avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere impotriva rezolutiei/ordonantei de neincepere ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere impotriva rezolutiei/ordonantei de neincepere urmarire penala?

Pe scurt: In luna 07.2012 am fost oprit de un echipaj al Politiei Rutiere Braila pe un drum care era situat in afara orasului Braila (la data respectiva). Eu ma apropiam de o intersectia (mai aveam aprox. 100m), iar echipajul de politie se afla in intersectie si se incadra pe drumul pe care ma aflam. Am fost oprit, s-a prezentat un agent care mi-a spus ca circulam cu viteza in localitate si urma sa fiu penalizat cu 4 pcte si amenda. I-am explicat ca vin din afara orasului si ca pana in acel loc nu exista nici un semn care sa indice intrarea in localitate, iar in zona respectiva este o ferma parasita. Discutia s-a efectuat in prezenta unui martor aflat la mine in masina. Agentul mi-a cerut sa verifice portbagajul masinii, apoi s-a dus in masina Politiei. Am apelat 112 si am anuntat ca sunt amendat pentru o fapta pe care nu am comis-o si am solicitat prezenta unui alt echipaj de la rutiera. Dupa cateva minute agentul s-a intors, mi-a inmanat CI-ul, actele masinii si m-a intrebat daca semnez procesul verbal. I-am spus ca urmeaza sa mai soseasca un alt echipaj si ca doresc sa astept. Atunci agentul mi-a spus ca mi s-a retinut permisul de conducere si a plecat. Toata aceasta discutie a durat 34 de secunde si am filmat-o cu telefonul. Primul echipaj a plecat, am apelat din nou 112 si am anuntat ca nu am mai primit amenda & puncte ci mi s-a retinut permisul de conducere. A venit al doilea echipaj, un domn agent mi-a cerut CI-ul ca sa imi dea amenda deoarece am apelat nejustificat 112 si ca am consumat timpul singurelor 2 echipaje de politie rutiera din oras (era intr-o duminica). In prezenta lor am apelat 112 si am intrebat daca la acest numar pot anunta fapte asemanatoare celor de mai sus. Raspunsul a fost Da. Dupa inchiderea telefonului agentul mi-a restituit CI-ul. Tot respectivul agent l-a sunat pe agentul care mi-a luat permisul si la chemat sa imi de-a macar dovada. Agentul a revenit, mi-a spus ca mi-a luat permisul pentru circulatie pe contrasens (acel drum nu a fost niciodata marcat ). In data de 16.07 am gasit in cutia postala PV-ul care avea trecut un martor asistent (persoana care nu a fost la locul faptei). Dovada am ridicat-o abia dupa 3 zile, deoarece nimeni nu stia unde ar trebui sa fie depusa.
Am reclamat in scris la Politia Municipiului Braila prin 2 adrese, am fost chemat pentru declaratii la Politie la un Compartiment de Control Intern, iar in data de 27.07.2012 am primit o instiintare prin care mi se aspunea ca faptele sesizate de mine au caracter penal si se trimite dosarul catre Parchet. Am mers la Parchet, am dat declaratii, a mers si persoana care se afla in masina cu mine, am aflat de la dna procuror ca martorul trecut pe PV nu este de gasit. In fine, astazi primesc o comunicare din partea Parchetului pentru neinceperea urmaririi penale impotriva respectivului agent.
Ma deranjat faptul ca nu s-a tinut cont de apelurile la 112 in care am anuntat ca am fost oprit pentru viteza in localitate si al doilea apel prin care am anuntat ca mi s-a ridicat permisul. Ori stiu ca atunci cand esti oprit de un politist ti se spune pentru ce ai fost oprit. In cazul meu, in prezenta unui martor am fost oprit pentru viteza in localitate. Am trecut in adresa catre IPJ ca am aflat de la un coleg de-al sau ca agentul este angajat mai nou si ca s-a speriat cand l-am luat prea tare cu legislatia si de aceea mi-a retinut permisul . Raspunsul a fost ca agentul lucreaza in Politie din 06.2008 (adica de 4 anisori). Nu am aflat care este vechimea pentru a fi considerat un agent cu experienta. Actiunea nu s-a petrecut pe strada care fa ce legatura cu respectiva intersectie, in zona intersectiei (asa cum este trecut pe PV) ci chiar in curba in care am fost surprins circuland cu viteza. Adica, masina Politiei a fost deplasata in declaratii din intersectie, in curba in care am fost eu surprins, culmea , am fost la un pas sa lovesc autoturismul Politiei. In spatele masinii de politie, circula un autoturism tip Maxi Taxi, in care se afla martorul (nu se precizeaza daca era pasager sau chiar conducatorul ). Se mai spune ca politistii au plecat in urmarirea mea si ca ''au omis sa -l opreasca in trafic in calitate de martor asistent" (acest lucru il declara celalalt agent). Martorul declara ca a vazut ca masina Politiei a intors dupa mine, si a plecat in urmarire, dar el si-a continuat drumul. Culmea este ca in locul in care am oprit, dupa ce au fost pornite semnalele politiei a mai avut loc doar masina de politie pana in curba unde eram sa ii lovesc, dupa spusele dansilor. Deci spatiu de manevra in urmarire nu au avut!
Am cerut filmarea video - raspunsul - nu au putut filma cu camera video a aparatului radar deoarece camera era orientata spre in fata centru. Teoretic dupa spusele lor intr-o curba de aprox 30-40 grade acea camera ar fi prins si masina mea, insa daca masina Politiei se afla in curba de 90 de grade (intersectie) unde era de fapt, cele spuse de agenti ar fi fost corect, deoarece nu se putea filma. Ma gandesc totusi ca, acea camera pornita, daca ar fi sa merg pe spusele agentilor ar fi inregistrat macar o manevra de evitare a automobilului pe care in conduceam. Pana acum despre acea filmare stiam ca nu a fost pusa la dispozitia celor care ancheteaza. In ceea ce priveste indicatorul de intrare in localitate, eu am precizat ca la data respectiva acesta nu exista, ulterior (2-3 luni) a fost montat intr-un loc apoi la vreo 3 saptamani a fost mutat. Dna Procuror a cerut intentionat de la Primarie daca acel drum este un drum in localitate si daca sunt indicatoare. Normal raspunsul a venit conform celor solicitate de dansa si nicidecum de mine.
Pe 01.02.2013 se judeca procesul pentru permis, si sincer nu prea mai cred ca am sansa, mai ales ca un procuror si cu un anchetator al DGA au reusit sa intoarca in favoarea unui agent o astfel de situatie in care am filmari si am martor.
Art 180. pct 2 spune ca in cazul in care se refuza semnarea PV-ului, se foloseste un martor asistent. Martorul trecut pe PV recunoaste ca a fost in spatele masinii de politie, dar ca si-a continuat drumul, iar unul din agenti sustine ca a omis sa il opreasca, dar a aparut mai tarziu pe PV. Mentionez ca in masina cu mine era o persoana care putea fi martora, iar pe acel drum este un trafic destul de mare incat sa se poata opri un sofer spre a fi martor ca nu semnez si nu un martor care sustine ca masina de politie a pornit in urmarirea mea. Pe PV nu apare nicicum ca eram sa lovesc autoturismul Politiei ci doar ca am mers dinspre .. inspre.. si in zona intersectiei am circulat pe contrasens. Atat. Ma gandesc ca daca as fi fost sa lovesc masina Politiei mi s-ar fi pus si fiola - Corect?
1. Cum formulez inceputul contestarii rezolutiei primite (este vreun model de urmat)?
2. Este corect sa ma adresez Primariei si sa le solicit personal sa mi se spuna cand au fost montate indicatoarele noi si daca au cunostinta ca vechil;e indicatoare au lipsit o perioada sau au fost ridicate de cineva?
3. Doresc sa vad acele inregistrari ale Politiei - unde ma adresez?
4. Pot vedea declaratiile politistilor si martorilor din acest dosar?
5. In conditiile in care am un martor prezent la prima discutie - in care am fost oprit pentru viteza si nicidecum pentru circulat pe contrasens pot folosi la tribunal acest lucru/ ma poate ajuta - tinand cond ca pe procuror l-a ajutat un martor aflat in tranzit?
6. Ce articol il obliga pe politist ca atunci cand te opreste sa iti spuna exact pentru ce te-a oprit?
7. Are dreptul sa schimbe sanctiunea?
8. Cum se poate estima ca am circulat pe contrasens, daca masina condusa are o latime de aproximativ 150 cm si ca am declarat ma ma aflam la 20-30 cm de marginea soselei - sosea fara marcaje (un autotren are aproape 2 m latime)?
9. Cum se poate contesta ca am circulat pe contrasens, daca soseaua nu este marcata, martorul meu spune ca nu am circulat), politistii nu au inregistrare video?
10. In baza celor spuse de agenti - fapta mea poate fi transformata in tentativa de omor? (eram sa dau cu masina peste masina Politiei)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: dumitreldd , utilizator 19:36, 13 Martie 2013
Iti raspund punctual :
1. Incepe cu : Catre Parchetul de pe langa Tribunalul ....
Subsemnatul ... cu datele .... depun plangere in termen impotriva rezolutiei Parchetului.... nr.... pt. urmatoarele MOTIVE .... si le expui punctual. Tot punctual ceri sa fie verificate.
2.Poti solicita Primariei in temeiul legii accesului liber la informatii .
3.Nu poti sa vezi actele politiei . Le vede doar Instanta de Judecata .... ea le cere.
4.Nu poti vedea declaratiile politistilor . Angajezi avocat si faci cerere .. nu cred ca se aproba.
5.Poti propune martorul , in plangerea la solutia parchetului.
6.Nici un articol nu-l obliga ... bunul simt . Este obligat insa sa-ti comunice actul de constatare
7. Nu inteleg ce spui cu aceasta schimbare , insa iti poate aplica sanctiuni. EX. te opreste iti aplica amenda si injuri , iti poate da amenda la L 61/91 sau chiar se sesizeaza pt . sfidare (infractiune) . etc...
8.prin declaratiile tale doar , eventual proba video . Poti cere Parchetului sa vizualizeze ei probele video.
9.acelasi raspuns ca la pct.8
10. In nici un caz ... doar daca ai lovit pe cineva ...
Inca ceva ... o opinie ... Daca aveai martor de la inceput , de ce nu l-ai lasat sa-ti faca sanctiunea si faceai contestatie in termenul legal , astfel nu te complicai atat... ????!!????
Regret in fiecare zi ca nu am facut acest lucru. Cred ca rezolvam mai usor, dar nu mi s-a parut corect sa fiu sanctionat pentru ceva ce nu facusem. Jobul pe care il am presupune sa conduc lunar 2000 - 3000 km, si am invatat sa respect semnele de circulatie, deoarece in lipsa permisului imi pierd si locul de munca. Am considerat ca dl politist nu are cunostinta de lipsa semnelor si am incercat sa ii explic ca sanctiunea pe care mi-o da nu este conforma cu realitatea.
De aici a ajuns la condus pe contrasens, ca acum sa se ajunga ca am fost cat pe ce sa ii lovesc cu masina, in realitate ei fiind la circa 100 m. Grav este ca cel de la DGA, care initial mi s-a parut ok, este in cardasie cu agentii respectivi. Mai tarziu am aflat si ca o ruda de-a agentului care m-a sanctionat a fost o persoana influenta in Politia din Braila.
O alta intrebare: Martorul asistent este obligatoriu sa fie prezent in momentul in care se refuza semnarea PV-ului, sau ca in cazul de fata, sa se spuna ca a trecut prin zona fara sa se opreasca (si martorul si politistul celalt sustin acest lucru)? O astfel de persoana poate fi considerata martor?
In comunicarea primita de mine scrie clar: '' ...(politistii)..''au observat ca in spatele lor circula un microbuz in regim de maxi-taxi caruia i-au retinut numarul de inmatriculare (agentul xxx) au omis sa -l opreasca in trafic in calitate de martor asistent, grabindu-se sa intoarca autoturismul si sa plece in urmarirea autovehiculului care circula neregulamentar''. In ceea ce-l priveste pe martor, acesta a spus ca circula in spatele autoturismului politiei a declarat'' ca urmare acestei situatii , masina de politie, care se deplasa catre soseaua..., a intors si a oprit autoturismul marca xxx, insa martorul si-a continuat deplasarea, nefiind oprit la fata locului ca martor asistent''. Si totusi el apare pe PV trecut ca martor asistent. Intrebarea care imi vine in minte este: martor asistent la ce? La faptul ca autoturismul Politiei m-a tras pe dreapta si ca eu am oprit? De ce apare pe PV ca este martor ca refuz sa semnez?

Din declaratia politistului reiese ca masina politiei a intors dupa mine si a plecat in urmarire pe cand martorul spune ca masina politiei a intors si a oprit autoturismul condus de mine.
Mai adaug ca respectiva sosea are o curba de 30-40 grade (dupa ce treci de curba nu mai ai vizibilitate) si in mai putin de 100 de metri se intersecteaza cu o strada avand posibilitatea sa mergi la stanga sau la dreapta. Regulamentar portiunea de drum se parcurge in 3-4 secunde.
Ce a putut vedea acel martor? A fost martor asistent la care moment din cele sesizate de mine? Martor asistent este acela care este prezent in momentul refuzului semnarii PV-ului. Ma insel?
Pana acum nu am avut avocat.
Pentru actiunea din instanta ma gandesc serios sa merg la un avocat.
Problema este pe partea cu Parchetul. Am discutat cu vreo 2 avocati problema si chiar inainte sa primesc raspunsul la sesizarea mea mi-au spus sa nu imi fac sperante deoarece in Politia din Br o mana se scapa pe alta. Mai mult - le-am cerut sa ma reprezinte si am fost refuzat pe motiv ca ar intra in vizorul politistilor si nu se stie cand calca pe bec.
Tot ce imi doresc este sa imi pastrez permisul . In ceea ce il priveste pe agentul respectiv, din start am spus si celor care anchetau ca nu ma intereseaza sa obtin nici un avantaj material ci sa se recunoasca ca s-a gresit.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
dumitreldd, utilizator
Martorul asistent asista la : - incheierea p.v. , intocmirea in lipsa a p.v. , refuzul contravenientului de a semna , dif. situatii ce dovedesc o stare de fapt precizata de agentul constatator. TOT CEEA CE AI PRECIZAT , DOVEDESTE SI PREZINTA INSTANTEI DE JUDECATA .

Alte discuții în legătură

Cate infatisari au loc intr-un proces de anulare pv si contraventie? dumitreldd dumitreldd Pe 24.04 este a patra infatisare in cadrul unui proces in care am solicitat anularea unui pv de contraventie. La primul nu s-a prezentat ipj si nici martorul, ... (vezi toată discuția)
Adaugare probe la dosar dumitreldd dumitreldd Pe data de 01 merg la tribunal pentru un proces impotriva IPJ in care contest un proces verbal de contraventie care s-a soldat cu retinerea permisului si ... (vezi toată discuția)
Pv intocmit in ilegalitate? dumitreldd dumitreldd Mi s-a intocmit pv retinere permis astfel: - in data de 08.07.2012 am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere sub pretextul conducerii cu viteza in ... (vezi toată discuția)