Discutati de "firesc" si "bun simt", ceea ce este corect, dar afirmati ca prevederile de care discutam nu coincid cu legea, ceea ce nu este corect. Eu am citat din lege si se vede clar care este definirea, delimitarea "proprietatii comune" pe care se repartizeaza cheltuielile...
Asa ca legea exista si trebuie aplicata in sensul ca fiecare cheltuiala cu reparatia, modernizarea..., se repartizeza pe cota indiviza de proprietate comuna si nu pe cea care nu este in comun.
Daca in momentul cand s-a decis inlocuirea vechii centrale de bloc cu alta, dumneavoastra aveati deja centrala proprie de apartament, ati contribuit la fel ca ceilalti vecini la aceste costuri, poate ca ati avut motive intemeiate. Situatia concreta o cunoasteti dumneavoastra. Eu pot doar sa-mi dau cu parerea si sa gasesc eventual legalitatea.
Au fost si sunt in continuare discutii si-n blocurile in care proprietarii sunt racordati la sistemul public de energie termica si-n care o parte dintre proprietarii din acele blocuri au centrale individuale. Pai in aceste situatii, ca si in situatia dumneavoastra, instalatia este comuna tuturor, coloanele de distributie a energiei termice si a apei calde trec prin subsolul comun, pe holul comun, toate apartamentele, indiferent ca acestea au sau nu au centrala termica proprie. Unii pot avea chiar si caloriferele vechi in apartament dar blindate... Ori aceasta situatie este prevazuta in lege si-anume ca "nici un proprietar nu va fi scutit de plata daca nu foloseste sau renunta la folosirea instalatiei comune"...
Asadar aveti acea instalatie comuna, puteti oricand sa renuntati la centrala proprie si sa va racordati la instalatia comnuna..., iar instalatia incalzeste spatiile comune pe care le folositi sau de care beneficiati si dumneavoastra (subsol, casa scarii, uscatoare...).
Observati ca e o mare diferenta intre aceasta instalatie si lift. Beneficiati de aceasta instalatie partial direct, indirect sau ati putea beneficia total oricand va decideti fiind o instalatie comuna si dumneavoastra. De lift nu se beneficiaza, nu poate beneficia, este in imposibilitatea de a beneficia chiar daca ar vrea, nefiind o instalatie comuna acelui apartament, asa cum ati descris pozitia lui.
Multumesc pt. raspuns. Nu, nu am avut alte "motive intemeiate" , in afara faptului ca am fost pusa la plata, conform cu cota indiviza a intregului apartament (ca si cand as fi beneficiat si pentru incalzirea acestuia, nu numai pentru incalzirea holului la parterul blocului si as fi beneficiat si de prepararea apei calde...) nu conform cu cota ce mi-ar fi revenit din spatiul comun incalzit, de care as fi....beneficiat si eu. Oricum, eu nu contest punctul de vedere exprimat a propos de ascensor, dar mi se pare ca se aplica doua masuri: daca eu nu aveam beneficiu din cumpararea unei noi centrale, de ce a trebuit sa platesc conform cu cota indiviza (si am un apartament mare) si nu conform cu acel procent din spatiul comun incalzit?.....In fine. Pe 26 (marti...) sper sa fie o reuniune a Asociatiei si voi vedea cum se va pune problema si ce decizie se va lua si voi reveni pentru a o comunica FORUMULUI. O Duminica buna, L.
O precizare.
Tot vad ca vorbiti de beneficii si beneficiari. Cand se pune problema imbunatatirii, repararii, modificarii, etc a spatiului(si a bunurilor) comune, nu se discuta din acest punct de vedere, al beneficiarului, cine beneficiaza si cine nu de imbunatatiri.
Orice discutie in acest sens se analizeaza prin prisma dreptului de proprietate !.
Beneficiarul, daca vreti, este proprietatea comuna( deci toti proprietarii care au drept la proprietatea comuna). Chiar daca dvs ca proprietar nu aveti nici un beneficiu direct din instalarea acelei centrale de bloc, aveti totusi obligativitatea de plata pentru ca acea centrala constituie o inbunatatire( un plus) adus condominiului, a proprietatii comune.
Dvs avand drept de proprietate din partea comuna, aveti si aceasta obligativitate(in functie de cpi) de e contribui pentru aceste inbunatatiri.
Revenind la problema acelui proprietar de apartament de la subsol raspunsul este simplu.
Atat timp cat el detine cota parte indiviza din proprietatea comun( in care se afla si liftul) el trebuie sa plateasca.
Dl adriantot a punctat foarte bine, exista situatii si situatii, unde se poate ajunge la imparteli complicate cu privirea la proprietatea comuna. Uneori acestea se pot rezolva doar in instanta.
Totusi, in cazul de fata, situatia, in opinia mea, este chiar simpla. Proprietatea comuna nu poate fi delimitata astfel incat acel proprietar sa nu aiba drept asupra spatiului in care se afla liftul. Dintr-un motiv foarte evident - terenul pe care se afla imobilul nu se poate delimita.
In concluzie poate sa aiba si 100 de intrari separate obligatia de plata tot exista.
Binenteles ca el ar putea contesta aceasta obligativitate in instanta, dar nu cred ca ar avea castig de cauza. Oricum fara o hotarare judecatoreasca nu poate sa anuleze acest drept/obligatie, doar pentru ca in interpretarea lui, el considera ca nu exista.
Legal este ca fiecare proprietar sa fie obligat sa plateasca numai bunurile sau serviciile cumparate sau achizitionate pentru el sau proprietatea comuna. Faptul ca vechea centrala este schimbata , proprietarul avand centrala proprie in apartament, inseamna ca acesta poate fi obligat sa contribuie la achizitionarea acelui bun numai in masura in care spatiul comun este incalzit, respectandu-se si o proportionalitate.
Din pacate, nu astfel s-a procedat in cazul meu...eu platind conform cu cota parte indiviza suprafata apartament, nu a coeficientului ce mi-ar reveni, tot luand in calcul cota parte indiviza, dar raportat numai la suprafata COMUNA incalzita...Dar, a trecut.
Revenind la problema ridicata de celalalt memru al Asociatiei - daca trebuie sau nu sa plateasca pentru inlocuire motor ascensor, in conditiile in care el nu va beneficia niciodata de ascensor, fiind la demisol si chiar avand o alta intrare, pe lateralul blocului, la sedinta Asociatiei, Doamna respectiva a invocat art.230, alin 1, lit b) din Legea 71/2011 - Noul C.Civil....Parerile au fost, desigur, impartite...S-a ajuns la un compromis.
Multumesc tuturor celor ce au intervenit pe tema. O zi buna! L.