avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote succesorale

In 2010 decedeaza o persoana fara a avea descendenti. Singurele rude in viata sunt 5 frati si 5 nepoti, fiii celui de-al saselea frate decedat in 2002.
Cine are drept de mostenire si care sunt cotele?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crinel , utilizator 20:19, 25 Iunie 2012
Dacă defunctul nu a avut soţie supravieţuitoare şi copii şi nu mai trăiesc nici părinţii acestuia, întreaga moştenire revine colateralilor privilegiaţi Fraţlor şi surorilor defunctului).. Între aceştia, respectiv între fraţii şi surorile defunctului, moştenirea se împarte în mod egal, în funcţie de numarul lor.
Dacă unul dintre fraţii defunctului este predecedat, dar are copii, la moştenirea fratelui său vin copii lui împreună cu ceilalţi fraţi în viaţă ai defunctului. În acest caz, copiii fratelui predecedat (indiferent de numărul lor) au dreptul împreună la cota-parte pe care ar fi primit-o tatăl lor dacă ar fi trăit. Deci cota lor (în comun) este egală cu cota ce revine fiecărui frate în viaţă al defunctului.
toti au drept de mostenire. cotele sunt de 1/6 pentru frati si 1/6 pentru cei 5 nepoti.
Deci fratii defuncului au o cota de 1/6 fiecare si nepotii de pe fratele predecedat 1/30?
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
Crinel, utilizator
Crinel a scris:

Deci fratii defuncului au o cota de 1/6 fiecare si nepotii de pe fratele predecedat 1/30?

Exact! Impartirea se face pe tulpini,si nu pe ramuri!
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
Raoul_mw, utilizator
Mulumesc frumos pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire laviniaruth laviniaruth cine are drept la mostenire după o decedata care nu a avut familie, copii. Are doar un frate de tata si 3 nepoti de la doi frati buni(unul are 2 baieti si ... (vezi toată discuția)
Succesiune IOANBIRLEA IOANBIRLEA Buna ziua, as dori sa pun o intrebare legata de o succesiune dupa o persoana decedata care are in viata urmatoarele rudenii: o sora, si nepoti din 2 ramuri ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)