avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Renuntare plangere contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Renuntare plangere contraventionala

Buna ziua!
As dori si eu cateva lamuriri cu privire la urmatoare situatie.

Mi-a fost retinut permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile pentru neacordare prioritate unui pieton. Am primit dovada pe 15 zile, ultima zi fiind 21.06.2012.
Am facut plangere contraventionala si, in baza unui certificat de grefa, mi-am ridicat permisul predand dovada la politie.
La primul termen de judecata, 21.06.2012,am renuntat la plangere in fata judecatorului, acesta punandu-ma sa semnez o cerere scrisa in acest sens.
Dupa cat timp trebuie sa predau permisul dupa ce am renuntat la plangere?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:12, 22 Iunie 2012
Va multumesc!
Art.118. - oug 195
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.

varianta 1.
pentru a trece perioada de suspendare mai repede si a nu mai astepta hotararea judecatoreasca (redactarea poate dura cateva zile) puteti depune o cerere la brigada de politie rutiera prin care sa solicitati inceperea perioadei de suspendare si sa predati permisul de conducere si in care anuntati ca ati renuntat la plangere.
varianta 2.
sau luati un certificat de grefa de la judecatorie cu care sa depuneti permisul de conducere, de aceasta data certificatul de grefa confirma faptul ca ati renuntat la plangere (fata de prima data cand confirma ca ati depus o plangere). var.2 implica iar plimbari pe la judecatorie, stat la cozi, etc.
Daca as merge pe varianta 2 cu certificat de grefa, atunci perioada de suspendare incepe de la data depunerii permisului insotit de certificatul de grefa sau politia va astepta totusi hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila??

Va multumesc pentru raspuns!

Referitor la amenda, se va plati integral?
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
Andrei2000, utilizator
hotararile definitive si irevocabile nu se comunica partilor in cazul plangerilor contraventionale fiind obligatia partilor sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului.
politia nu se va duce niciodata sa ridice o hotarare de la judecatorie nefiind in interesul ei si mai ales ca este prevazuta obligatia contravenientului sa predea permisul in caz de pierdere a procesului.
poti preda permisul cu certificatul de grefa iar perioada de suspendare incepe cu data depunerii cg si pc. varianta 1 mai scurteaza din timp, este adevarata doar cu 1-2 zile cat dureaza scoaterea certificatului de grefa.

daca ai depus plangerea in primele 48 de ore (2 zile) de la primirea/comunicarea procesului verbal (plangerea suspenda executarea sanctiunilor) ai posibilitatea sa platesti amenda la 1/2 daca o platesti in primele 48 de ore de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti. in caz contrar nu mai este posibil si trebuie platita integral.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate circula cu certificatul de grefa ? pinnutz_789 pinnutz_789 Buna ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteza. Am avut dovada de circulatie 15 zile, iar in timpul acesteia am facut ... (vezi toată discuția)
Permis retinut puncte penalizare lucianalex lucianalex Salut imi cer scuze daca mai exista vreo discutie asemanatoare insa nu am gasit si am si eu o problema si as vrea sa imi raspunda cineva care a mai patit sau ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)