Speta este urmatoarea: in cursul procesului penal, societatea instraineaza imobilul liber de sarcini prin act autentic notarial . Ulterior Parchetul se sesizeaza si transmite la cartea funciara Ordonanta de instituire a masurilor asiguratorii desi societatea urmarita nu mai este proprietar. Este legal sa se inscrie in cartea funciara sechestrul in acest caz?
da, deoarece se sechestreaza bunul indiferent de cine este proprietarul acestuia la rspectivul moment sau de persoana cercetata. motivele sechestrului sunt intemeiate pe dreptul de proprietate (fost) dintre persoana cercetata si imobilul instrainat.
Conform art. 163 CPP "Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei se pot lua asupra bunurilor învinuitului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente, până la concurenţa valorii probabile a pagubei". Ori in cazul de fata niciuna din persoanele mai susmentioate nu este proprietarul bunului indisponibilizat. In plus, pin instituirea "cu intarziere" a sechestrului s-a incacat si dreptul de propritate garantat prin constitutie.