avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Ce ne facem cu administratia financiara? vrea bani ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Ce ne facem cu administratia financiara? vrea bani nejustificat

Buna ziua,
o nedumerire am si eu si rog pe cei ce pot si vor, sa ma ajute cu un sfat.
Detin un duplex (doua apartamente suprapuse cu scara interioara) intr-un bloc cu 7 etaje. In contractul de vanzare-cumparare duplexul figureaza ca doua apartamente (asa a fost blocul construit in 1996).
Problema mea este ca administratia financiara ma taxaseaza la orice taxa, impozit (sau depinde ce se mai inventeaza) ca fiind doua apartamente separate. Eu ma gandesc ca daca ar fi sa fie intr-adevar doua apartamente si as vrea sa vand unul din ele, nu ar fi posibila vanzarea a numai unuia din apartamente,daca exista un singur contract de vanzare-cumparare.
Asta inseamna ca defapt este un singur imobil. Iar ca sa il despart sau parcelez, (nu stiu exact termenul), mi-ar trebui nenumarate aprobari si binenteles, contract de vanzare-cumparare la fiecare in parte. Ce credeti ca e de facut si unde sa ma duc ca sa scap de povara asta? Nu intentionez sa-l vand, ci doar sa gasesc o solutie sa nu mai platesc nejustificat atatia bani anual.
Va multumesc anticipat.
ps: ma costa foarte mult sa-l intretin asa gol cum e, cu atatea taxe si impozite care apar ca ciupercile dupa ploaie.
#-o#-o
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
ioanamontravers, utilizator
Detin un duplex (doua apartamente suprapuse cu scara interioara) intr-un bloc cu 7 etaje. In contractul de vanzare-cumparare duplexul figureaza ca doua apartamente (asa a fost blocul construit in 1996).

Dumneavoastra sustineti ca figureaza in contractul de vanzare-cumparare doua apartamente, deci ei au dreptate sa va ia impozitul marit pentru a doua proprietate.
Atentie sa nu fie facuta modificarea de vechiul proprietar ca atunci chiar nu este ok.
Legea 230/2007 Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
In cazul in care din constructie si nu ca urmare a modificarilor, dvs. sunteti proprietarul a doua apartamente, atunci nu aveti ce face, trebuie sa platiti impozit conform prevederilor legale ca fiind detinator a doua proprietati imobiliare.
In concluzie, daca proiectantul / constructorul a individualizat cele doua apartamente, iar dvs. sunteti detinatorul lor, plata majorata a impozitului pentru a doua proprietate este legala.
lucian huzum a scris:

In cazul in care din constructie si nu ca urmare a modificarilor, dvs. sunteti proprietarul a doua apartamente, atunci nu aveti ce face, trebuie sa platiti impozit conform prevederilor legale ca fiind detinator a doua proprietati imobiliare.
In concluzie, daca proiectantul / constructorul a individualizat cele doua apartamente, iar dvs. sunteti detinatorul lor, plata majorata a impozitului pentru a doua proprietate este legala.

Am inteles perfect dar eu as vrea sa stiu daca exista vreo modalitate de a modifica contractul de vanzare-cumparare astfel incat sa figureze ca un singur imobil sau sa fac contracte separate pentru fiecare imobil in parte ca sa pot vine individual la un moment dat. Desi apare in contract ca detin doua apartamente, nu pot vinde unul fara celalalt. Mi-ar conveni foarte tare sa pot vinde doar unul dintre ele daca as putea modifica contractul sau emite doua pentru fiecare dintre apartamente si nu m-ar deranja sa stiu ca platesc impozite pentru o a doua locuinta dar in acelasi timp pot vinde doar unul dintre ele cand vreau.. Repet ca asa a fost construita cladirea si nu s-au facut modificari niciodata. Va multumesc.
Detin un duplex (doua apartamente suprapuse cu scara interioara)

Cum sa vindeti un apartament din cele doua cand au scara interioara, refaceti placa de beton dintre etaje, sau o sa aveti un vecin care sa vina cand vrea la dumneavoastra in apartament?
Este o problema "ciudata", construit duplex, dar trecut in acte doua apartamente.
Condominiu are carte tehnica, sa vedeti cum este trecut in cartea tehnica?
Conform ’’HG 44 din 2004 pt aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571 din 2003 privind Codul fiscal’’
Norme metodologice nr.45, pct (2) În cazul în care în acelasi bloc o persoana fizica detine în proprietate mai multe apartamente, pentru calculul impozitului pe cladiri, majorat potrivit prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul fiscal, fiecare apartament este asimilat unei cladiri.
:(

ART. 252 (1) Daca o persoana fizica are în proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, impozitul pe cladiri se majoreaza, in functie de ordinea dobandirii sau a declararii de catre contribuabil.
:(
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
gmancila, utilizator

Alte discuții în legătură

Necesitate acord casa calcan adi_obs_com adi_obs_com Buna ziua! Locuiesc intr-o locuinta tip duplex P+1E. In partea dreapta este cealalta locuinta din duplex, iar alipit de mine in partea stanga se ridica o ... (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua locuinta Dana Dana imobilul in care locuiesc este intabulat pe fratele meu deoarece eu am salar mic si nu am putut scoate un credit..Eu nu am nici o proprietate , dar la el ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri/terenuri dutza0610 dutza0610 Buna ziua, Va rog foarte mult sa ma lamuriti in urmatoarea problema. Parintii mei sunt propietari in acest moment a 2 apartamente si a unei case cu ... (vezi toată discuția)