avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... calatoria in strainatate cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

calatoria in strainatate cu minori

buna ziua. am doar o intrebare legata de calaltoria copilului in strainatate cand parintii sunt divortati. stiu ca se poate fara acordul tatalui dar am auzit despre o lege care urmeaza sa fie votata , si asa nu se va mai putea face nimic fara acordul in scris al tatalui. este adevarat? ati putea sa imi trimiteti un link sa citesc si eu mai multe ? Va multumesc :)
Cel mai recent răspuns: ancamalanca , utilizator 18:57, 19 Ianuarie 2013
Din ce an aveti hotararea judecatoreasca?

Legea de care vorbiti referitoare la acordul tatalui este in vigoare.
eu scriu pentru cumnata mea. are decizia judecatoreasca cam din anul 2007-2008, iar copilul este incredintat ei. ea ar vrea sa mearga in strainatate luna viitoare cu copilul. deci nu poate fara acordul tatalui? va multumesc pentru raspuns
Ba da, va iesi cu acea hotarare judecatoreasca, sa aiba un exemplar in original legalizata cu formula definitiva si irevocabila ( are un timbru si o stampila dreptunghiulara) si o copie xerox ca daca e nevoie sa lase o copie.
Tot cu acea hotarare ii face copilului pasaport ( daca e cazul).
legea 248/2005
ART. 30
(1) Organele politiei de frontierã permit iesirea din România a cetãtenilor români minori numai dacã sunt însotiti de o persoanã fizicã majorã, în urmãtoarele cazuri:

c) minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual ori, dupã caz, al unei cãrti de identitate si cãlãtoreste în strãinãtate împreunã cu unul dintre pãrinti i se permite iesirea în aceleasi conditii si împreunã cu acesta, fãrã a mai fi necesarã declaratia celuilalt pãrinte, numai dacã pãrintele însotitor face dovada faptului cã minorul i-a fost încredintat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã si irevocabilã;


Dupa noul cod civil ambii parinti exercita impreuna autoritatea parinteasca, daca tatal ar obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens, mama n-ar mai putea iesi fara acordul tatalui sau o hotarare judecatoreasca care sa suplineasca acest acord.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Este adevarat ca daca ea are hotararea din 2008 poate iesi din tara cu copilul.

Daca el nu a deschis niciun proces separat anul trecut si nu s-a finalizat poate iesi din tara.
Daca el va deschide un nou proces in prezent nu va mai fi valabila vechea hotarare pe care o are si ii va trebui acordul tatalui in viitor.
multumesc pentru raspunsuri. ea era stresata ca zicea ca a auzit la televizor ca va veni o lege care nu mai ii da dreptul sa iasa din tara decat cu acordul tatalui, chiar daca are hotarare judecatoreasca, dar nu stia cand intra in vigoare aceasta lege

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minori! iesire din tara! duscaandreea duscaandreea este adevarat ca sa schimbat legea? este adevarat ca poti iesi din tara cu copilul minor fara acordul tatalui, daca ai hotorare definitiva si irevocabila? (vezi toată discuția)
Nu pot obtine o procura sa-mi scot copilul din tara,ce modalitati legale ar mai fi? rody.rody92 rody.rody92 nu mai stiu nimic de tatal copilului meu de cinci ani,cum pot obtune procura sa ies din tara cu copilul?va rog dati-mi o solutie lgala (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un minor euro3 euro3 Buna ziua Actuala mea sotie are un copil dintr-o casatorie anterioara si vrem sa iesim din tara cu minorul,tinind cont ca are o hotarire judecatoreasca de ... (vezi toată discuția)