avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Va rog sa imi spuneti daca mai este obligatoriu sa stai in preaviz in caz de demisie!
Astazi mi-am prezentat demisia dar vrea sa stau in preavz. Ce sanse am sa scap de acest preaviz? Contractul este nedeterminat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:26, 22 Iunie 2012
In cazul demisiei perioada de preaviz este de 20 de zile. Daca ajungeti la o intelegere cu angajatorul, acesta poate renunta la perioada de preaviz. Daca nu renunta probabil ca nu are asa "din joben" sa puna pe altcineva in locul dvs sau cine stie ce alte motive.
Din pacate nu vrea sa renunte la preaviz!! Va multumesc!
Legea 53 republicata spune ca:
Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Concluzie: Din cele scrise mai sus reiese ca ar trebui sa cititi contractul individual de munca si respectate termenele de acolo.
Demisia este asociata, in general, de un preaviz de maxim 20 de zile lucratoare. Sunt si doua exceptii: angajatorul renunta la preaviz, sau, daca angajatorul nu isi respecta obligatiile din CIM, preavizul nu se mai acorda. Daca preavizul devine obligatoriu, pe perioada preavizului salariatul beneficiaza de toate drepturile si obligatiile legale. Daca nu va prezentati la munca in perioada preavizului veti fi considerat ca absent nemotivat.Mai exista si varianta efectuarii concediului de odihna in perioada preavizului, fie pentru o perioada din anii anteriori, fie pentru perioada lucrata din 2012.

Va multumesc! Referitor la concediu mai am dreptul la 3 zile, intrucat sunt angajata de la data de 24.02.2012 si am avut deja 4 zile de concediu.

Alte discuții în legătură

Demisia cristinaudroiu78 cristinaudroiu78 buna ziua,am si eu o intrebare,se poate ca eu care doresc sa-mi dau demisia,sa pot fi obligat sa o dau fara perioada de preaviz?va multumesc (vezi toată discuția)
Demisie bcezar76 bcezar76 Buna ziua! Am un contract incheiat pe perioada nedeterminata din anul 2011. Vreau sa plec in alta companie pe u post similar (fctie de conducere)! Eu stiam ca ... (vezi toată discuția)
Angajatorul renunta la preaviz - am ceva de spus? lrap lrap Buna ziua, Doresc sa demisionez de la locul actual de munca, unde atmosfera a devenit de nesuportat. Ca manager, contez pe cele 45 de zile de preaviz pentru a ... (vezi toată discuția)