avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort partaj cu copii minorii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort partaj cu copii minorii

am o problema foarte dificila, sunt casatorit de 13 ani am doi copii minorii 8-12 si nu ma mai inteleg cu sotia nu cred ca mai avem sentimente de iubire,relatia sa deteriorat din motivul nepotrivire de caracter, gelozie, scandaluri amenintari cu sinucidere, sotia a parasit domiciliul si a plecat in strainatate si ne-a lasat singuri acum in prag de sarbatori eu sunt la servici si copii trebuie sa-si faca lectile singuri sa aibe grija unul de altul si de casa,eu am ajuns la capatul rabdari si am hotarat sa divortez, casa in care stam este casa mea dinainte de casatorie am avut 600m am vandut 3oom am investit in casa care se afla pe 300m acum nevasta -mea ma ameninta ca imi ia copii si casa,poate face asta?are dreptul.ce mama poate sa-si abandoneze copii si mai are si pretenti eu personal o condamn pentru gestul ei ,spuneti-mi daca am dreptate?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:34, 24 Noiembrie 2014
Buna seara. daca imobilul a fost bun propriu detinut anterior casatoriei, sotia nu are nici un drept , acesta apartinandu-va exclusiv dvs.
dupa cum stiti , divortul poate avea loc si pe cale amiabila, daca exista intelegere intre parti . in caz contrar, daca nu puteti sa va intelegeti cu sotia, puteti investi instanta de judecata cu o actiune de divort . custodia minorilor este comuna, doar in cazuri exceptionale instanta poate acorda custodie exclusiva doar unuia dintre parinti .
În privința copiilor se poate să aibă șanse să obțină custodia, dacă dovedește că are mijloace suficeinte penteu creșterea și educarea lor.Autoritatea părintească, dreptul de a lua deciziile majore cu privire la situația copiilor vă va aparține amândurora în egal măsură, chiar în condițiile în care domiciliul statornic al copiilor va fi la mama lor.
Depinde foarte mult dacă i-a abandonat sau ați convenit împreună ca ea să plece la muncă în străinătate.
Casa pare a fi bunul dvs. propriu, deci nu ar avea dreptul asupra ei la partaj.
Aveți dreptate, dacă acești copii au fost abandonați, este un gest condamnabil din partea unei mame.
Încercați să vă ajutați cu părinții sau cu vreo bunică sau rudă apropiată până la veți rezolva situația divorțului și a custodiei.
Este delicata situatia in care va aflați. In ceea ce privește casa, are si Dna dreptul, avind in vedere faptul ca a fost construită in timpul casatoriei. Toate bunurile dobândite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, care la partaj, se împart intre soți. Pentru ca Dvs ati vindut un bun propriu, al dvs (terenul deținut inainte de căsătorie), poate sa va dea dreptul la o cota mai mare, dar nu inseamna ca nu are si soția un drept, daca ati construit in timpul casatoriei. In ceea ce privește copiii, si aici e de discutat. Avind in vedere noul cod, custodie este comuna. Instanta este cea care va decide unde vor avea domiciliul, si cine plătește pensia de întreținere, daca nu va veti înțelege, in functie de interesul micuților.
Bunurile dobandite dinaintea casatoriei sunt bunuri proprii ale dumneavoastra.( acestea nu vor fi cuprinse in masa partajabila).

Sumele de bani investite , in vederea sporiirii valorii de circulatie a bunului imobil dau nastere unui drept de creanta.


( dreptul de creanta este supuse termenului general de prescriptie,cel de trei ani, cu mentiunea ca prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata).


Casa edificata in timpul casatoriei este bun comun.


( proprietatea comuna in devalmasie se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate ).


Cota-parte din dreptul de proprietate va fi indivdualizata prin imparteala.( dumneavoastra puteti avea o cota -parte majoritara, avand in vedere aportul financiar al dumneavoastra, la constructia imobilului, casa de locuit ).



Imobilul poate fi atribuit dumneavoastra, avand in vedere faptul ca va ocupati de cresterea si de educarea a doi copii .( este aplicabil, in speta, principiu l preeminentei interesului superior al copilului minor).


Avand in vedere modalitatea in care a fost dobandit bunul imobil, dumneavoastra puteti fi obligat la plata unei sulte, o suma de bani cu titlu de despagubire, stabilita in favoarea sotiei dumneavoastra.




Dupa divort, autoritatea parinteasca este exercitata in comun.( autoritatea parinteasca exclusiva este exercitata de catre un parinte in situatii de exceptie, in orice situatia de familie care comporta riscuri pentru minor ).


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare zeciualex zeciualex ce sanse am in urma divortului sa evacuez fosta sotie din casa avad in vedere ca imobilul si terenul au fost dobandite de mine inainte de casatorie,cu ea ... (vezi toată discuția)
Partaj robertaarmena robertaarmena Buna ziua! Sunt casatorit de 5 ani si maine de comun acord cu sotia introducem actiunea de divort;din casatorie a rezultat un copil si sotia mai are unul din ... (vezi toată discuția)
Vreau să știu dacă mi doresc să divorțez care sunt pașii ... 10.09 10.09 Vreau să știu dacă mi doresc să divorțez care sunt pașii de urmat.Precizez că am trei copii ,locuim în apartamentul soacrei , soțul are o garsoniera ... (vezi toată discuția)