avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile, am ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile, am făcut contestație dar aș vrea să renunț pentru că e posibil să nu câștig. Cum să procedez?

Va salut! Luna trecuta, mi a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile pt neacordare de prioritate,la un indicator cu cedeaza trecerea, pe drumul Iasi-Bacau, pe centura Romanului.
Pe scurt, din cate imi amintesc de pe drumul prioritar venea o masina cu viteza redusa, pe care nu am incomodat o nici eu, nici cel din spatele meu. Si la scurt timp, m a tras un Logan neinscriptionat pe dreapta. Fiind prima data cand m a oprit politia, si incepator fiind, am lasat capul plecat si nu am contrazis cu nimic spusele politistilor. Am semnat si am plecat.
A2a zi am fost sa imi iau dovada fara drept de circulatie ca sa imi inceapa suspendarea mai rapid si sa nu trebuiasca sa mai astept alea 15 zile. Acasa cand am ajuns, era un prieten de al tatalui meu care e tot politist, chiar ceva mare in grad, nu stiu exact..si doar uitandu se pe procesul verbal fara sa i explic ce si cum, mi a sugerat sa fac contestatie pt ca nu era completat conform si ca as avea sanse mari sa castig in instanta.
Am facut si contestatia, a fost trimisa la judecatoria Neamt si de atunci tot astept. Abia saptamana trecuta am primit o foaie prin care ma instiinta ca a ajuns contestatia. Acum, ca sa imi pot recupera carnetul pe perioada procesului trebuie sa astept alta foaie prin care sa ateste ca s a deschis dosarul.
Ceea ce vreau sa subliniez e faptul ca eu in tot timpul asta am ramas cu dovada aia fara drept de circulatie si ca mai SUNT doar 5 zile si imi expirau alea 30 de zile de suspendare. Acum o sa imi vina foaia aia, imi recuperez permisul, dar daca nu o sa am castig de cauza, o sa imi mai suspende inca o data permisul 30 de zile. Pare din filme cu prosti si stiu ca e numai vina mea ca am ajuns aici. Acum ce e de facut? Pot anula contestatia si sa astept sa treaca astea 5 zile ? Vreau doar sa scap odata de nebunia asta
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:37, 11 Mai 2019
Pai, in primul rand imediat dupa depunerea contestatiei trebuia sa ceri certificat de grefa de la judecatorie si recuperai permisul in aceiasi zi, maxim a doua, nu iti vine nici o foaie acasa sa recuperezi permisul.

Daca nu ai dus la politie nimic ca ai depus contestatie, dupa ce expira cele 30 zile de suspendare te duci linistit si ridici permisul.

De asemenea, daca nu ai castig de cauza nu iti suspenda nimeni permisul inca 30 zile, cine ti-a bagat astea in cap nu stia ce vorbeste.

Sfatul meu, du-te linistit si ia-ti permisul dupa ce expira suspendarea si renunta la contestatie.
contestatie123 a scris:

Pot anula contestatia si sa astept sa treaca astea 5 zile ? Vreau doar sa scap odata de nebunia asta

Daca ati depus o plingere contraventionala prin care contestati PV de contraventie sa stiti ca ati cerut si suspendarea executarii sanctiunii complementare, iar judecatoria comunica intimatului, adica IPJ Neamt faptul ca se afla in proces cu dvs.
Acest lucru este aratat in OUG 195/2003 de :
Articolul 118
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.

In raspunsul care l-ati primit acasa (o comunicare, in care va spune numarul dosarului dvs.) va arata de la ce data s-a suspendat executarea sanctiunii complementare, adica suspendarea de permis. Deci nu mai aveti doar 5 zile.

Ca sa renuntati la plingere,trebuie sa trimiteti in acelasi mod catre judecatoria respectiva o cerere de renuntare la judecata, in conditiile art. 406 NCPC.
[ link extern ]
[ link extern ]

Din momentul in care primiti raspuns acasa, cu data inregistrarii cererii, calculati cite zile v-au mai ramas.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
latka, utilizator
Atata timp cat el nu a dus certificatul de grefa la politie, permisul inca ii apare suspendat.
El n-are nici o vina ca toata chestia asta nu e automatizata, pentru ca eu daca inregistrez pe data x o plangere, daca ma prinde conducand dupa 2 saptamani imi face dosar penal pentru ca la ei figurez ca suspendat, asta daca nu duc certificat de grefa sa-l ridic si sa imi actualizeze starea lui in sistem.

Cel mai bine se duce cu dovada si cere permisul dupa astea 5 zile, sunt sigur ca o sa il dea, daca nu, greseala mea. Iar daca il da nu au nici un motiv sa il mai ceara o luna dupa ce se termina cu suspendarea, si nu au pe ce baza.
Atit timp cit nu se renunță la judecata, procesul merge înainte, politia trebuie sa depună întimpinarea șamd. Nu spun ca nu sunt desincronizari între diferitele lor compartimente, însă e posibil ca cineva sa descopere la un moment dat, e posibil sa se trimită o comunicare pentru predarea permisului și alte complicații.

Legal e sa se renunțe la judecată. Nu poți fi în același timp și cu permisul în buzunar și sa ai un proces cu politia.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
latka, utilizator
Da, de acord, trebuie sa renunte la judecata.
Ideea e ca daca el nu a ridicat permisul, figureaza ca suspendat, erau intr-un timp persoane care circulau cu certificatul de grefa in buzunar ca sa se scurga suspendarea, si ziceau ca nu au avut timp sa il ridice. li se facea dosar si primeau NUP dupa, asa scapau de suspendare ca "bajetii".

Alte discuții în legătură

Pot sa imi ridic permisul de conducere dupa perioada de suspendare chiar daca am depus cotestatie? titisor33 titisor33 Sunt din Iasi si lucrez la o firma de distributie de piese auto si pe data de 10 mai la iesirea din orasul Tg. Mures spre Reghin am fost oprit ... (vezi toată discuția)
Se poate circula cu certificatul de grefa ? pinnutz_789 pinnutz_789 Buna ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteza. Am avut dovada de circulatie 15 zile, iar in timpul acesteia am facut ... (vezi toată discuția)
Am făcut contestație și nu am ridicat permisul in termene de 15 zile Adrrianm112a Adrrianm112a Buna ziua ! Am o problema și nu știu ce ar trebui făcut . Mi-a fost reținut permisul pentru 3 luni de zile depășind limita de viteza , am făcut ... (vezi toată discuția)