avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de intretinere cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de intretinere cu uzufruct viager

Prietenul meu a facut in anul 2006 un contract de intretinere cu uzufuct viager cu o matusa. Imobilul a fost dobandit de matusa vaduva.
Matusa are un fiu care a fost plecat 30 de ani. Acum fiul se intoarce si ne ameninta cu 2 probleme: ori ii dam jumatate din casa ori actioneaza in instanta ca nu am ingrijit o pe batrana.
Mentionez ca prietenul meu a avut grijia de batrana: a platit impozitele, curent, cablu, lemne, munca in gospodarie, i-a luat reteta si medicamentele lunar de la medic. Totusi, nu pot sa zic ca mai are toate chitantele...pentru a demonstra lucrurile astea...le avem dar nu pe toate. Martori sunt.. vecini, prieteni, rude care au vazut lucrul asta.
Matusa intrebata daca a fost ingrijita..spune ca da...dar la randul ei si ea vrea sa ii dea fiului jumatate din casa.
Mai mentionez faptul, ca matusa a facut un atac cerebral..si in urma acestuia...a uitat foarte multe lucruri, nume..gandeste dar nu in totalitate..adica daca o intrebati in ce luna suntem si in ce zi nu ar stii ce sa zica.
Intrebarea mea este: cat de usor sau cat de greu se poate darama un contract de intretinere autentificat de notar? Mentionez ca prietenul meu a mai fost plecat si pe afara..dar in lipsa acestuia eu si tatal lui i am luat medicamente batranei, i am ingrijit curtea, i am cumparat lemne, etc. Mai mentionez ca pe acest teren prietenul meu si a ridicat o casa..cu acte...cu autorizatie..intabulata. In cazul in care sa zicem nu am avea castig de cauza ..ce se va intampla cu aceasta casa? Ar putea prietenul meu sa deschida actiune in instanta deoarece 6 ani batrana a fost multumita si acum la aparitia fiului, aceasta incearca sa scape de noi..nemaivrand sa o intretinem?
Cel mai recent răspuns: Lian Iacob , 22:40, 24 Septembrie 2012
1) Contractul ramane valabil,prietenul dvs va deveni proprietar ptr ca a avut si are in continuare grija de matusa sa.
2) Varul prietenului dvs trebuie sa dovedeasca in instanta ca prietenul dvs nu a ingrijit de matusa sa. Dvs spuneti ca aveti martori,chitante din care dovediti grija fata de matusa.
3) in privinta ca matusa este bolnava,ca are pierdere de memorie,numai medicul psihiatru poate spune daca matusa mai gandeste bine sau nu.
4) Daca matusa vrea sa scape de voi,trebuie sa despagubeasca pe nepotul ei (prietenul dvs) ptr ca a ingrijit-o. Situatia este sa dovediti clar cu acele chitante ptr medicamente si alte cumparaturi precum si cu martorii. Ramane sa fie vazuta de un medic care va spune clar daca matusa e in capacitate de gandire sau nu.
Intr-o situatie asemanatoare se afla socrii mei, cu unul dintre fii, doar ca el a facut contractul de intretinere cu uzufruct fara stirea nimanui, ca pe urma sa nu se ingrijeasca deloc de ei9 datorii la bloc, curent, fara mancare ) si multe altele, unele se pot dovedi altele nu. S-a facut si o evacuare printr-o sentinta irevocabila,9evacuatii fiind cei care ar fi trebuit sa aibe grija de ei- s-a ajuns la asta pentru erau si violenti cu ai batranii) doar ca contractul nu s-a anulat.
Care ar fi sansele de anulare a acestui contract? Sau se mai poate anula? Se poate apela la instanta judecatoresca ?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract v-c cu uzufruct viager si clauza intretinere robert0891 robert0891 Buna ziua, Bunicul meu a facut acum 4 ani, la 87 de ani un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager si clauza de intretinere cu o ruda de gr. ... (vezi toată discuția)
Lipsa dovezi in cazul unui contract de intretinere mikaelakiti mikaelakiti Buna ziua! Am si eu o problema: avem un contract de intretinere cu cineva, nu vreau sa specific si persoana respectiva vrea sa rupa actele ca nu-i convine cu ... (vezi toată discuția)
Evaluare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere didiana2013 didiana2013 Buna ziua, Am nevoie de sfaturile dvs. Matusa mea are grija de o batrana (rude de-a ei din partea sotului).Contractul a fost facut in 2004.Atunci traia si ... (vezi toată discuția)