Buna ziua ! Am o problema și nu știu ce ar trebui făcut .
Mi-a fost reținut permisul pentru 3 luni de zile depășind limita de viteza , am făcut contestație după care trebuia sa merg sa ridic permisul in termenul in care aveam dovada și nu am reușit sa ajung pentru al ridica , au trecut 5 luni de zile procesul sa încheiat , a fost respins și aștept de mai bn de o luna foaia acasă și nu a ajuns . Ce ar trebui sa fac ? Pot ridica permisul sau as mai avea de așteptat
Pai nu ați spus ca suspendarea e de 3 luni? Mai exista și luna care trebuie sa treacă pentru împlinirea termenului pentru apel, care începe de cind vi se comunica hotarirea acasă. Aveți de așteptat 4 luni din acel moment. Cind ați depus plângerea contravențională ați suspendat executarea pedepsei.
Cel mai bine este sa te duci la politie, intrebi de starea permisului iar daca nu figureaza cu acea contestatie ti-l dau pe loc.
Cum nu te-ai dus sa-l ridici in baza certificatului de grefa, nu cred ca apare in baza lor de date ca ai contestat.
Sa nu te mai apuci tu sa le zici nimic de contestatie, proces pierdut etc...
Nu se schimba cu absolut nimic situatia, cele 3 luni de suspendare tot trebuie efectuate. Permisul va trebui predat la un moment dat pentru efectuarea lor, eventual se risca si sanctionarea suplimentara de 30 de zile pentru nepredare la timp.
Cel care a deschis acest post are impresia ca suspendarea s-a efectuat deja, chiar daca nu si-a recuperat permisul cu certificat de grefa, dupa depunerea plingerii contraventionale, lucru neadevarat. Cum procesul la instanta de fond s-a pierdut, in momentul cind expira termenul de depunere apel, se activeaza perioada de suspendare.
Citez din OUG 195/2002:
Articolul 113
(1) Permisul de conducere se restituie titularului:
a) la expirarea perioadei de suspendare;
Articolul 118
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
Cum hotarirea de acum nu este definitiva si mai exista calea depunerii apelului, data pronuntarii hotaririi judecatoresti este cea cind expira si termenul pentru apel.
Codul de procedura civila :
Art. 468
Termenul de apel
(1) Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.
Domnule latka, legal este cum spuneti dumneavoastra nu exista niciun dubiu dar sa stiti ca in practica politiei romane nu este chiar asa.
Un exemplu: Ca si in cazul de fata un cetatean a contestat procesul verbal, nu s-a prezentat sa-si ridice permisul cu certificat de grefa si intrun judet, a fost oprit la un filtru, verificat prin statie figura cu permis suspendat, i-au facut dosar penal. Se fac aproape 8 luni si inca nu a primit raspuns de la procuror.
Politistul a spus ca nu-l intereseaza pe el ca a contestat, conteaza doar ce scrie in baza de date a politiei, restul sunt povesti avocatesti (chiar asa s-a exprimat dupa cum mi-a relatat).
Acum intrebarea cheie: Introducerea plangerii contraventionale suspenda sau nu efectele procesului verbal ? Baza de date a politiei este Sfanta ? E adevarul absolut ?
Raman la parerea ca initiatorul topicului isi poate recupera permisul fara vreo alta suspendare, stiu cum lucreaza politia, mai ales ca nu exista baze de date comune intre institutii.
Totuși, cu ce act conducea persoana de care spuneți, dacă nu avea permis?
Oricum, dacă omul era vinovat, ar fi primit condamnare pina acum. Ce instanta poate decide ca ceea ce e scris la art. 118 din Codul rutier e asa, de "ochii lumii"? Cum va motiva un judecător o hotărâre în care sa spună ca omul avea permisul suspendat, ca asa era în baza de date a politiei?
Eu înțeleg faptul ca poliția poate sa susțină orice, însă noi aici discutam doar despre baza legala. Face un abuz, fără îndoială, ca multe altele.
Aici e un forum în care discutam de temeinicia legala, nu cum procedează politia româna. Ce rost are altfel!? Mergem pe forumul de polițiști, dacă ne interesează cum procedează ei, cu sau fără baza legala.
Și da, depunerea plângerii contravenționale suspenda executarea amenzilor și a sancțiunilor complementare.
Știți vreun caz în care a fost refuzată, cu certificat de grefa, restituirea permisului?
Eu cred ca politia e doar comoda, introduce în baza de date noua stare a permisului, doar cind vine persoana cu certificatul de grefa. De aceea figura cel din exemplul dvs. cu permisul suspendat. De aceea apar cazuri cind se cere predarea permisului după ani de zile. Sunt niște funcționari cu o mentalitate îngustă, auzi la ei, chestiuni avocatesti!
In cazul de la acest post sigur și permisul respectiv figurează suspendat de la început, de cind a venit agentul cu PV și l-a predat șefului, plus permisul reținut. Dar nu i-l vor restitui, pe motiv ca au trecut 5 luni. Acum vor descoperi legea, și cum e în favoarea lor, îl dau după alea 4-5 luni cind se va împlini termenul, după ce vine comunicarea și trece termenul de apel. Chestiuni polițienești!