avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia de necompetenta teritoriala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia de necompetenta teritoriala

In contencios administrativ, cazul de fata este, pe fond, de competenta Curtilor de Apel. Mai multi reclamanti din diverse localitati ale tarii au imputernicit prin procura un avocat sa-i reprezinte intr-un proces colectiv, care se judeca la Curtea de Apel din raza domiciliului avocatului imputernicit. Daca paratul va invoca pe cale de exceptie necompetenta teritoriala, judecatorii vor admite, in acest caz, o astfel de cerere a paratului? Se mai poate face ceva penru a putea preintampina si evita o astfel de situatie? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:32, 18 Iunie 2012


eu zic asa..
ma uit la art 8 si 9 cpc si-l coroborez cu art 12 cpc sau invers
Vin cu precizarea că, la cei peste 500 de reclamanţi câţi sunt implicaţi în acest proces se poate vorbi de un proces colectiv! Dacă o parte din reclamanţi nu sunt arondaţi cu domiciliul curţii de Apel respective unde se judecă acest proces, n-ar trebui să se ţină cont de procedura cea mai favorabilă reclamanţilor, adică de cea corect introdusă din punctul de vedere al competenţei teritoriale de unii reclamanţi, nemailuându-se în calcul, în acest caz, de către judecători, o eventuală excepţie de necompetenţă teritorială cerută de cei doi pârâţi?
Discutam, aici, despre competenta teritoriala alternativa si in primul rand despre art. 10 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Numai daca reclamantii alegeau instanta de la domiciliul unuia dintre parati nu se putea invoca exceptia necompetentei teritoriale.

Paratii sunt in drept sa se apere asa cum considera de cuvinta, prin aparare intelegand si invocarea exceptiilor procesuale. Instanta nu poate sa ignore exceptiile invocate de parti, ea fiind obligata sa puna in discutia contradictorie a partilor orice exceptie invocata de acestea si apoi sa se pronunte asupra ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotararea de declinare a competentei mai poate fi atacata? mitrachecarla mitrachecarla Va rog sa ma lamuriti referitor la compeneta teritoriala. Am depus reclamatie privind deciazia de pensie de urmas la Tribunalul Bucuresti, respectiv la adresa ... (vezi toată discuția)
Proces de divort mihaela49b mihaela49b Buna ziua. Eu sunt plecata in strainatate. Anul acesta in februarie cand am fost i tara am deschis proces de divort si am imputernicit avocatul sa ma ... (vezi toată discuția)
Recurs claniros7 claniros7 Problema mea e instanta competenta a solutiona in contencios cauza.... Reclamantul a introdus actiune la tribunalul de la domiciliul lui, tribunal care si-a ... (vezi toată discuția)