avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se poate circula cu certificatul de grefa ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se poate circula cu certificatul de grefa ?

Buna ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteza. Am avut dovada de circulatie 15 zile, iar in timpul acesteia am facut contestatie, si mi-am scos certificat de grefa pentru ridicarea permisului pana la solutionarea cazului. Dovada a expirat pe 27.03, iar de atunci nu am avut timp sa merg sa-mi ridic permisul de conducere. Intrebarea mea este, daca in timpul acesta de la eliberarea certificatului de grefa am avut voie sa conduc, si daca fac o cerere prin care sa renunt la contestatie, zilele permisului suspendat au curs de pe 27.03 ? sau din momentul renuntarii la contestatie se incepe numararea zilelor. Vreau sa stiu daca renunt la contestatie si ma duc sa dau examenul pentru reducerea de la 90 de zile la 30 de zile, pot ridica permisul pe 27.04 ? Deja au trecut 20 de zile din pedeapsa si nu am ridicat permisul, si vreau sa stiu daca mai stau 10 zile si e posibil asa, sau ma duc sa-mi ridic permisul.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: pinnutz_789 , utilizator 15:07, 16 Aprilie 2014
Din momentul depunerii contestatiei se suspenda efectele procesului verbal, respectiv, permisul nu mai este suspendat pana la data solutionarii contestatiei.

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. –
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Daca nu v-ati prezentat sa ridicati permisul cu certificatul de grefa si nu ati condus nu este problema politiei.

Daca veti renunta la contestatie, la fel, nu este problema politiei, trebuie sa aduceti un document de la judecatorie privind modalitatea de rezolvare a plangerii, ca s-a admis sau respins, sau ca ati renuntat la plangere.

Dupa care predati permisul cu acel document eliberat de catre judecatorie, sustineti testul 13/15 daca indepliniti cerintele art. 221 din hg1391 si apoi faceti cerere de reducere la 30 de zile cf. art. 104 oug195.

Puteti sa mergeti sa ridicati acum permisul pana la solutinarea plangerii sau cererii de renuntare si apoi sa il predati politiei in vederea efectuarii perioadei de suspendare.
Cu certificatul de grefa nu puteti circula. Acesta dovedeste ca ati depus o plangere contraventionala impotriva procesului verbal de contraventie. Pe baza certificatului de grefa politia va va restitui permisul de conducere pana la solutionarea plangerii. Avand permisul de conducere asupra dvs. aveti dreptul sa conduceti un autovehicul.
Referitor la art.118 alin (3), daca eu nu am fost la Politie sa anunt ca am facut contestatie si sa prezint certificatul de grefa in vederea obtinerii permisului de conducere pana la solutionarea cazului, si renunt la cererea depusa la judecatorie, renunt la contestatie, Politia practic nu stie ca am facut contestatie daca eu nu am fost sa-mi ridic permisul. La Politie in evidenta apar cu permisul suspendat din data expirarii dovezii de circulatie provizorie (27.03). Daca eu renunt la contestatie, e ca si cum nu am facut-o, pentru ca nu am anuntat Politia si nici nu mi-am ridicat permisul. Politia este anuntata de judecatorie daca inca nu s-a dat termen procesului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal contestat tesculadaniel tesculadaniel buna ziua,am urmatoarea intrebare: am contestat la judecatorie un proces verbal care avea ca sanctiune amenda si suspendarea permisului de conducere.la politia ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi ridic permisul de conducere dupa perioada de suspendare chiar daca am depus cotestatie? titisor33 titisor33 Sunt din Iasi si lucrez la o firma de distributie de piese auto si pe data de 10 mai la iesirea din orasul Tg. Mures spre Reghin am fost oprit ... (vezi toată discuția)
Permis retinut puncte penalizare lucianalex lucianalex Salut imi cer scuze daca mai exista vreo discutie asemanatoare insa nu am gasit si am si eu o problema si as vrea sa imi raspunda cineva care a mai patit sau ... (vezi toată discuția)