avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Colegul meu a castigat, eu am pierdut irevocabil. Pot ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Colegul meu a castigat, eu am pierdut irevocabil. Pot sa atac hotararea cu contestatie in anulare?

am castigat procesul cu angajatorul la tribunal,la curtea de apel am pierdut,colegul meu a pierdut la tribunal si a castigat la curte.
amandoi am fost concediati pe acelasi criteriu(aceeasi speta,in plus eu am avut si caz social)concurenta neloiala dovedita,acelasi avocat,doar completele de judecata diferite.
am vreo sansa daca fac contestatie in anulare si sa ma folosesc de hotararea lui?

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:15, 21 Iunie 2012
in principiu da dar depinde de cine judeca si cum vede lucrurile
Nu, nu aveti nicio sansa. In plus, formularea caii de atac incarca in mod nejustificat rolul instantelor cu judecarea unei cai extraordinare de atac care este inadmisibila.

Intai ca nu are relevanta ce hotarasc instantele in cauze similare. Instantele nu sunt tinute, atunci cand pronunta o hotarare, de ceea ce s-a hotarat anterior in cauze similare. Asta se intampla in sistemele de drept ce apartin familiei anglo-saxone. In sistemele juridice romano-germane jurisprudenta nu este izvor de drept, judecatorii nefiind legati de hotararile pronuntate, in cauze similare, de alti judecatori.

Mai apoi ca puteti exercita calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare numai pentru motivele strict si limitativ prevazute la art. 317 si art. 318 Cod procedura civila. Printre aceste motive nu exista si motivul "intr-o cauza similara a fost pronuntata o hotarare potrivnica" si, asa cum am aratat mai sus, acest motiv nici nu ar putea exista reglementat in Codul nostru de procedura civila.
Art. 317
(1) Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
(2) Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.
Art. 318
Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Stimat forumist,

Pe plan intern, așa cum v-a arătat și colega mea, d-na Pintea, nu aveți nici o șansă.

Totuși, este necesar să cunoașteți faptul că incertitudinile jurisprudențiale au fost arătate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului drept o violare a Art. 6.1 al Convenției Europene - vezi (printre altele) cazul Beian contra României.

Astfel, strict în principiu, dacă în speța dvs a existat o astfel de situație, ar putea fi admisibilă o aplicație de Curte Europeană.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
andreigrigoriu, moderator
Actiune in anulare

Conform art. 318 C. proc. civ. hotărârile instanţei de recurs pot fi atacate cu contestaţie în anulare când dezlegarea dată e rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul din motivele de modificare sau de casare. Raportat la cuprinsul contestaţiei în anulare, contestatorul nu a invocat existenţa unei greşeli materiale ci a apreciat că instanţa de recurs a dat o interpretare eronată dispoziţiilor legale aplicabile în speţă.
Deci, se poate face contestatia in anulare. Depinde si de ce ati dat angajatorul in judecata, si ce solutie ss-a dat.
salcianuadriana a scris:

Actiune in anulare

..
Deci, se poate face contestatia in anulare. .


Stimată doamnă,

De expus, ați expus bine. Dar nu înțeleg concluzia potrivit căreia s-ar putea face o contestație - adică, presupun, una cu șanse de câștig.

Alte discuții în legătură

Contestatia in anulare shhomerul shhomerul contestatia in anulare in baza art. 320(3) cod procedura civila se mai poate face pentru motivele date de art. 317 si art. 318 cod procedura civila? (vezi toată discuția)
Care era raspunsul la intrebarea selena67 selena67 Care era raspunsul la intrebarea dnei corneliagugoasa din 9 nov.2009? scuze dar sunt nou inregistrata si inca nu m-am familiarizat. Acesta era mesajul ... (vezi toată discuția)
Am pierdut in recurs. ce pot sa mai fac? zamolxevaleriu zamolxevaleriu Informaţii detaliate despre dosar Număr unic dosar: 10889/280/2009 Înregistrat în data de: 11.05.2010 Obiect dosar: anulare proces verbal de ... (vezi toată discuția)