avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... BANCI - SE POATE SCURTA PERIOADA DE CREDITARE?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

BANCI - SE POATE SCURTA PERIOADA DE CREDITARE?

Buna ziua,

am un credit ipotecar pe 30 de ani la banca X.
Au trecut 4 ani de cand am accesat creditul.
Pot depune o cerere la banca prin care sa solicit scurtarea perioadei de creditare de la 26 ani cati au mai ramas, la 10 sa zicem?
Ar fi in avantajul meu din punct de vedere financiar (desi rata lunara va creste, clar) sa fac aceste lucru? este adevarat ca voi plati mai putini bani, astfel, bancii la final?
Cel mai recent răspuns: ContSters201854 , utilizator 10:58, 17 Iunie 2012
Banca poate aproba modificarea termenului de creditare, dar numai cu conditia sa puteti dovedi ca veniturile pe care le aveti pot acoperi rata recalculata, care cu siguranta va fi mult mai mare. Bineinteles, ar fi in avantajul dumneavoastra, ati plati cu 15-16 ani mai putin dobanzi catre banca.
Verificati si clauzele contractuale prevazute cu privire la acest aspect. Exista si probabilitatea ca o institutie bancara sa nu fie de acord deoarece nu mai incaseaza dobanda.
Va recomand sa cititi contractul.

Daca aveti posibilitatea de a plati mai repede creditul, este suficient sa faceti in fiecare luna o rambursare anticipata (adica va platiti atat rata scadenta cat si o suma suplimentara, cat va permiteti).

In general, bancile castiga foarte mult in prima parte a creditului, cand din suma pe care o dati - cea mai mare parte sunt dobanzi si mai putin din "datoria efectiva" = numit dpdv al bancii "Principal".

Acum, cel putin la banca mea, ca urmare a platii anticipate sunt 2 variante de modificare a contractului:
- diminuarea perioadei de creditare
- diminuarea ratei lunare.

Cititi bine contractul si cel mai bine e sa mergeti la un consilier de la banca unde aveti creditul, vor fi fericiti daca va duceti cu bani :)

E posibil sa va accepte si diminuarea perioadei la 10 ani, dar va asumati un risc (sunteti sigur ca peste 4-5 ani o sa aveti acelasi venituri)?

Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit prima casa octavianpopa octavianpopa Buna ziua, Ma numesc Popa Octavian si am facut un credit Prima Casa in anul 2012 in valoare de 57 000E pe o perioada de 25 de ani. Am rambursat ... (vezi toată discuția)
Modificare unilaterela grafic rambursare banca stelian1970 stelian1970 Detin in derulare un credit cu o banca inceput in 2008. La mom respectiv am avut o anexa cu grafic de rambursare. In cuprinsul contractului de credit se face ... (vezi toată discuția)
Dobanda datorata bancii in cazul platii anticipate ioanamihaela ioanamihaela Am platit anticipat un credit luat in iunie 2006 la una din bancile mari care detine un record de clienti nemultumiti. Am constatat ca dobanda incasata pana ... (vezi toată discuția)