Bunicul meu a decedat in anul 1995,sotia lui a decedat in anul 1980In urma lor au ramas 3 copii,doi baieti si o fata. Atunci cind s a casatorit primul copil ,din suprafata de pamint intravilan pe care o avea bunicul i a dat 1600 mp.La casatoria celui de al doilea copil din suprafata de pamint care ii ramase buniculverbal,fara nici un document i a dat voie sa isi faca casa in aceeasi curte tatalui meu in partea devest a terenului,raminind sa locuiasca impreuna. Fetei i a cumparat teren pt constuctia unei locuinte..Dupa o perioada de timp la insistentele bunicilor,parintii au stricat casa si au constuit o din nou in partea de est aterenului linga bunici cu conditia sa aiba grija de ei si la moarte totul sa ramina a lor,asta petrecindu se undeva la nivelul anilor 1960,totul fara nici un inscris,verbal.Acum vor sa faca succesiunea,dar emit si ceilalti pretentii si la casa construita de parinti si la terenul intravilan,cu toate ca la momentul potrivit bunicul le a dat la fiecare.Oare daca parintii mei au fost in posesia casei si a pamintului atita perioada de timp nu sunt si proprietari?P arintii au platit anual la primarie impozitu pe locuinta si pe teren. La primarie ca proprietar figureaza bunicul conf titlu lui de proprietate.Daca fratele si sora nu si au exprimat dreptul la mostenire in termenul legal m ai pot sa emita ceva pretentii? Astept lamuriri din partea dumneavoastra.
La casatoria celui de al doilea copil din suprafata de pamint care ii ramase buniculverbal,fara nici un document ...............Dupa o perioada de timp la insistentele bunicilor,parintii au stricat casa si au constuit o din nou in partea de est aterenului linga bunici cu conditia sa aiba grija de ei si la moarte totul sa ramina a lor,asta petrecindu se undeva la nivelul anilor 1960,totul fara nici un inscris,verbal....................Acum vor sa faca succesiunea,dar emit si ceilalti pretentii si la casa construita de parinti si la terenul intravilan,cu toate ca la momentul potrivit bunicul le a dat la fiecare..........................?P arintii au platit anual la primarie impozitu pe locuinta si pe teren. La primarie ca proprietar figureaza bunicul conf titlu lui de proprietate.
1) Moral parintii dvs ( fratele al 2-lea ) ar trebui sa fie proprietar,insa numai daca fratii lui cad de bunavointa sa se respecte decizia bunicului de a fi averea cui i-a lasat,adica tatalui dvs.
2) Daca fratii nu vor,ptr ca nu exista inscrisuri,contracte,etc,ei ( fratele si sora ) se pot baga peste averea lasata verbal de bunicul dvs catre tatal dvs.
3) Bunicul trebuia sa ii dea si tatalui dvs cea ce a dat si la ceilalti copii tot cu contract de vanzare-cumparare,testament. Fara astfel de acte,tatal dvs nu are nici o putere,si astfel succesiunea se va dezbate la toti 3 frati.
E dureros astfel de situiatii ,stiu ca nu e drept,mai ales ca tatal dvs a construit casa pe terenul bunicilor. Insa casa construita de catre parintii dvs,este construita tot pe numele bunicilor? Cred ca 100% este pe numele bunicilor daca terenul era al bunicilor asa cum figureaza si la primarie cu titlu de proprietate.
Suprafata de 1600 mp intavilan data primului copil,este cedata fara nici un fel de inscris,contract,si este vecina cu proprietatea parintilor mei.oficial proprietari ai locuintei figureaza parintii mei,dar suprafata de pamint este pe numele bunicului.
1) suprafata de 1600 mp daca nu are nici un act unchiul dvs,si este tot al bunicilor,dar ca a fost cedata verbal,este inca a bunicilor si se poate sa dezbata toti cei 3 copii succesiunea si pe aceasta suprafata de 1600 mp.
2) Parintii dvs au acte de proprietari a locuintei ( casa ) ? Si casa a fost construita pe terenul bunicilor? Trebuie sa va uitati mai bine in acte,ptr ca daca bunicii au avut terenul,casa este construita tot pe numele bunicilor ( autorizatia de constructie ).
Referitor,la pct 1 ,de acord cu dumneavoastra.La pct 2 ,la nivelul anilor 1960,sistemul era atit de respectat incit se mai mergea si pe incredere(fara inscrisuri,contracte).