fo92 a scris:
As dori sa fac contestatie impotriva procesului verbal deoarece nu mi se pare corect ca din cauza dubei sa raman fara permis. Imi pare rau pentru ce s-a intamplat si stiu ca teoretic sunt eu de vina, dar in legislatie scrie sa iesi cu masina pana cand ai vizibilitate :(....
Daca fac constestatie certificatul de greva se elibereaza pe loc? Vreau sa-mi recuperez permisul in timpul procesului deoarece depind de el.
Astept sfaturi din partea dvs daca merita sa fac constestatie si daca am sanse de castig. In caz ca pierd procesul mai am dreptul sa-mi micsorez perioada de suspendare cu 30 de zile? Sa atasez pozele la dosar cand ma duc sa-l depun sau sa cer asta la urmatoarea "chemare".
in primul rand chiar daca pierdeti procesul va puteti reduce perioada de suspendare la 30 de zile in conditiile art. 221 din regulam.de aplicare a oug 195
hg 1391 reg.aplic. oug 195
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce
se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
in al doilea rand este obligatorie sustinerea testului pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.
oug 195
Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau
pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului,
dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
in al treilea rand nu ati ramas fara permis din cauza dubei ci datorita faptului ca nu ati acordat prioritate de dreapta in conditiile din regulament (chiar daca vizibilitatea a fost redusa de prezenta unuo obstacol). acesta va fi raspunsul instantei.
Art.57. - (1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament.
va relatez din proprie experienta fiind acum ceva timp in aceeasi situatie, am iesit de pe un drum fara prioritate, era o duba pe trotuar chiar pe colt, pe drumul cu prioritate era o coloana la un semafor, am iesit pash, pash, asigurat dreapta-stanga(cred ca aici am facut greseala, trebuia stg-dr), in fractiunea de secunda cand m-am uitat in stg, a iesit un destept din coloana, a depasit toata coloana in viteza si a vrut sa faca stg pe langa mine, eu nici n-am apucat sa plec 10 cm de pe loc ca a intrat ala in mine. a fost suficient ca sa se constate ca nu am acordat prioritate de dreapta indiferent ca individul respectiv depasise o coloana oprita la semafor,
era pe drumul cu prioritate.. nu mai spun ca individul a recunoscut prima oara ca a gresit si a vrut sa dam ca masinile au fost lovite in parcare, a mea nu avea absolut nimic, dar a lui era varza (o dacie 1300 toamna) iar eu de prost ce-am fost am spus sa mergem la politie considerand ca am dreptate! ei bine, am murit cu dreptatea in mana cum se spune, prioritatea este sfanta.
va citez cateva randuri din hotararea jud. pe care am primit-o la vremea respectiva:
"Obligatia de acordare a prioritatii si dreptul corelativ sunt reglementate de dispozitiile OUG 195/2002 potrivit art. 6 pct. 1 si 26 instituind in mod generic
obligatia fiecarui participant la trafic de a nu-si continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin aceasta ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca. Prioritatea de trecere reprezinta asadar
dreptul unui participant la trafic de a trece inaintea celorlalti participanti la trafic cu care se intersecteaza, in conformitate cu prevederile legale privind circulatia pe drumurile publice. In masura in care a avut loc o coliziune pe zona de prioritate in care au fost implicati doi participanti la trafic-din care unul avea obligatia de a ceda prioritatea-rezulta ca acesta din urma a efectuat o manevra care il determina pe celalalt sa
isi modifice brusc directia sau
viteza de deplasare ori
sa opreasca pentru a evita accidentul. In cazul unei coliziuni, cu atat mai mult, se poate aprecia ca obligatia nu a fost respectata in mod corespunzator." cam lung citatul dar asta a fost o parte din argumentarea instantei.
cat despre art. 6 din oug 195, pct. 1 si 26 sunt cele de mai jos:
1.
acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu-şi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să-şi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;
26.
prioritate de trecere – dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic cu care se intersectează, în conformitate cu prevederile legale privind circulaţia pe drumurile publice;
asa ca nu prea cred ca veti avea castig de cauza dar nu se stie niciodata.
certificatul de grefa se poate obtine prin depunerea unei cereri care se obtine de la xerox-ul judecatoriei respectiva, un timbru judiciar de 0,15 lei de la posta si o taxa de 1,0 leu la CEC reprezentand taxa de timbru judiciar.
in cazul in care pierdeti procesul veti plati cheltuieli judiciare catre stat (incepand cu 1 septembrie).