avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot sa imi ridic permisul de conducere dupa perioada ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot sa imi ridic permisul de conducere dupa perioada de suspendare chiar daca am depus cotestatie?

Sunt din Iasi si lucrez la o firma de distributie de piese auto si pe data de 10 mai la iesirea din orasul Tg. Mures spre Reghin am fost oprit de un echipaj de politie rurala fiind acuzat ca am depasit pe linia dubla continua si am fost penalizat cu amenda in cuantum de 280 lei si retinerea permisului pentru 30 de zile eliberandu-mi dovada de conducere valabila 15 zile. Ulterior am facut contestatie la judecatoria din Iasi intrucat nu am mai fost detasat pe acea zona din Ardeal ca sa pot depune acea contestatie la judecatoria orasului Tg Mures.Aici la judecatoria din Iasi mi-a inregistrat plangerea si mi-a spus sa ma prezint incepand cu a doua zi la arhiva sa imi aflu nr. de dosar si apoi sa merg la un anumit birou sa imi obtin o grefa cu care imi pot ridica permisul de la politie. Va precizez ca in tot acest timp de pana acum si pana la sfarsitul lunii iunie merg cu un coleg pe alte trasee si conduce el.
Mai precizez ca datorita traseului meu prin tara nu am reusit nici macar sa ajung la judecatorie, mai putin sa imi aflu nr de dosar si cu atat mai putin sa imi ridic acea grefa
Mai mentionez ca data de expirare a suspendarii permisului este 25-iunie ac.
Va rog sa ma ajutati si sa ma informati daca pot sa imi ridic permisul la acea data considerand ca mi-am ispasit pedeapsa de suspendare si nici macar nu am reusit sa imi ridic acea grefa.
Daca Instanta de judecata imi va da o solutie nefavorabila. voi fi nevoit sa predau permisul pentru inca 30 de zile? avand in vedere ca pe toata aceasta perioada permisul meu a fost retinut de politie!.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 22:00, 9 Iunie 2012
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

1. plangerea trebuia inregistrata la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. cel mai probabil judecatoria Tg.Mures. mai mult ca sigur la judecatoria Iasi v-a fost inregistrata plangerea in virtutea inertiei iar la proces se va declina competenta catre judecatoria Tg.Mures.
2. plangerea a suspendat executarea suspendarii iar daca nu ati avut timp sa ridicati permisul cu certificat de grefa nu este decat vina dvs. .
3. ptr a va ridica permisul pe 25 iunie, trebuie sa faceti o cerere catre presedintele judecatoriei Iasi prin care renuntati la plangerea contraventionala impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
cyan, moderator
depunerea contestatiei suspenda de drept executarea sanctiunii contraventionale. pe cale de consecinta, inceperea termenului ptr careva fost suspendat permisul incepe abiamdupamce contestatia este solutionata de catre instanta.
in cazul dvs, perioada de suspendare va incepe abia dupa ce instanta va lua act de renuntarea la judecata si va pronunta sentinta irevocabila. orice veti face, nu veti lua permisul pe 25 iunie deoarece la aceasta data executarea sanctiunii complementare este suspendata prin simplul fapt al existentei contestatiei pe rolul instantei de judecata. chiar si daca renuntati la aceasta contestatie tot nu veti recupera permisul in timp util, cele 30 de zile incepind sa curga abia dupa pronuntarea instantei pe cererea dvs de renuntare.

faptul ca dvs nu ati luat permisul inapoi pe durata suspendarii sanctiunii nu echivaleaza cu executarea sanctiunii. politia nu v-a retinut permsiul deoarece nu are acest drept ci dvs nu ati fost sa il luati inapoi. este o mare diferenta dpdv juridic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala Vio68 Vio68 in urma suspendarii permisului pentru alcool 0,1 pe 90 zile am depus o contestatie.intrebarea mea ar fi pot conduce daca nu ridic permisul de la politie?dupa ... (vezi toată discuția)
Mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile, am făcut contestație dar aș vrea să renunț pentru că e posibil să nu câștig. cum să procedez? contestatie123 contestatie123 Va salut! Luna trecuta, mi a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile pt neacordare de prioritate,la un indicator cu cedeaza trecerea, ... (vezi toată discuția)
Se poate circula cu certificatul de grefa ? pinnutz_789 pinnutz_789 Buna ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteza. Am avut dovada de circulatie 15 zile, iar in timpul acesteia am facut ... (vezi toată discuția)