doresc sa intreb daca ma poate ajuta cineva in speta urmatoare:
-sunt casatorit de 1 si jum.In urma casatoriei a rezultat un copil in prezent in varsta de 1 an si 2 luni.Doresc sa divortez insa am unele intrebari:
in timpul casatoriei am achizitionat un imobil insa cu bani rezultati din vanzarea unui alt imobil care a apartinut sotiei inainte de casatorie.La notar in actul de vanzare cumparare se specifica acest lucru.Eu am dat si o declaratie in acest sens intru-cat am avut ceva probleme cu niste credite neachitatesi nu doream ca banca sa puna sechestru pe actualul imobil.Insa in timpul casatoriei am investit in imobilul actual circa 20.000 de euro bani rezultati din vanzarea unui alt imobil care a apartinut mamai mele.Sotia mea a avut imputernicire pentru a vinde acest imobil din aceleasi motive specificate mai sus eu avand toate conturil;e poprite
Intrebarea este daca in cazul partajului pot sa ridic pretentii in a recupare macar o parte din banii investiti?
cum se procedeaza pentru custodia copilului???
Custodia copilului va fi una comuna pentru ambii parinti, ramane de discutat problema domiciliului copilului.
La cum ati prezentat dvs situatia, parerea mea este ca imobilul este bun propriu al mamei, copilul va avea domiciliul la aceasta data fiind si varsta acestuia, dar dvs veti avea dreptul la un program de vizitare pe care il puteti stabili de comun acord cu sotia.
Daca sunteti de acord cu aspectele enumerate mai sus va puteti prezenta la un notar pt a divorta, fara a mai merge in instanta.
De asemenea, aveti un drept de creanta asupra sumei de bani investita in apartament. Probabil ca va veti intelege amiabil asupra restituirii unei sume de bani.Eu asa va sfatuiesc.
Divortul si partajul presupun doua procese distincte si nu va sfatuiesc sa le faceti intr-un singur proces.
Actiunea de divort o depuneti la judecatoria in circumscriptia caruia a fost ultimul domiciliu comun; Copilul minor se incredinteaza spre crestere unuia dintre parinti, dar responsabilitatea revine ambilor in mod egal.
Dupa pronuntarea divortului puteti introduce si actiunea de partaj. La partaj pot fi enumarate toate bunurile mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei.
In cazul dvs. imobilul respectiv nu poate fi considerat bun comun, dar puteti invoca un drept de creanta echivalent cu investitiile facute.
De la data intrarii in vigoare a noului cod civil nu mai vorbim despre incredintarea minorului catre unul dintre parinti, ci de o custodie comuna, parintii hotarand de comun acord in tot ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea minorului, avand drepturi dar si obligatii legale.
Instanta va stabili doar domiciliul minorului si un program de vizitare pt celalalt parinte care nu locuieste cu minorul.
In cazul in care divortul se pronunta la notar,dreptul de creanta se cere ulterior in instanta?Cum se stabileste coantumul acestei creante?in baza la ca?
Multumesc anticipat
Cuantumul dreptului de creanta se solicita si se apreciaza ca o valoare provizorie de catre cel ce solicita acest drept, ulterior instanta, pe baza unei expertize evaluatoare, poate sa constate fie ca este real cuantumul stabilit initial, fie ca este mai mare sau mai mic, in functie de rezultatul expertizei.
Divort cu minor
ham ham
As vrea sa divortez de sotul meu ,cu care sunt casatorita din 2005.Avem impreuna un copil de 10 ani.Am construit o casa noua ,la care mai este de lucru. El a ... (vezi toată discuția)