avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intrebare:
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Intrebare:

Este obligat un Judecator Roman sa tina cont de durata unei pedepse primite an streinatate(ex.an Germania detentia pe viata este max.15ani,an Romania este 25ani)Poate comuta instanta an Romania pedeapsa netinand cont ca agraveaza detentia condamnatului.Tratatul Germano-Roman spune ca se respecta legea din statul de condamnare fara a preschimba sau mari pedeapsa.De la 15 la 25 e o diferenta destul de mare
Dacă faceţi referire la situaţia transferului unui condamnat din străinate în România.
Legea 756/2001 precizează situaţiile în care se poate efectua transferul, condiţiile în care este posibil acest lucru, precum şi posibilitatea de a preschimba sau menţine pedeapsa aplicată în statul de condamnare .

[ link extern ]

Art. 20. -
(1) Autoritatile competente ale statului roman sunt obligate:
a) fie sa continue executarea condamnarii imediat sau in baza unei hotarari judiciare, in conditiile enuntate la art. 21,
b) fie sa schimbe condamnarea, printr-o hotarare judecatoreasca, inlocuind astfel pedeapsa aplicata in statul de condamnare printr-o pedeapsa prevazuta de legislatia romana pentru aceeasi infractiune, in conditiile enuntate la art. 22.
(2) Statul roman trebuie, daca i se cere, sa indice statului de condamnare, inainte de transferarea persoanei condamnate, care dintre cele doua proceduri prevazute la alin. (1) va fi urmata.
(3) Executarea condamnarii este guvernata de legea statului de executare, iar acest stat este singurul competent pentru a lua, in materie, toate hotararile corespunzatoare.

Continuarea executarii
Art. 21. -
(1) In cazul in care statul roman opteaza pentru continuarea executarii pedepsei aplicate in statul de condamnare, el trebuie sa respecte natura juridica si durata pedepsei prevazute in hotararea de condamnare.
Art. 22. -
(1) In cazul schimbarii condamnarii se aplica procedura prevazuta de legislatia romana. In ceea ce priveste intinderea conversiunii pedepsei si a criteriilor aplicabile instanta romana va trebui sa respecte urmatoarele conditii:
a) va fi legata de constatarea faptelor in masura in care acestea figureaza, in mod explicit sau implicit, in hotararea pronuntata in statul de condamnare;
b) nu va putea schimba o pedeapsa privativa de libertate printr-o pedeapsa pecuniara;
c) va deduce integral din pedeapsa perioada de privatiune de libertate deja executata de condamnat;
d) nu va agrava situatia penala a condamnatului, nici nu va fi tinuta de limita inferioara a pedepsei eventual prevazute de legislatia statului de condamnare pentru infractiunea sau infractiunile savarsite.
(2) Cand procedura de schimbare a condamnarii are loc dupa transferarea persoanei condamnate, statul roman va mentine acea persoana in detentie sau va lua alte masuri preventive in scopul de a asigura prezenta ei pe teritoriul statului roman pana la finalizarea acestei proceduri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer detinut carladream carladream Buna ziua,as dori sa stiu cam cat poate dura transferul unei persoane condamnate din slovenia in romania,in urma cererii depuse de avocatul de acolo. (vezi toată discuția)
Condamnare definitiva DoLuc DoLuc Buna, v-as multumi foarte mult daca imi puteti da un sfat sincer si direct. Am aflat prin avocatul meu ca am primit 3 ani si 7 luni cu executare in Italia. ... (vezi toată discuția)
Contopirea pedepselor GMM GMM stie cineva daca mai este valabila aceasta lege -acum cand suntem membru UE? m'ar interesa daca aceasta lege se poate aplica si in cazul persoanelor ... (vezi toată discuția)