avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Notificare plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Notificare plata pensie alimentara

S-a pronuntat hotararea in procesul de fond si s-a stabilit plata unei pensii alimentare incepand cu luna mai 2010.
Nu am primit inca hotararea acasa (am vizualizat-o pe site-ul judecatoriei), sunt convinsa ca partea adversa va face apel pentru unele capete de cerere care i-au fost refuzate.
Cum pot face insa sa obtin deja pensia alimentara (eventual si cheltuielile de judecata care mi-au fost acordate, daca nu va face apel si pentru acestea), stiind ca in ceea ce priveste pensia, hotararea este executorie din momentul pronuntarii.
Am inteles ca se poate depune o notificare la dosar, insa nu stiu exact cum se face aceasta si cand anume o pot depune. As dori sa comunic un mod in care sa se faca plata (in cont sau mandat postal) ca sa nu apara probleme mai tarziu.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 17:27, 23 Iunie 2011
Atunci cind primiti hotarirea o copie legalizata chiar daca nu poarta mentiunea definitiva o duceti la angajatorul celui obligat la pensie unde solicitati sa ii retina lunar pensia si sa o vireze dv.In caz contrar puteti apela la un executor judecatoresc
1.Daca stiti locul de munca al tatalui, faceti o cerere la instanta care a pronuntat hotararea si solicitati infiintarea popririi asupra salariului. Cererea o puteti depune imediat. Daca nu cunoasteti locul de munca, nu are rost sa faceti cerere numai pentru a indica un cont in care sa fie virata pensia. Va trebui sa apelati la un executor judecatoresc.
2.Cheltuielile de judecata nu le puteti obtine deocamdata. Trebuie ca hotararea sa fie cel putin definitiva pentru a o putea investi si pune in executare. Hotararile raman definitive dupa apel, sau dupa expirarea termenului de declarare a apelului, deci va trebui sa mai asteptati.
In plus, in apel, in functie de ce cere partea care il declara, se pot schimba multe. Poate fi redus cuantumul pensiei de intretinere, pot fi compensate cheltuielile de judecata, poate fi schimbata intru totul sentinta data de judecatorie, poate fi respinsa cererea dv pe fond si admisa cererea lui, puteti fi obligta la plata cheltuielilor de judecata, sunt multi de ,,poate''.
"m_ella2005" am observat ca va cam repetati in raspunsurile pe care mi le dati.
Cunosc destul de bine faptul ca in apel/ recurs se poate schimba o hotarare data pe fond.
Eu nu asta intrebasem. Am intrebat strict de notificare.

Partea adversa a propus suma de 500 RON ca pensie de intretinere, si eu am acceptat-o. Deci nu se pune problema unui apel pe acest capat de cerere al meu si nici nu poate fi redusa suma, in cadrul aceluiasi proces, asa cum gresit ati afirmat.


"m_ella2005" va reamintesc ceea ce ati scris la alt subiect referitor la plata pensiei alimentare:

"Nu trebuie ca hotararea saramana definitiva si irevocabila pentru a fi pusa in executare; in materie de pensie de intretinere ea este exectorie de drept de la fond. Deci este suficient ca cel care solicita pensia sa aiba hotararea pronuntata de judecatorie pentru a trece la executarea silita"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand se plateste pensia alimentara? lucianlucian lucianlucian Inca nu suntem divortati si sunt curios de cand poate cere sotia pensia alimentara pentru copil? Daca nu lucrez nicaieri, cat trebuie sa platesc pentru copil ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata IAMANDI ION IAMANDI ION Buna ziua!Am castigat un proces si mi s-au aprobat cheltuieli de judecata.Partea adversa a facut recurs,am castigat si recursul si mi s-au aprobat iar ... (vezi toată discuția)