avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe cladiri/terenuri
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe cladiri/terenuri

Buna ziua,

Va rog foarte mult sa ma lamuriti in urmatoarea problema. Parintii mei sunt propietari in acest moment a 2 apartamente si a unei case cu teren. Unul dintre apartamente serveste ca locuinta si este adresa de domiciuliu,cel de-al doilea cu titlu de locuinta ca si casa cu teren. In anul 1991 bunicii au facut parintilor mei act de intretinere in care era stipulat ca dupa decesul acestora,parintii mei devin propietari ai casei.In anul 1996 bunicii au vandut parintilor mei ,prin act de vanzare-cumparare si al 2-lea apartament. La sfarsitul anului trecut bunicul meu a decedat ( bunica decedand in anul 1997) si parintii nu au fost sa declare in termen de 30 zile ca sunt noii propietari ai apartamentului,lucru pe care cred ca trebuia sa-l faca inca din anul 1996 cand erau de drept propietarii acestuia, ei practic intrand acum in posesia lui si de fapt. Problema este urmatoarea : cand am fost sa duc certificatul de deces al bunicului la serviciul public de finante si pt a plati impozitul,in primul rand am platit o amenda de 35 lei pt nedeclarea in timp util si am depus o declaratie speciala de impunere,unde am trecut cele 3 propietati si urmatoarele date : suprafata utila/construita,anul dobandirii si cota parte din propietate ( parintii mei detine aceste imobile in co-propietate,50% fiecare). Acum o saptmn am primit recalcularea impozitului pentru a-2a locuinta si am observat ca impozitul s-a marit (pentru ca este vorba de taxa pe a 2-a propietate),insa in acelasi timp a mai sosit o hartie : "decizie de impunere privind creantele datorate bugetului local in urma inspectiei fiscale 2009-2013", cate una pt cei 2 parinti,in care este stipulat ca fiecare au o creanta de 596 RON pt perioada 2009-2013. Am fost la serviciul de finante publice locale si un functionar mi-a explicat ca aceste creante se aplica retroactiv,doar pe 5 ani,iar legea a fost data in anul 2003 si s-a intamplat acest lucru pt ca parintii nu au declarat inca din 1996 cel de-al 2-lea imobil. As dori sa stiu daca acest lucru este adevarat si ce impozit se va aplica de acum pentru ca in lege am gasit 2 chestii diferite :

1. In legea 571/2003 - M.Of.927/23.12.2003 cu aplicabilitate de la 01.01.2004 si arata asa :
Art. 252: Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1)Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri se majorează după cum urmează:
a)cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b)cu 50% pentru cea de-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c)cu 75% pentru cea de-a treia clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
d)cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

SAU

1)Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a)cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b)cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c)cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Va multumesc anticipat si m-ar ajuta enorm un raspuns din partea dvs.

Cu stima,

Catalin

Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 23:05, 28 Aprilie 2014
Felicitari pt cum ati prezentat cazul. =D>

Inainte nu se declarau Contractele de Intretinere pe numele noilor proprietari, se efectua acest lucru dupa deces, exact cum ati facut si dvs, dar din 2003 cand a aparut Codul Fiscal, s-a cerut si inregistrarea acestora, cert este ca desi este o lege publica, nu prea s-a dezabatut acest lucru prin presa, mai importante au fost vip-urile. Deci este corect ca ati fost recalculati pe ultimii 5 ani, de asemenea este corect si ca aceste sume sunt pe numele ambilor parinti, deci bunurile sunt impartite pe cote egale.

Punctul 1, era valabil pana in 01.07.2010, data de la care se aplica punctul 2. Majorarea se aplica in functie de domiciliul parintilor, de oridnea de dobandire a imobilelor.

Atentie! In general in astfel de cazuri, s-a platit impozitul pe numele fostului proprietar, in momentul in care parintii dvs, au fost trecuti la rol cu acel imobil, pe rolul buncilor a ramas impozitul achitat an de an, faceti cerere de compensare a impozitului, mai ales ca puteti cu chitanetele avute sa demonstrati ca parintii dvs au achitat impozitul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxarea proprietatii ceaunica ceaunica cum se taxeaza o proprietate la circa financiara, mai clar locuiedc cu parintii, am cumparat un apartament prin credit prima casa, de la soacra avem in ... (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua clãdire mateisti mateisti În 2007 am moștenit de la părinți 3/4 parte dintr o clădire unde locuiesc acum. Am mai moștenit tot în 2007 încă 3/4 parte dintr o alta ... (vezi toată discuția)
Impozit suplimentar pe cladiri Haralambie BARBU Haralambie BARBU Stimate Doamne, Stimati Domni, Cu respect, va adresez rugamintea de a-mi comunica punctul dumnevoastra de vedere asupra urmatoarei spete: In baza unor ... (vezi toată discuția)