avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot recupera autoturismul sechestrat de o persoana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot recupera autoturismul sechestrat de o persoana fizica

Va salut. Cu mai mult de 2 ani in urma am convenit sa vind autoturismul unui vechi amic. Nefiind in tara s-a facut o chitanta de mina intre el si fata mea.. Vinzarea nu s-a putut produce deoarece nu am primit banii, iar amicul e disparut. Cu ajutorul mamei lui, am aflat unde este autoturismul a ajuns la alta persoana. Am sunat la persoana 2. Am discutat telefonic cu aceasta persoana 2 ce "cred" ca a oprit autoturismul ca gaj sau cine stie ( e problema lor ). Acesta mi-a confirmat telefonic ca masina este la el, dar ca doreste o mare suma de bani pt rascumparare. Ne-a spus ca ne da talonul si cheia dar nu vine cu noi pt a ridica masina..Ciudat ! Cum asa ?..Am zis, bine venim sa discutam. Ne-am indreptat catre localitatea lui, dar s-a sucit brusc, refuzind intilnirea si predarea masinii, deoarece ne urmarise si a vazut clar ca ne oprisem la Politie, inainte de intilnirea fixata cu el. Detalii: Amicului meu 1 cu care discutasem de vinzare nu i-am dat decit talonul si masina. Toate actele de provenienta, sint la mine. Nu stiu decit numele adresa, telefonul si orasul celui care imi tine schestrata masina total ilegal si care mi-a solicitat telefonic si acele foloase necuvenite. Problema este ca nu stim insa unde este ascunsa masina, decit zona, orasul.

Rugaminte si intrebare : Banuim ca e o problema ce tine de judiciar. Ne-ar ajuta o declaratie a mamei amicului 1 - in sensul ca ea stie ca masina a fost data in gaj de fiul ei, la persoana nr 2 ?, Ce pot face in cazul in care acesta a sechestrat autoturismul si imi solicita o suma pt rascumparare ? Eu nu am treaba cu ce-au facut ei, e problema lor, eu stiu doar ca masina mea este ascunsa in orasul X, de catre persoana 2 si ca nu-mi pot recupera bunul...
Poate imi dati un sfat, o idee, deoarece luni trebuie sa actionez. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
FamiliaRusu, utilizator
Ii spuneti persoanei 2 ca daca nu aveti in 48 de ore masina, o reclamati furata la politie. Talonul era in masina, de aceea e in posesia lui. Daca nu cedeaza la aceasta situatie, depinde de ce scrie in acea chitanta de mana. Sunt mai multe posibilitati, plecand de la rezilierea contractului si pana la actiune in revendicare.
Va multumesc domnule, in acea chitanta de mina nu scrie mai nimic bun, deoarece nu-s trecute sotia proprietar ci fata, lucru gresit, iar in final daca stam sa ne gindim, eu nu mai am probleme cu primul amic cu care am facut chitanta ci cu acest individ numit "2" care imi tine sechestrat autoturismul si ma santajeaza cerindu-mi o suma mare pt a mi-l preda (e si defect)
Sint indignat de felul cum poate tine un un bun ce nu-i apartine si mai imi cere si foloase..
Oare nu e normal sa ma adresez serviciului judiciar al politiei respective ?
Oare declaratia mamei cumparatorului initial, referitoare ca fiul i-a dat masina individului 2 nu este o confirmare ca auto e in posesia lui ? Convorbirile telefonice sint cea mai buna proba ca acest individ mi-a pus aceste conditii cit si pt faptul in care recunoaste ca are masina ...
Ce ziceti domnilor ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
FamiliaRusu, utilizator
Nu ati inteles la ce ma refer, iar declaratia mamei nu va ajuta in nici un fel in aceasta faza. Nici politia nu va ajuta in aceasta etapa. Ceea nu mi-e clar e daca a existat un contract de vanzare-cumparare. Bunul a fost predat, element al contractului de v-c. Faptul ca nu s-a platit pretul nu e relevant pentru validitatea contractului. Asa ca reformulez intrebarea: chitanta a fost semnata de proprietarul masinii in calitate de vanzator? Ati facut vreo mentiune pe talon si ati semnat ca ati instrainat masina catre 1? Pentru ca daca raspunsul este afirmativ la oricare din cele doua intrebari, numai pe cale civila si numai cu actele in fata se poate rezolva problema. Si motivul pentru care insist e ca s-ar putea sa fie nevoie sa va judecati cu persoana 1, nu cu persoana 2. 2 poate fi tert dobanditor de buna credinta si nu aveti nicio sansa sa castigati in fata lui.


edit/ Dumneavoastra considerati ca problema e ca 2 nu vrea sa va restituie masina. Eu banuiesc ca problema e ca 1 nu v-a platit pretul. Si in functie de ce continutul actelor la fel va gandi si politia si judecatorul. Ca problema e ca 1 nu v-a platit pretul. E o mare diferenta intre cele doua situatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
Cabinet Individual de Avocat Georgescu Dan Mihai, Avocat
Nu s-a produs nici un contract si nici un act de vinzare cumparare neexistind nici o semnatura din partea mea ca vinzator si nici nu s-a primit vre-un leu cu vre-o chitanta valabila
Deci era vorba de o promisiune verbala ca imi va achita masina. Nu s-a achitat nimic- a folosit-o - apoi a gajat-o ( cred ) individului 2 la care este de doi ani. Acet individ nu mi-o restituie decit contra unei valori banesti. Nu am tangenta cu ce e intre ei si nu conteaza.
Ce stim ,este ca acest individ 2 are masina, nu are nici o treaba cu mine, nu-l cunosc, nu ma cunoaste, dar o tine sechestrata in garajul lui si-mi ceri bani. Problema mai grava ( ceva inselatorie mi se pare ) e ca vrea sa dea decit cheile si talonul contra 5000 lei, specificind ca ne va spune de unde sa luam masina ulterior !...Poate in acel garaj gasim o trotineta..! sau masina arsa sau cine stie ce...
Deci, nu e vorba de nici o vinzare practica - e vorba de o folosinta abuziva si apoi predarea bunului altcuiva, (persoanei 2) bun ce acel 2 ,nu vrea sa mi-l restituie..decit in conditiile de mai sus.
Multumesc mult pt sfaturile dvs.
Astept o parere sau alte intrebari pt a va da si alte detalii, ca subiectul sa fie cit mai clar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
FamiliaRusu, utilizator
Refuzati sa acceptati ca lucrurile din punct de vedere legal nu sunt asa cum credeti dvs. Ce scrie in chitanta pe care a facut-o fata dvs? Pe verso-ul talonului este o rubrica cu privire la instrainarea masinii, a fost completata si semnata? Domnul meu, bunul dvs. a fost vandut de catre fata dvs. unei persoane. Faptul ca nu vi s-a platit pretul nu conteaza. Amicul 1 a cumparat masina. De la neproprietar, nu conteaza. Da, nu s-a platit pretul, vanzatorul nu era proprietar si atunci cereti anularea contractului de vanzare-cumparare. Exista un principiu de drept, care spune ca anularea actului principal (vanzarea catre amicul 1) nu duce la anularea actului subsecvent (instrainarea catre persoana 2) daca tertul dobanditor e de buna credinta (adica persoana 2, care a platit niste bani pentru masina aia). Intelegeti ca aceste doua persoane (fata si amicul 1) sunt cei care raspund in fata dvs? Credeti ca a gajat amicul masina, dar e foarte posibil ca sa fie o vanzare, sau un schimb acolo, si atunci 2 e dobanditor de buna credinta. Nu 2 a venit si a furat masina, ci fata cu amicul v-au luat masina. E firesc sa vreti sa raspunda 2, nu copilul dvs. si amicul, dar 2 e pagubit in aceasta poveste de catre amicul dvs. Pentru ca nu cred ca amicul i-a donat masina lui 2.

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac sa pot trece masina pe numele meu jhoncalin jhoncalin am cumparat o masina,de la o persoana.Am incheiat contractul de vinzare-cumparare, mi-a inminat actele masinii dar am constatat ca pe verso la certificatul de ... (vezi toată discuția)
Buna seara- am cumparat auto fara contract aleandruStoian aleandruStoian Buna seara sambata am cumparat un autoturism de la o persoana dar acesta nu a facut contract de vanzare cumparare pe motiv ca e tarziu nu mai avem unde sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare autovehicol drago55 drago55 As vrea sa stiu care ar fi calea legala pentru rezolvare unei situatii neplacute legata de instrainarea unui autoturism? Pe scurt .problema se rezuma ... (vezi toată discuția)