avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Civil/CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Civil/CEDO

Speta de caz:

In 2007 primesti bataie in sectia de politia. Dupa o ancheta de 2 ani, desigur ca pierzi in Romania (politistii primesc NUP se retinere provcare si autoapararea in favoare lor, procurorul zice ca ai cazut pe jos in ciuda actului IML, pierzi la prim procuror ... ), te plangi la CEDO unde sa zicem ca castigi dupa inca 2-3 ani ..

Poti sa mai ceri acelor politisti daune morale/materiale pt. traumele produse, avand in vedere ca a trecut 3 ani de la producerea evenimentului? (civil/penal) ?!

E doar o speta.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 09:50, 26 Iunie 2012
Stimat forumist,

Deși nu cunosc speța dvs, strict ca principiu, ar trebui să luați în calcul și prevederile Art. 278 ind. 1 Cod procedură penală -Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată

Din start, aceasta poate asigura o cale eficientă de atac în dreptul român și ar trebui utilizată înainte de inițierea unei aplicații CEDO.

După respingerea plângerii făcute conform art. 275–278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.


Vedeți și articolele următoare.

Din câte cunosc, o astfel de soluție este definitivă, și nu mai există recurs, fiind abrogat de Mica Reformă, dar plângerea în sine nu este abrogată, constituind, în înțelesul Convenției,
o cale de atac utilă, care se cere a fi epuizată.

Cu stimă
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
andreigrigoriu, moderator
Mda... s-a epuizat si ultima cale de atac... mai exista doar CEDO ...
Stimat forumist,

Dacă dvs considerați că a fost încălcat Art. 3 al Convenției sub aspect procedural - o astfel de încălcare reiese din întrebarea dvs - și întruniți condițiile de admisibilitate a unei cereri CEDO, inițiați o aplicație. Termenul de 6 luni nu curge de la producerea evenimentului, ci de la epuizarea căilor eficiente de atac - plângerea sus-menționată, ca principiu.

Cu stimă
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere cedo acte neincepere urmarire penala parchet! mircea_1973 mircea_1973 Buna ziua ! Care art. din conventie se incalca in cazul in care nu se rezolva in mod favorabil (justificat) plangerea impotriva actelor procurorului de ... (vezi toată discuția)
Cale de atac impotriva unei sentinte penale - art. 278^1 din c. proc. pen., multescu99 multescu99 Potrivit ART. 278^1 din C. Proc. Pen., (1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale ... (vezi toată discuția)
Plangere la cedo lawfull lawfull Buna ziua Stie cineva, este posibil sa sesizez CEDO desi nu am o hotarare interna definitiva ? Este vorba de o incalcare a unor drepturi aparate de ... (vezi toată discuția)