avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... trecere granita copil
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

trecere granita copil

Buna ziua,
In urma divortului copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila acum 15 ani... In august intentionez sa-l scot din tara pentru a vizita tari ale Uniunii Europene. Are deja CI.
Intrebari:
- am nevoie de acordul tatalui in scris?
- eu voi iesi cu pasaport, pe pasaport nu am acelasi nume de familie cu copilul... Trebuie sa dovedesc cu acte la trecerile de frontiera ca copilul imi apartine?
- daca da, actele sunt in romana: divort si recasatorie. Este suficient sa le am la mine chiar daca sunt in romana?
Va multumesc anticipat!
Trebuie sa aveti in original ( legalizata cu mentiunea ievocabila) sentinta prin care v-a fost incredintat copilul. Asta pentru autoritatile romane, caci in rest nu aveti alte probleme.
1. ar fi bine
2. da
3. da
Daca copilul este minor,mergeti,daca nu aveti deja,la judecatorie si investiti hotararea judecatoreasca cu formula irevocabila si executorie (stampila dreptunghiulara).Astfel nu veti avea nevoie de acordul tatalui pentru obtinerea pasaportului pentru minor si nici pentru a iesi din tara.
La granita,daca numele dvs.difera de cel al copilului trebuie sa aveti copie certificat nastere al dvs.si copie de pe certificatul de casatorie actual daca este cazul.
Eu nu am avut prezentand toate acestea,nicio problema.
Puteti intra si pe site-ul politiei de frontiera,aveti acolo toate datele necesare calatoriei cu copii minori.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Raspunsul complet si corect este cel dat de simonaoprica.
Buna ziua. Am verificat hotararea judecatoreasca privitoare la incredintarea copilului: este definitiva, prin neapelare, are stampila dreptunghiulara... dar nicaieri nu scrie ca este irevocabila. Spuneti-mi va rog cum procedez mai departe, sa pot obtine si termenul "irevocabil".
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Am si eu o problema crys28 crys28 am decizia definitiva de la tribunal cum mam judecat cu fosta concubina si am castigat fetita si am decizie definitiva pot iesi cu minora din tara pentru ca de ... (vezi toată discuția)
Calatoria in strainatate cu minori ancamalanca ancamalanca buna ziua. am doar o intrebare legata de calaltoria copilului in strainatate cand parintii sunt divortati. stiu ca se poate fara acordul tatalui dar am auzit ... (vezi toată discuția)
Hotararea judecatoreasca de divort Simona28 Simona28 Buna ziua, ma numesc Simona, sunt din Timisoara si as vrea daca se poat sa ma lamuriti intr-o problema:sunt divortata de 1 an si 4 luni, fetita mea are 6 ani ... (vezi toată discuția)