primit prin posta citatia pentru 09/09/2009 si deasemenea si instiintarea pentru plata taxei de timbru in valoare de 7600 RON (ceea ce mi se pare mult,dupa toate calculele pe care le-am facut eu taxa era undeva pe la 3600-3700 RON),intre timp am discutat cu un avocat si mi-a spus ca am depus gresit dosaruyl la Judecatoria sector 3 si ca trebuia depus de fapt la Tribunal deoarece litigiile cu valoare peste 1000000 RON sunt de competenta Tribunalului si nu a judecatorie
Am rugamintea sa-mi spuneti si mie care este de fapt adevarul,daca Judecatoria nu este competenta atunci de ce mi-a acceptat dosarul,mi-a dat termen si ma pune sa si platesc taxa de timbru ?
Valoarea litigiului atarge competentra in prima instanta a Tribunalului, judecatoria va declina competenta deci plata taxei de timbru ramine valabila daca ati timbrat numai ca trebuie sa vedeti daca s-a avut in vedere modificarea in privinta legii taxei de timbru care nu ar fi inca operabila. Succes
Inca nu am platit taxa de timbru,am incercat sa aflu mai intai cum au calculat-o tinand cont ca dupa noua lege suma trebuia sa fie ceva de genul 2611 lei+2% din ce depaseste 50000 ron,iar mie in nici un caz nu imi da 7600 ron,dar ideea era,cum mi-au fixat termen daca nici macar nu au competenta sa judece aceasta cauza si dosarul trebuia depus la Tribunal (la care tribunal ?),si ce se va intampla la prima infatisare ?...instanta va respinge cererea mea ?
Toate instantele care primesc cereri de chemare in judecata le fixeaza in primul rand termen, intrucat nu se poate lua nicio masura fara a fi legal citate partile. Al doilea pas obligatoiu este sa calculeze taxa de timbru si sa instiinteze pe reclamant prin citatie despre cuantumul acesteia. Fara a se achita taxa de timbru instanta nu poate lua nicio alta masura in dosar.
Prin urmare, s-a fixat termen de judecata si vi s-a pus in vedere sa timbrati cererea. Numai dupa ce veti timbra cererea se va putea lua in discutie exceptia necompetentei materiale a judecatoriei si se va declina dosarul catre tribunal. In mod normal dosarul se declina catre Tribunalul Bucuresti (daca actiunea a fost depusa la sectorul 3). dar competent este tribunalul in raza caruia se afla sediul paratei.
Puteti sa nu timbrati cererea si aceasta sa fie anulata, iar dvs sa depuneti o noua cerere corect la tribunal, sau sa timbrati cererea si la primul termen sa solicitati declinarea competentei catre tribunal.
In prima varianta riscati sa vina paratul cu cheltuieli de judecata (este totusi putin probabil sa le aiba de la primul termen), insa ca avantaj ar fi ca scutiti o lunga perioada de timp, pentru ca daca se invoca exceptia necompetentei si se admite, va dura ceva pana judecatori ava redacta hotararea si pana va trimite dosarul la tribunal, apoi va mai dura ceva pana acest dosar va fi inregistrat, va primi termen si vor fi emise citatiile.
daca depuneti o noua cerere acum direct la tribunal aceasta perioada se scurteaza, insa dupa cum v-am spus exista riscul ca paratul sa se prezinte la primul termen si sa solicite sa fiti obligat la plata cheltuielilor de judecata.
Din experienta mea insa, la primul termen de obicei paratul depune o cerere ca vrea sa-si angajeze avocat, asa ca nu poate justifica vreo cheltuiala de judecata.
un alt avantaj petru depunerea unei noi cereri la tribunal este ca taxa de timbru va fi calculata din nou de judecatorii de la tribunal, care poate vor ajunge la aceeasi concluzie cu dvs.
Multumesc pentru raspuns,cred ca cea mai buna miscare este sa depun o noua cerere la tribunal.
Inca odata multumesc
Daca mai sunt pareri sau sfaturi le accept cu bucurie
Og 5/2001
emilius
am introdus o cerere de emitere somatie de plata pentru o suma de peste un miliard ... la judecatorie, din prostie, neatentie si graba. trebuia dsepusa la ... (vezi toată discuția)