Ati putea va rog sa va exprimati punctul de vedere in urmatoarele spete:
1. este considerat pericol public incendierea unui autoturism parcat, bun comun, de catre X pe o ulitza izolata dintr-un sat, aflata la peste 100 m de cea mai apropiata locuinta, provocandu-se un incendiu de proportii?
2. Avand in vedere starea de fapt prezentata mai sus, se retine atat art. 217 alin 1 cat si alin 4 Cod penal? In cazul formei agravate a infractiunii prevazute la alin 4 al aceluias articol, actiunea penala se pune in miscare si din oficiu sau numai la plangerea prealabila?
3. Autoturismul mai este considerat bun comun, in situatia in care partea vatamata nu i-a achitat sulta stabilita lui X prin hotarare judecatoreasca definitiva?
4. Poate fi retinuta forma agravata a infractiunii de distrugere din culpa (consecinte deosebit de grave) in situatia in care X uita un resou in priza, iar dupa un timp se declanseaza un incendiu, care putea sa se extinda si la alte apartamente, ceea ce nu s-a intamplat datorita interventiei pompierilor, cauzandu-se doar unele degradari la apartamentele vecine din cauza interventiei pompierilor cu apa?
5. Se poate retine infractiunea de furt in concurs cu infractiunea de distrugere in situatia in care X impreuna cu un minor, pe timp de noapte, sustrag dintr-o halta CFR doua bobine care controleaza electric prezenta unui tren pe o portiune de cale ferata?
6. X va raspunde in aceasta situatie de furt calificat - doua sau mai multe persoane impreuna, retinandu-se si circumstanta agravanta - savarsirea infractiunii de catre un major impreuna cu un minor?
7. Se va retine in continuare furtul calificat litera a) (excluzand ca era pe timp de noapte) daca minorul nu raspunde penal?
1. e infractiune.
2. alin 217 alin 4 si se pune din oficiu.
3.prin hotarare s-a stabilit al cui este bunul. nu are relevanta plata sultei sau nu.
4.nu prea vad infractiunea .
daca resoul era improvizat poate .sau nu mi-e mie prea clara situatia.
5.cred ca este infractiunea de "distrugerea si semnalizarea falsa" art 276 c.pen.
6x va raspunde si va avea agravanta art 75.
7.daca se va retine furtul , sigur ca se va retine lit a deoarece chiar daca nu raspunde penal , minorul a participat la fapta.
astea sunt punctele mele de vedere.