buna ziua,la firma unde lucrez se retine garantie materiala pana la suma de 4500 roni,in rate lunare,dupa achitarea acestei sume drept garantie ni s-a spus ca aceasta suma este in banca si ne-a dat un act aditional la contractul de munca sa-l semnam care consta ca acesti bani se restitue doar la lichidare sau demisie,dar doar dupa 2luni de la data incheierii contractului de munca.am marea rugaminte sa-mi spuneti daca este corect sa ni se retina atatia bani drept garantie si daca se poate cere un act doveditor unde sunt de fapt acei bani,nu avem un extras de cont,nimic,daca este corect va rog sa-mi spuneti daca eu ca angajat la aceasta firma de 8ani,fiind banii intr-un cont la banca eu nu beneficiez de nici o dobanda de pe urma lor?cine ia aceasta dobanda in fiecare an/este legal si ce pot face.va multumesc mult pt.raspuns
Conform art.12 din Legea 22/1969 privind angajarea gestionarilor,garantia in numerar trebuie sa fie de minimum un salariu si de maximum 3 salarii lunare ale gestionarului.
In mod normal sumele retinute pentru garantii ,se depun la o banca ,fiind purtatoare de dobanzi.Solicitati contabilului firmei,sa va prezinte extrasul de cont bancar(unde apar sumele retinute si dobanzile acordate de banca, pentru toate persoanele gestionare),mai ales ca la sfarsitul fiecarui an,prin inventarierea patrimoniului firmei, trebuie sa se certifice extrasele bancare .
nu mi-ati raspuns la intrebare.va rog frumos sa-mi spuneti cine are dreptul la dobanda banilor depusi la banca??firma sau mi se cuvine mie suma depusa + dobanda aferenta anilor de cand mi s-a retinut pana in momentul plecarii din firma??va multumesc pt.raspuns
La plecarea din firma,dupa predarea gestiunii,dvs.sunteti beneficiara garantiei si a dobanzilor acordate de banca.Daca ati avut lipsa in gestiune,
firma poate solicita bancii, in baza unor titluri executorii,virarea sumelor
din contul de garantii in contul curent al firmei,pentru recuperarea prejudiciului.