avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere - in suma fixa sau procent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere - in suma fixa sau procent

Ma aflu intr-un proces inceput in 2010, care,printre alte capete de cerere, are si "stabilire pensie intretinere".
In apel s-a stabilit o suma fixa de 1000 RON dintr-un salariu de cca. 6000 RON. Desi este cu mult sub 1/4 din venituri, nu voi contesta aceasta suma, cel putin in acest moment.
Insa ar dosi sa stiu cum pot face, juridic vorbind, sa se stabileasca indexarea ei, periodic, conform cu rata inflatiei (asa cum este stipulat in noul Cod Civil, art.531, alin. 2), pentru ca nu as dori sa fiu in situatia ca, in fiecare an sa deschid actiune in acest sens.
In acelasi timp, as dori sa stiu daca, avand in vedere ca la dosar se afla o adeverinta de venituri eliberata de institutia unde lucreaza cel care va trebui sa plateasca pensia, instanta va trimite din oficiu instiintare de poprire pe salariu.
Pentru sumele restante (este vorba de o pensie care trebuie platita incepand cu anul 2010), va trebui, probabil sa ma adresez unui executor judecatoresc sau se poate stabili o suma (mai mare decat cei 1000 RON) care va trebui platita pana la obtinerea sumei restante?
Mutumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 22:27, 27 Iunie 2012
Pensia de intretinere pentru un copil e de pana la 25%, nefiind obligatoriu ca aceasta sa fie de 25%. Este mai bine ca aceasta sa fie stabilita in procente pentru ca ati evita astfel sa va tot adresati instantei pentru modificarea cuantumului.
Dupa pronuntarea sentintei instanta de fond emite din oficiu o ordonanta de poprire pentru pensia stabilita ... pentru sumele restante poprirea poate opera pana la 50% din venituri pana la concurenta sumei restante.
Deci eu va trebui sa deschid iar actiune si sa cer stabilirea in procent?
Instanta de fond nu a emis o ordonanta de poprire pentru ca cel care trebuia sa plateasca (tatal), mai intai nu era angajat, apoi cand s-a angajat, in februarie 2011 a ascuns acest fapt, astfel ca la apel, am demonstrat ca lucreaza, am cerut adeverinta de la locul de munca, a sosit si acum, inteleg ca instanta va trebui sa trimita institutiei poprirea, nu?!
Mentionez ca am terminat apelul si, probabil, va urma si un recurs din partea tatalui.
In cadrul acelui recurs pot cere si eu sa fie stabilita suma in procent, sau deschid, dupa recurs, alta actiune?
Multumesc.
Daca dv spuneti actiunea de stabilire a pensiei de intretinere ati promovat-o in anul 2010, iar tatal nu avea calitatea de angajat, acesta angajandu-se in luna februarie 2011, nu vad cum instanta l-ar fi obligat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de pensie de intretinere incepand cu anul 2010. Vedeti mai intai in dispozitivul hotararii care este data de la care este obligat la plata acestei sume. S-ar putea sa aveti surpriza ca data sa fie data angajarii sau a pronuntarii sentintei in apel, nu data introducerii cererii de chemare in judecata.
Doamna sau Domnule "m_ella2005", sentinta o stiu foarte bine, plata trebuie s-o faca din 2010, asa cum am precizat corect!. Nu dau detaliile complete pentru ca alta a fost intrebarea, iar Dvs. sunteti pe langa ceea ce am intrebat.
Apreciez raspunsurile unei persoane autorizate. Multumesc.
plata trebuie facuta din 2010, este adevarat, de la momentul introducerii actiunii, insa pana in februarie 2010 suma va fi procent din salariul minim pe economie (daca tatal nu era angajat), iar incepand cu luna februarie 2011 suma care a fost fixata prin hotararea judecatoreasca. pana la momentul la care va ajunge cu platile la zi, tatalui i se va retine 1/2 din salariu, asta in cazul in care nu mai exista si alte popriri pe venitul sau. nu sunt o persoana autorizata, dar am trecut prin exact aceeasi situatie.

Alte discuții în legătură

Notificare plata pensie alimentara adi_2010 adi_2010 S-a pronuntat hotararea in procesul de fond si s-a stabilit plata unei pensii alimentare incepand cu luna mai 2010. Nu am primit inca hotararea acasa (am ... (vezi toată discuția)
Suspendare recurs majorare pensie intretinere - o noua actiune de majorare m_ella2005 m_ella2005 Buna dimineata, Recursul pentru majorarea pensiei de intretinere este suspendat conf. art. 242 (2) Cod pr. civ. Deocamdata actiunea nu a fost repusa pe rol si ... (vezi toată discuția)
pensie alimentara elena87 elena87 Buna ziua . In sept. 2008 am inaintat o cerere majorare pensie minor ( copilul are aproape 7 ani ), au trebuit sa treaca 4 termene pt a se hotara majorarea de ... (vezi toată discuția)