avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale somatie de plata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

somatie de plata

Buna,
In cazul in care clientul nu achita facturile de marfa catre o societate comerciala, aceasta din urma inainte de al actiona in justitie pe client ii poate face ( cu ajutorul unui avocat) o somatie de plata?Se pot calcula inclusiv penalizari.....?
Daca una din facturi a fost predata si nesemnata de catre client (la semnatura de primire) se poate lua in calcul?
Imi puteti trimite eventual un model de somatie de plata ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: csongi , utilizator 12:59, 5 Ianuarie 2009
Se poate face o asenebnea cerere cu conditia ca debitele datorate sa fie cerete lichide si exigibile deci penalitatile ar trebui sa fie si ele prevazute in facturi.
Iata un model simplu de cerere de acest fel:

DOMNULE PRESEDINTE,


Subscrisa S.C. .......X...... S.R.L. cu sediul în ........., str. .........., nr. ...., reprezentata prin ...........
având functia de ............, cheama în judecata pârâta S.C. .....Y....... S.R.L. cu sediul în .........,
str. ........, nr. ....., înregistrata la Registrul Comertului sub nr. ............., având cod fiscal nr. ............,
cont bancar nr. .........., deschis la ..............., pentru ca prin hotarârea ce veti pronunta sa dispuneti
emiterea somatiei de plata, obligând pârâta la plata sumei de .................................


Pentru urmatoarele


MOTIVE


În fapt,
Între subscrisa societate si societatea pârâta s-a încheiat la data de ....., contractul de vânzare-cumparare nr. .........., prin care subscrisa se obliga la livrarea unei aplicatii informatice, iar pârâta se obliga la plata pretului în termen de 10 zile de la încheierea contractului.

Subscrisa S.C. .......X....... S.R.L. si-a îndeplinit obligatia de livrare a aplicatiei ce face obiectul contractului nr. .......... din data de ............ si a emis pârâtei factura de plata a contravalorii acesteia cu termen scadent la data de .............
Pârâta nu si-a îndeplinit obligatia de plata pâna în acest moment, desi au trecut ....... de la scadenta.
Fata de cele de mai sus, va rog sa dispuneti emiterea somatiei de plata si fixarea unui termen pentru îndeplinirea de catre pârâta a obligatiei de plata.

În drept,
Ne întemeiem cererea pe dispozitiile O.G. nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata modificata ulterior
Probe
Întelegem sa probam cererea noastra cu copia contractului de vânzare-cumparare si factura emisa de subscrisa la data de .........
Cu stima,


S.C. ........X........ S.R.L.
Administrator,
Vedeti ca somatia de plata este o procedura speciala, prevazuta de OG 5/2001, prin care instanta someaza debitorul sa isi achite datoria, deci nu ceva ce precede actiunea in justitie.
Somatie se mai numeste si actul transmis prin executor prin care debitorul este somat sa isi plateasca datoria pentru care in prealabil creditorul a obtinut titlu executoriu (o hotarare judecatoreasca etc.).
Inainte de actiunea in justitie se poate trimite o Notificare catre debitor prin care il incunstintati despre datoria existenta si ii puneti in vedere ca va fi actionat in justitie in caz de neplata.
Calea cea mai simpla, daca nu puteti rezolva amiabil, este cea a procedurii somatiei de plata, pt. care aveti modelul mai sus.
Va multumesc pentru raspunsul dat.
Imi puteti trimite un model de notificare catre debitor....sau e o formulare simpla care o pot face personal..
Numai bine
Notificarea se poate formula simplu:

Catre,
SC....SRL

NOTIFICARE

Subscrisa SC...SRL (datele de identificare) prin prezenta va aducem la cunostinta faptul ca sunteti restanti cu plata urmatoarelor facturi .....emise in baza contractuliu de vanzare-cumparare nr....din......
Pentru clarificarea situatiei va rugam sa ne contactati cat mai curand posibil.
In cazul in care in termen de 7 zile calendaristice de la data primirii prezentei Notificari nu binevoiti a ne informa despre intentiile dvs de a achita sumele restante, vom fi nevoiti sa reziliem contractul de vanzare-cumparare nr...din.... si sa ne adresam instantei competente pentru a recupera sumele restante, adica ……….. RON, precum si penalitatile de intarziere calculate la zi , urmand sa suportati si cheltuielile de judecata aferente.

Cu stima,
SC.....SRL
Admnistrator
.......

In ceea ce priveste facturile nesemnate, cititi aici: www.avocatnet.ro/content/for...

Si despre somatia de plata in general: www.avocatnet.ro/content/for...

Bafta.

Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2009
csongi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere trimitere in instanta persoana juridica mi_re_la68 mi_re_la68 Va rog sa-mi spuneti daca este corect formulata aceasta cerere si ce ar mai trebui sa pun in plus, fata de cele mentionate. Va multumesc frumos! S.C. ... (vezi toată discuția)
Notificare clienti raluca29tim raluca29tim Buna dimineata Am si eu o mare rugaminte... Are cineva un model de notificare (am dori sa o trimitem clientilor care \"au uitat \" ca au ceva sa achite... ... (vezi toată discuția)
Cerere insolventa caprice caprice ma ajutati va rog cu un model de cerere de insolventa? multumesc (vezi toată discuția)