avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Va rog ajutati-ma. Am ramas fara permis.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Va rog ajutati-ma. Am ramas fara permis.

Buna seara tuturor,

Faptele sunt urmatoarele, veneam dinspre victoriei spre piata domenii, pe bd-ul Mihalache, cand un echipaj de politie apare in spatele meu de pe o straduta. Ii vad, ii ignor, merg mai departe regulamentar, constientizand ca sunt in spatele meu.La intersectie cu str Turda, la semafor, apar in paralel cu mine si urmeaza urmatorul dialog :
POL: unde mergi ?
Eu : la facultate
POL : trage pe dreapta dupa intersectie
(trag pe dreapta dupa intersectie)
POL : ag XXX, actele
(dau actele)
POL : stiti ca nr pe spate nu este regulamentar(asa este. din diverse motive-nr pierdut,masina leasing- am un nr facut de mana provizoriu
EU : da stiu, uitati am declarat la notar(ii dau declaratia) ca l-am pierdut, si trebuie sa-mi fac altul zilele astea.
POL:asteptati la masina va rog
POL(dupa 20 min) : se retine permisul pe 30 zile pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni semnalizata......[etc]
(eu spume, crize, etc, n-am vrut sa semnez, opreste martor, semneaza ala si gata)

Plec la facultate, pic examenul, si plin de spume(pentru ca am dat prioritate tuturor pietonilor, stiind ca garcea e in spatele meu) decid sa vb cu un avocat. Dupa o intrevedere si 400 lei dati, imi formuleaza urmatoarea plangere(sper sa aveti rabdare sa o cititi):

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI VERBAL DE CONTRAVENTIE SERIA CP NR 1234 INCHEIAT LA DATA DE 05.06.2012

In fapt, la data de 5.06.2012 in jurul orei 15.30, mergeam regulamentar pe bld Ion Mihalache, dinspre Bld Banu Manta catre Bld Turda cu autoturismul B 00 AAA.
In acea zi, aveam de sustinut un examen si stabilisem sa ma intalnesc pe acel bulevard, cu colegul meu Ionescu Colegul, sa mergem impreuna la examen.
Imi amintesc ca in timp ce parcurgeam Bld Ion Mihalache, un echipaj de politie, a mers in spatele masinii mele aproape 1,5 km.
Dupa un timp, dupa ce am parcurs vreo patru treceri de pietoni, am fost oprit de un politist care mi-a cerut actele la control, spunandu-mi ca am fost oprit din cauza faptului ca numarul din spate al masinii, era “ciudat”. Eu, i-am explicat ca mi-am pierdut numarul din spate si provizoriu, am confectionat o tablita pe care am scris numarul, ca sa nu circul cu masina fara numar.
Politistul s-a dus cu actele mele la masina Politiei si a revenit dupa 20 de minute fara permisul meu. De abia in acel moment, agentul de circulatie mi-a spus ca m-a oprit si pentru motivul ca nu am acordat prioritate unor pietoni aflati in traversare pe trecerea de pietoni si de aceea pe langa amenda de 280 lei, mi-a retinut si permisul pentru 30 de zile.
Aceasta constatare a politistului nu este reala. Fiind echipajul de politie in spatele meu pret de 1,5 km, am evitat sa incalc vreo regula de circulatie.
Imi aduc aminte ca Politia avea un autoturism Dacia Logan echipat cu camera video cu care in mod cert a filmat si asa-zisa fapta care mi se imputa si sunt convins ca acea inregistrare video ar fi cea mai pertinenta proba in sustinerea nevinovatiei mele.
In plus, in acel moment nu am avut timp sa fac vreo opozitie politistului deoarece, asa cum va voi demonstra, atat eu cat si Ionescu Colegul aveam examen si chiar am fost in intarziere din cauza faptului ca am asteptat politistul sa se intoarca cu actele timp de 20 de minute.
Am declarat agentului, ca vreau sa scriu la “alte mentiuni” ca nu asa s-au derulat evenimentele si ca initial am fost oprit pentru numarul din spate care parea mai “ciudat” – dupa cum s-a exprimat politistul, ca ulterior, acesta sa nascoceasca o alta invinuire si anume aceea ca nu as fi dat prioritate pietonilor.
Agentul a spus ca nu e nevoie sa mentionez nimic, ca asta rezolv eu ulterior in instanta si apoi mi-a mai spus ca nu conteaza daca semnez sau nu pentru ca oricum voi primi procesul verbal prin posta. Imi amintesc ca agentul a oprit un alt participant la trafic pe care l-a luat ca martor la eveniment desi acesta nu a fost present. Eu am plecat continandu-mi drumul spre facultate.

Totul s-a petrecut sub ochii colegului meu Ionescu Colegul, care ma astepta in locul unde am fost oprit, ca sa mergem impreuna la examen.

Depun aceasta plangere impotriva procesului verbal seria CP nr 1234 deoarece nu sunt vinovat cu nimic, nu este adevarat ca nu as fi acordat prioritate pietonilor si nici nu am fost lasat sa scriu varianta mea la rubrica ALTE MENTIUNI.

In consecinta, va rog sa-mi admiteti cererea asa cum am formulat-o, sa dispuneti anularea masurii retinerii permisului si anularea amenzii, prevazute in procesul verbal de contraventie seria CP nr 1234, pe care azi inteleg sa-l atac.

In drept, art 118 din oug 195/2002 actualizata, og 2/2001.

Probe: inregistrarea video a echipajului, proba testimoniala – martor Ionescu Colegul si inscrisurile atasate.

Am vreo sansa, sau am cheltuit banii degeaba ? Ei vin cu proba video ?

Va multumesc anticipat , si daca va pot ajuta si eu cu probleme IT va rog sa ma contactati(bancu.adrian[at]yahoo[dot]com)

Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
bancuadrian, utilizator
Cel mai recent răspuns: dumitreldd , utilizator 17:53, 2 August 2012
politia nu trimite filmarea (inregistrarea video) decat niste planse foto (2-3) cu momentul presupus al incalcarii regulilor de circulatie si numai in conditiile in care s-a consemnat in procesul verbal faptul ca contraventia a fost constatata cu un mijloc certificat de inregistrare cu tipul, seria si nr. aparatului.
Din relatarea dvs. lipseste "Ionescu Colegul", care apare numai in plangerea contraventionala. Acesta exista, sau ati fost sfatuit sa aduceti in instanta un martor mincinos?
Ceva asemanator am patit si eu in 07.08.2012. M-a oprit un echipaj de politie undeva la intrarea in localitatea Braila. Motivul : depasirea vitezei legale in localitate. I-am spus politistului ca nu exista nici un semn de circulatie care sa arate ca sunt in localitate si nici nu sunt constructii in zona. In masina mai eram cu o persoana care a asistat la discutii. Politistul mi-a cerut sa verifice portbagajul autoturismului, dupa care s-a dus la autoturismul politiei. Am apelat 112 si am spus ca sunt sanctionat cu amenda contraventionala pentru o fapta pe care nu am comis-o si am solicitat un alt echipaj al polititiei rutiere. Mi s-a spus ca va veni un alt echipaj. Dupa 10 min, politistul a venit cu actele, mi-a dat CI-ul, permisul si a vrut sa imi dea si o dovada. I-am spus ca am apelat 112 si ca urma sa mai vina un alt echipaj pentru a lamuri problema. Cand a auzit asa ceva politistul s-a indreptat catre masina politiei spunandu-mi din mers ca mi s-a retinut permisul pentru condus pe contrasens (discutia a durat 34 secunde si am filmat-o cu telefonul mobil). Am apelat din nou 112 si am anuntat ca mi s-a retinut permisul, nu mi s-a dat dovada, pv, etc. Am asteptat al doilea echipaj, care a venit in 5 min dupa plecarea primului. 2 politisti, unul mai corijent decat altul, au vrut sa ma amendeze pentru apel 112 - am apelat si in prezenta lor 112 si am spus ca voi fi amendat pentru apel la 112 unde am comunicat incalcarea legii de un politist. Atunci cei 2 au renuntat, si au continuat cu tot felul de aberatii gen: '' vezi tirul ala care intra in intersectie? E pe contrasens! Daca nu eram ocupati cu tine, ii luam permisul". Toate aberatiile lor le-am filmat cu telefonul (format hd). Am stat 3 zile fara permis sau dovada deoarece este un procedeu ciudat de predare a permiselor de catre politisti. In fine, am depus la tribunal contestatie impotriva procesului verbal, mi-am recuperat permisul si am termen de judecata 1.02.2013. In acelasi timp am depus la IPJ o adresa in care am descris cele intamplate. In data de 17 primesc si PV-ul acasa. Cand l-am vazut m-au apucat nervii - aparea pe pv un martor asistent - nume, cnp si semnatura. La fata locului nu a fost decat pasagerul din masina mea si doar atat. Alta adresa catre IPJ in care am solicitat verificarea martorului, a conditiilor in care aparut acel martor pe pv, verificarea inregistrarii radar (unde se putea constata ca nu a fost nimeni in afara de mine, politist, colegul politistului care a stat numai in masina si martorul din masina mea care nu a fost legitimat sau pus sa semneze pv-ul).
Am primit invitatie la sediul IPJ in data de 22.07, unde am discutat cu un politist (ceva cu anchete interne) i-am explicat ce s-a intamplat, am dat o declaratie, i-am aratat inregistrarile cu telefonul mobil.
Astazi , 02.08, am primit adresa prin care eram anuntat ca faptele prezentate de mine impotriva politistului care mi-a luat permisul sunt de natura penala si prin urmare actele au fost inaintate spre cercetare sectiei penale - am si numarul dosarului.
Cred ca pana aici e bine si in favoarea mea. Am fost interesat sa scap de acel martor asistent de pe PV (martorul nu a fost prezent la locul incidentului) pentru a scurta durata procesului. Mai mult ca sigur martorul nu s-ar fi prezentat la primele termene si probabil ma apuca 2014 cu acest proces.
Pot sa adaug ca merita sa reclami un politist atunci cand acesta ''pleaca singur pe camp'', iar despre toti superiorii cu care am discutat, inclusiv cu cei care ii ancheteaza, poti avea discutii rezonabile si inteligente.
Poate asa vor disparea cei care cred ca uniforma le da ''dreptul de a..'' si in locul lor vor veni politisti care respecta si aplica legea corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva rezolutiei/ordonantei de neincepere urmarire penala? dumitreldd dumitreldd Pe scurt: In luna 07.2012 am fost oprit de un echipaj al Politiei Rutiere Braila pe un drum care era situat in afara orasului Braila (la data respectiva). Eu ... (vezi toată discuția)
Retinerea permisului de conducere pentru 30 de zile viruss4all viruss4all Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru " neacordare de prioritate la trecearea pietonilor angajati in traversare regulamentara ". - ... (vezi toată discuția)
Permis retinut pentru neacordare de prioritate John_2105 John_2105 Mi-a fost retinut permisul pentru 30 zile,motiv neacordare de prioritate pieton la trecere semaforizata. Politistul spune ca nu am dat prioritate pietonului ... (vezi toată discuția)