avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce reprezinta o sulta ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce reprezinta o sulta ?

Buna ziua,

am si eu o intrebare in cazul unui partaj al uni imobil cu doi proprietari, daca unul dintre proprietari vrea sa ii cedeze celeilalte parti partea sa, se poate face asta prin plata unei sulte dreptul de propietate asupra cotei indivize de 1/2 ca sa nu mai faca vanzare cumparare ?? Este sulta definitiva, exact ca vanzare-cumparare ?

Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:39, 26 Iunie 2012
Sulta reprezinta valoarea in bani a cotei parti de proprietate a celuilalt coproprietar. Astfel cel care plateste sulta devine proprietar 100 % al imobilului in cauza.
Aveti proces pe rol?Daca ati ajuns deja la instanta se poate finaliza procesul in urma unui acord de mediere.
nu avem proces, doar unul dintre proprietari vrea sa-i cedeze partea sa celuilalt si am inteles ca sunt taxele mult mai mici in acest caz, adica sa nu mai facem vanzare cumparare !
intreband la notar cum e mai ieftin el mi-a spus "primesc fara plata unei sulte dreptul de propietate asupra cotei indivize de 1/2-a"
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
ciprianism, utilizator
Sulta reprezinta o suma de bani pentru diferenta intre loturile atribuite coproprietarilor odata cu incetarea proprietatii comune si atribuirea in natura a bunurilor care au fost in coproprietate,

Notarul va raspuns corect.

In cazul in care "cedarea" partii de 1/2 se face in schimbul unei sulte, actul de partaj facut la notar se va taxa si in functie de valoarea sultei. Daca insa declarati ca "cedarea" partii de 1/2 se face fara a se percepe o sulta, probabil ca taxele sunt mai mici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare mostenire mariah2010 mariah2010 Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune si plata sultei ET ET Va rog explicati-mi aceasta solutie (iesirea din indiviziune si plata sultei) in cazul in care eu si fostul sot suntem proprietarii casei, iar eu doresc sa ... (vezi toată discuția)
Cedez jumatatea mea de teren coproprietarului care nu o vrea! cum procedez? MariaAlexandra MariaAlexandra Buna ziua, Vreau va rog sa ma lamuriti intr/o problema pe care nu stiu cum o pot rezolva. Impreuna cu x am cumparat un teren. Suntem coproprietari. Eu ... (vezi toată discuția)