As vrea sa ma ajutati si sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez sau care sunt demersurile care trebuie sa le urmez, sa obtin tutela asupra copiilor mei,. aflati in prezent sub tutela fostei sotii. Cel mare are 15 ani, cel mijlociu are 11 si al treilea 7 ani.Primii doi vor sa locuiasca la tata (cu mine) si vrem sa ne rezolvam acesta problema.Va multumesc si revin cu mai multe detalii daca se vor cere.
Trebuie sa va adresati instantei de tutela-Judecatoriei- de la domiciliul dvs. unde veti depune o cerere de reincredintare a copiilor la care anexati copia dupa sentinta de divort, copie buletin si copie dupa certificatele de nastere ale copiilor. Minorii vor fi audiati intrucat au peste 10 ani. Sa fiti pregatit de o vizita a celor de la asistenta sociala pentru a vi se face o ancheta. Nu aveti nevoie de avocat mai ales ca minorii doresc sa vina la dvs. Veti face dovada ca aveti posibilitati materiale si financiare pentru a le oferi copiilor un trai decent. Succes!
Custodia minorilor este una comuna, conform noului cod civil. Nu mai vorbim despre increditarea minorilor de la 01.10.2012.
Puteti doar cere stabilirea locuintei minorilor la dvs, cu audierea copiilor si efectuarea unei anchete sociale.
Va multumesc pentru raspuns. Asta se face la registratura judecatoriei?Exista un formular special?Sunt ceva taxe de achitat? As dori sa rezolv cat de repede se poate, pentru ca mama lor vrea sa plece la munca in strainatate(cel putin pe perioda vacantei de vara a copiilor daca nu definitiv)si nu as dori ca copiii mei sa fie chemati iar, in timpul vacantei de catre bunici (parintii fostei) sa locuiasca la ei. Sunt convins ca se va opune unei astfel de situatie si va incerca sa-mi ingreuneze demersurile in acest sens, mai ales ca mi-a facut si plangere pentru neplata pensiei alimentare, cu atat mai mult ca are nevoi de bani pentru plecarea ei in strainatate.Dosarul inca nu a fost inaintat la parchet. Va multumesc anticipat.
Cererea se depune la registratura sau se expediaza cu posta, insa nu se va rezolva mai devreme de 6-9 luni dela data depunerii ei.
Daca mama minorilor pleaca mai devreme din tara, atunci va trebui ca alaturat cererii de stabilirea domiciliului sa faceti si o ordonanta presedintiala cu acelasi obiect, adica instanta sa dispuna stabilirea provizorie a domiciliul minorilor la dvs pana se va solutiona pe fond dosarul avand in vedere ca va fi o urgenta in sensul ca minorii sa nu ramana fara ocrotire parinteasca.