avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... urmas DL 118/1990
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

urmas DL 118/1990

Buna seara,
sunt vaduva de fost detinut politic, beneficiar al legii 118/1990 si am beneficiat in aceasta calitate de indemnizatia de urmas de 200 lei pana in noiembrie anul trecut.
precizez ca sotul meu a decedat in septembrie 2007 si din luna octombrie a aceluiasi an, dupa intocmirea cererii am primit suma precizata.
La randul meu sunt si eu fosta detinuta politic, am petrecut patru ani in inchisorile comuniste si ca urmare am beneficiat de drepturile acordate de aceeasi lege.
La ultima plata a pensiei am constatat ca lipsesc din suma cele 200 lei reprezentand indemnizatia de urmas si am solicitat explicatii, deocamdata la telefon, celor de la Casa Judeteana de Pensii. Mi s-a raspuns ca, fiind o data beneficiara in nume propriu a Decretului, nu am dreptul si la indemnizatie.
Ce lege ma impiedica sa primesc banii pe care orice alta vaduva de detinut politic ii primeste? Prin ce ciudata logica, faptul ca am suferit si eu, ca si sotul meu, ororile regimului trecut ma impiedica sa mai beneficiez de marunta compensatie a suferintelor trecute?
Multumesc mult de ajutor
MD
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:42, 7 Ianuarie 2009
Legea nu distinge nimnic in aceasta privinta si ca atare daca acest lucru nu este expres interzis este permis si urmeaza sa va plingeti in instanta poentru incalcarea unui asemenea drept.
Multumesc mult pentru rapuns. Intre timp am mai reusit sa mai primesc un crampei de informatie si am fost trimisa sa studiez Legea 19 / ianuarie 2007. Se pare ca aceasta lege ar anula dreptul meu la indemnizatia de urmas.

puteti sa imi confirmati ?
cu recunostinta
MD
Legea nr.19 din 11 ianuarie 2007 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri introduce un nou articol , articolul 4 ind.1, cu următorul cuprins:
"Art. 4 ind.1. - Persoanele care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) nu pot beneficia şi de drepturile prevăzute la art. 4."

Prin urmare, nu mai puteti cumula cele doua indemnizatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decretul 118/1990 MihaiBucur MihaiBucur [b]Buna seara! Am si eu o singura intrebare: In cazul decretului-lege 118/1990, prin care se stabilesc indemnizatii pt persoanele persecutate, detinute etc. in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas August88 August88 Buna seara. Tatal meu a fost beneficiarul legii 118/1990. El a decedat in urma cu doi ani si as dori sa stiu daca eu ca urmas pot beneficia de drepturile ... (vezi toată discuția)
Legea 118/1990 catzic catzic Buna ziua Am si eu o nelamurire. De curand am primit pentru bunicul meu confirmarea ca a fost luptator in rezistenta anticomunista si ca beneficiaza de ... (vezi toată discuția)