avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen de 30 de zile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen de 30 de zile

Bua ziua !
Va deranjez cu o intrebare simpla .
In Legea nr 396/2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei este prevazut explicit faptul ca cererea pt. acordarea acestui sprijn se depune in "termen de 30 de zile de la incheierea casatoriei ".
Bun , pina aici e clar.
Acum vine intrebarea cu cazul concret : casatoria are loc pe 16.08.2008, care e ultima zi de depunere a cererii?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:38, 6 Ianuarie 2009
Termenul se va implini pe 15 septembrie 2008
Nu intra in calcul nici ziua incheierii casatoriei (16.08) si nici ziua cand s-a sfarsit/implinit ...numaratoarea pe calendar a celor 30 de zile (15 sept) pentru ca trebuie sa am zile pline/zile intregi. Nu e nici 15 dimineata nici 15 la pranz. E 15 tot. Asta inseamna ca o cerere facuta pe 16 sept e numa' buna.
Pai termenul se implineste pe 15 sept., aceasta este ultima zi de depunere a cererii, deci 16. sept. este in afara termenului, cererea e tardiva.
Cate zile sunt de acum (marti dimineata) pana sambata la pranz in sistemul de calcul pe zile pline/ intregi/ libere (cuvantul libere poate crea confuzii, de aceea imi place sa explic folosind cuvintele pline sau intregi)?

marti, miercuri, joi, vineri , sambata = 3 zile (pentru ca marti si sambata nu sunt intregi sunt niste fractiuni de zile).

Tot astfel in cazul dvs. intre punctul de plecare = data incheierii casatoriei - si momentul limita in care trebuie sa depun actul trebuie sa am 30 de zile intregi.
Daca zic ca e 15 sept voi constata ca nu am 30 de zile intregi ci 29 si niste ore pana la inchiderea programului.

Acesta este unul din sistemele de calcul. (sistemul pe zile libere in care prima si ultima zi nu intra in calcul). Daca in loc de 30 de zile ar fi fost o luna s-ar fi schimbat socoteala. Desi o luna sau 30 de zile e cam tot aia in mintea omului obisnuit, procedural nu e. Termenele pe luni se implinesc in ziua corespunzatoare zilei de plecare sau in ultima zi a lunii daca se sfarseste intr-o luna care nu are asemenea zi.
De exemplu un termen de o luna care ar incepe pe 31 ianuarie 2009 s-ar sfarsi pe 31 (!?) februarie 2009 ... adica pe 28 februarie 2009.

Intrebarea nu e simpla. Am avut un profesor care a tinut un curs de 2 ore inceput cu intrebarea cate zile sunt de marti pana sambata. Si nici nu l-a ales intamplator pe sambata, pentru ca sambata e o zi nelucratoare si termenul procedural care s-ar sfarsi intr-o asemenea zi se proroga, se lungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza. Adica, e al naibi de mult de povestit pe marginea unei intrebari aparent banale.

Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Explicatie handsu handsu Cum se explica formula :[b]in trei zile[/b]?Presupun, posed corespunzator notiunile din limba romana,in care sens in trei zile inseamna inauntrul unui termen ... (vezi toată discuția)
Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din c.p.c. si art 181 n.c.p.c. cyan cyan cum se calculeaza termenul definit conform art. 101 din C.p.c. Cod de procedura civila - Termenele Art. 101 [b](1)Termenele se înţeleg pe zile libere, ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza termenul depunere contestatie aleirbag aleirbag Buna ziua ! Asi dori sa stiu exact cum se calculeaza termenul depunerii unei contestatii, adica se considera numarul zilelor calendaristice sau numarul ... (vezi toată discuția)