avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract v-c cu uzufruct viager si clauza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract v-c cu uzufruct viager si clauza intretinere

Buna ziua,
Bunicul meu a facut acum 4 ani, la 87 de ani un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager si clauza de intretinere cu o ruda de gr. I, dar acum dupa 4 ani vrea sa anuleze actul intrucat exceptind primul an, persoana nu s-a mai ocupat de bunicul meu decat sporadic - si atunci doar cu ceva mancare si foarte rar cu medicamente.

Se pot aduce martori ca nu a adus foarte des de mancare, mai mult a fost intretinut de vecinii de langa, nu a facut curat (se pot face poze care sa dovedeasca acest lucru), cu siguranta nu are chitante/facturi pentru mancare, medicamente, copii dupa retetele de la medic pt bunicul meu etc. Cu alte cuvinte bunicul si martorii pot dovedi ca nu a fost ingrijit decat invers.

In contract apare si suma de 90.000 lei ca a fost achitata de persoana care trebuia sa aiba grija de el. In contract scrie "pretul total al vanzarii este de 90.000 lei, pe care eu, vinzatorul declar ca l-am primit integral astazi, data autentificarii, prezentul contract constituind si chitanta doveditoare a acestei plati integrale, plus obligatia cumparatoarei de a imi asigura mie, (nume persoana), intretinerea, la cererea mea."
Si referitor la suma, persoana nu a avut niciodata atatia bani, evident ca nu a achitat suma la momentul respectiv, doar s-a trecut in act (da, este un fals declarat). Si cu siguranta nu va putea face dovada ca a avut atatia bani la momentul respectiv (extras de cont, alte mosteniri etc).

Tot din contract:
"In cazul in care cumparatoarea nu isi va respecta obligatia de intretinere, eu, vanzatorul, imi rezerv dreptul de a cere pe cale judecatoareasca rezolutionarea prezentului contract, in conformitate cu art. 2263 Cod Civil"


Intrebarea mea este singura cale de anulare este pe cale judecatoreasca? Si daca da, sunt sanse de anulare si cam cat timp ar dura? Mai ales avand in vedere ca bunicul meu are 91 de ani

Exista si solutia de a cadea de comun acord cu beneficiara din contract si sa facem alt act de vanz-cump in care sa reiasa ca si-a primit banii inapoi si ca este de acord sa renunte la dreptul ei care rezulta din contractul initial?

Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 15:55, 2 Octombrie 2016
Daca nu va intlelegeti pe cale amiabila,umeaza sa actionati in justitie conf.art.2263 NCC.
@robert0891, sa intelegem ca dvs. sunteti nepotul si debitorul intretinerii (proprietarul actual) este matusa dvs., adica fiica batranului. Corect?

Bun. Misiunea pe care v-ati propus-o nu este usoara. Bunicul simte nevoia sa ceara rezolutiunea contractului de intretinere? sau dvs. va ganditi ca ar fi bine sa se intample?
(identificarea situatiei de fapt este necesara, sa nu va ganditi ca este fara rost)

In primul rand trebuie sa delimitam contractul de intretinere de contractul de vanzare, deoarece imobilul s-a instrainat in schimbul intretinerii dar si a unei sume de bani. Problema aceasta nu este de neglijat, si prezinta o mare importanta. Pentru asta, trebuie sa se stabileasca obligatia principala si scopul urmarit de parti la incheierea contractului.

( aprecierea dvs. asupra sumei de 90.000 lei ca nu ar fi fost platita, nu prea va sta in picioare, in sensul ca daca in act asa scrie, se prezuma ca asa este )

Nu o sa mai intru si in alte detalii, respectiv asupra textului "... obligatia cumparatoarei de a imi asigura mie, (...), intretinerea, la cererea mea", adica bunicul trebuie sa dovedeasca si el ca a cerut si nu i s-a dat si alte aspecte ...si voi trece direct la cererea adresata instantei de judecata in baza art.2263 C.c.

Sa spunem ca debitorul intretinerii (matusa sau cine este), nu si-a respectat obligatia de asigurare a intretinerii si instanta de judecata admite rezolutiunea contractului, iar bunicul redobandeste imobilul. Bun.
In aceasta situatie "matusa" (ii spun asa ca imi vine mai usor) va pierde banii prin care a asigurat intretinerea batranului, si va pierde imobilul, insa ...bunicul va trebui sa plateasca impozitele pe care le-a platit "matusa" si ce-i mai important, suma de bani primita cu titlu de pret, adica cei 90.000 lei.

Deci trebuie sa va ganditi de doua ori inainte de a pleca la drum.

In alta ordine, in speta dvs. poate fi (zic poate fi pentru ca nu cunosc exact care este situatia acolo si care sunt raporturile de rudenie si alte aspecte) incidenta transformarea in bani a obligatiei de intretinere (art.2261 C.c.), ori reductiunea liberalitatilor excesive (art.1091 C.c.).
(insa nu o sa detaliez caci ma tem ca deja v-am expus cam multe deodata)

Va multumesc mult pentru raspunsul detaliat

trandafir2 a scris:

@robert0891, sa intelegem ca dvs. sunteti nepotul si debitorul intretinerii (proprietarul actual) este matusa dvs., adica fiica batranului. Corect?


Corect. Asa este.



Bun. Misiunea pe care v-ati propus-o nu este usoara. Bunicul simte nevoia sa ceara rezolutiunea contractului de intretinere?


Corect. Bunicul doreste acest lucru pentru ca nu este multumit de situatia din ultimii ani, cu alte cuvinte nu au avut grija de el.
Chiar mai mult. Matusa a luat toate actele (in afara de buletin) si bunicul a fost la notar si a scos duplicat dupa actul de v-z. Pana acum noi celelalte rude nu vazusem contractul pt ca la momentul respectiv a fost decizia lui.




In primul rand trebuie sa delimitam contractul de intretinere de contractul de vanzare, deoarece imobilul s-a instrainat in schimbul intretinerii dar si a unei sume de bani. Problema aceasta nu este de neglijat, si prezinta o mare importanta. Pentru asta, trebuie sa se stabileasca obligatia principala si scopul urmarit de parti la incheierea contractului.
( aprecierea dvs. asupra sumei de 90.000 lei ca nu ar fi fost platita, nu prea va sta in picioare, in sensul ca daca in act asa scrie, se prezuma ca asa este )


Scopul bunicului a fost sa fie ingrijit. El spune ca nici nu stia de o asa suma de bani trecuta in act (sau poate a uitat de atunci), dar ideea este ca nu a primit nici o suma la vremea respectiva, nici nu ceruse acest lucru. Ba mai mult, impozitele au fost achitate din banii lui (asta se poate dovedi prin carnetele de CEC de la vremea respectiva si sumele scoase atunci) plus ca tot el i-a dat matusii de-a lungul timpului diferite sume de bani pt. achizitionarea anumitor produse (pt casa matusii).
Bunicul a locuit si locuieste singur dupa decesul bunicii intr-o casa (nu apartament), cu ceva animale in curte, deci treaba este de facut, doar ca a fost ajutat foarte rar chiar daca ceruse la telefon acest lucru.







robert0891 a scris:
Corect. Bunicul doreste acest lucru pentru ca nu este multumit de situatia din ultimii ani, cu alte cuvinte nu au avut grija de el.

Daca bunicul doreste, are la dispozitie calea actiunii in instanta, insa trebuie sa probeze ca nu i s-a prestat intretinerea din culpa debitorului intretinerii si v-am spus in mesajul anterior la ce trebuie sa se astepte in caz de rezolutiune a contractului de vanzare-intretinere. Adica sa returneze suma de bani primita cu titlu de pret.


robert0891 a scris:

[...], dar ideea este ca nu a primit nici o suma la vremea respectiva, nici nu ceruse acest lucru.

Trebuie sa probeze acest fapt cumva, si nu doar printr-o simpla afirmatie gen " n-am primit banii ".
( nu exclud nici posibilitatea unor vicii de consimtamant la momentul incheierii actului juridic, insa aici intram intr-o alta problematica destul de laborioasa )


robert0891 a scris:
[...] plus ca tot el i-a dat matusii de-a lungul timpului diferite sume de bani pt. achizitionarea anumitor produse (pt casa matusii).

Nu este lipsit de importanta ce releva din textul scris de dvs. mai sus, si anume faptul ca de-a lungul timpului tot batranul a fost cel care si-a ajutat fiica si ca atare probabil ca si prin acest act de vanzare-intretinere, constient fiind, a dorit sa favorizeze ACEST copil (matusa dvs.) si nu un altul.


La fel de bine poate fi valabil si ce am scris in mesajul anterior cu privire la posibilitatea ca batranul sa ceara in instanta transformarea in bani a obligatiei de intretinere (art.2261 C.c.), ori ceilalti potentiali mostenitori legali, dupa deschiderea mostenirii, sa ceara in instanta reductiunea liberalitatilor excesive (art.1091 C.c.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face? giovana giovana MATUSA MEA IN ANUL 2005 A FACUT ACT DE VANZARE CUMPARARE SI INTRETINERE CU SORA MEA. SORA MEA ANUL ACESTA A DECEDAT. IAR CEI CE O MOSTENESC ( SOTUL SI COPII) ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare-cumparare cu habitatie viagera intre parinti si fiul care a decedat rodiona rodiona Parintii au facut act de vanzare-cumparare cu habitatie viagera conform art,292 cd.penal in favoarea fiului lor la data de 23 sept.2010. In data de 27 august ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract vladescumihaela vladescumihaela Buna ziua.Bunicii mei i-au lasat casa prin contract unchiului meu,dar au pus si o clauza.Sa ii ingrijeasca in cazul in care se imbolnavesc.Acum bunica mea este ... (vezi toată discuția)