avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... arestare preventiva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

arestare preventiva

Care este perioada maxima de arest preventiv? Din anumite surse am aflat ca 180 de zile, dar nu am gasit confirmarea in nici un text de lege.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 09:10, 6 Ianuarie 2009
arestarea preventiva, ca si masura preventiva si poate fi dispusa pe o perioada pe maxim 30 de zile
in limitele legii , aceasta perioada poate fi prelungita (in timpul urmaririi penale ) sau mentinuta (in timpul judecatii ) pana la 180 de zile.
Art 23 alin 5 din Constitutia Romaniei, dar se refera la faza de urmarire penala, nu la faza judecatii.
Ratiunea acestei durate maxime de 180 consta in aceea ca organele de urmarire penala tineau oamenii arestati preventiv si cate 2 ani fara sa ii trimita in judecata.Asteptau sa isi recunoasca faptele.
Astazi in timpul judecatii se pot intampla multe si o durata a arestului preventiv in exces poate determina punerea in liberatate.

avocat Claudiu Lascoschi
în cursul urmăririi penale
Durata arestării inculpatului nu poate depăşi 30 de zile, afară de cazul când ea este prelungită în condiţiile legii. Arestarea preventivă a inculpatului poate fi prelungită numai motivat, în cursul urmăririi penale, fără însă a se depăşi un total de 180 de zile.

în cursul judecăţii
În cursul judecăţii, arestarea preventivă a inculpatului poate fi dispusă prin încheiere motivată, dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 143 şi există vreunul din cazurile prevăzute de art. 148 (art. 160a) CPP.
Intervalul de timp pe care poate fi dispusă iniţial arestarea preventivă în faza de judecată este tot de 30 de zile, după care intervine verificarea periodică la cel mult 60 zile [art. 160b alin. (1)].
Conform c.p.p.,arestarea preventiva nu poate depasi in total 180 de zile.Ratiunea legiuitorului a fost aceea de respectare a drepturilor omului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata arestului preventiv negru daniel negru daniel Buna , a-si avea si eu o intrebare care este durata pentru care poate fi cineva retinut in arest preventiv cu cat se poate prelungi arestu preventiv si daca se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o intrebare, care este termenul maxim cat se poate ... Mateus23 Mateus23 Buna ziua! Am o intrebare, care este termenul maxim cat se poate prelungii un arest preventiv? Penal (vezi toată discuția)
Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)