Nu, nu aveti nicio sansa. In plus, formularea caii de atac incarca in mod nejustificat rolul instantelor cu judecarea unei cai extraordinare de atac care este inadmisibila.
Intai ca nu are relevanta ce hotarasc instantele in cauze similare. Instantele nu sunt tinute, atunci cand pronunta o hotarare, de ceea ce s-a hotarat anterior in cauze similare. Asta se intampla in sistemele de drept ce apartin familiei anglo-saxone. In sistemele juridice romano-germane jurisprudenta nu este izvor de drept, judecatorii nefiind legati de hotararile pronuntate, in cauze similare, de alti judecatori.
Mai apoi ca puteti exercita calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare numai pentru motivele strict si limitativ prevazute la art. 317 si art. 318 Cod procedura civila. Printre aceste motive nu exista si motivul "intr-o cauza similara a fost pronuntata o hotarare potrivnica" si, asa cum am aratat mai sus, acest motiv nici nu ar putea exista reglementat in Codul nostru de procedura civila.
Art. 317
(1) Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
(2) Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.
Art. 318
Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.