Buna ziua,
Este obligatoriu preavizul in cazul demisiei? daca in contractul de munca este prevazut preaviz de 15 zile?
Poate sa-mi faca ceva daca nu ma mai duc la firma asta, pentru ca nu vrea sa-mi accepte demisia?
Cu multumiri.
1. Regula în materie de încetare a contractului individual de munca din iniţiativa salariatului este încetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de munca va înceta prin demisie fara preaviz in cazurile prevazute la art.81 alin.7 si 8 c.mun.
2. Termenul de preaviz este cel convenit de parţi în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractele colective de munca aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 45 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupa funcţii de conducere.
Asadar, daca in c.i.m. aveti prevazuta o durata a preavizului in cazul demisiei de 15 zile atunci acesta este preavizul care trebuie efectuat.
3. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
4. Daca va dati demisia si trebuie sa efectuati preavizul , atunci angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a dvs., în cazul în care acesta nu respectati termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Demisie
costin2874
Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)