Sotia este profesor suplinitor calificat in invatamantul preuniversitar, in consecinta are contract pe termen determinat, adica 1 an de zile, mai precis din 01.09.2008-31.08.2009.
In anul scolar 2002-2003 era in aceeasi situatie. In 15.08. 2003 , fiind insarcinata, a luat concediu prenatal din motive medicale, din data de 15.08.2003 pana in ziua nasterii copilului , mai precis in 12.11.2003.
In data de 13.11.2003, cand am solicitat dreptul de concediu platit pentru ingrijirea copilului ni s-a spus ca sotia nu are acest drept, cu toate ca in ultimele 12 luni calendaristice inaintea nasterii a fost angajata cu carte de munca si a platit toate taxele la stat, iar de la Casa de Pensii Bistrita ni s-a spus ca trebuie sa facem un contract cu casa de pensii si sa platim timp de 1 luna 16% din salarul minim pe economie ca sotia sa beneficieze de acest concediu platit. Asa am facut, iar timp de 22 luni calendaristice sotia a beneficiat de acest drept. Dupa expirarea concediului, a dat concurs si a intrat iarasi la catedra unde este si in ziua de azi.
!!!! Surpriza mare a fost in momentul cand sotia a salicitat Casei Teritoriale de Munca ca aceste 22 luni sa fie trecute pe cartea de munca ca vechime si a fost informata ca aceasta perioada nu se pune vechime pe cartea de munca la zi, ci numai ca vechime cand iese la pensie . Nu e logic din moment ce a platit toate taxele inainte de concediul de crestere a copilului.
Intrebare : De ce nu se pune aceasta vechime pe cartea de munca la zi ???
Numai munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă.
Perioada cat sotia dvs a cotizat la Casa de Pensii constituie stagiu de cotizare care se ia in calcul la stabilirea pensiei.
REFERITOR TOT LA VECHIMEA IN MUNCA.....mai precis am o dilema ref la VECHIMEA IN INVATAMANT
Sunt nascuta in 22 sept 1952, deci AM aproape 57 ani...
am vechime in munca de 32 de ani, mai precis 22 ani ca traducator l .engleza ,plus11 ani vechime efectiva la catedra, ca prof de l engleza.
CONF LEGII 128/1997 SAU LEGII 84/1995 se considera vechime in invatamant toti anii in care am lucrat la traducator,pt ca am lucrat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii la zi, UNIVERSITATEA BUCURESTI, filologie.4 ani, care se adauga la vechime.
AM DESPUS DOSARUL PT PENSIONARE, INCEPAND CU DATA DE 1 SEPT 2009.
deshi la casa de pensii mi s-a specificat clar, ca mi se considera vechime in invatamant toata perioada de munca. si mi s-a mai spus ca VOI INDEPLINI conditiile ca fiu pensionat la limita de varsta, pt profesorii au dreptul sa ceara pensionare la limita de varsta, cu 3 ani inainte de varsta limita.....
eu va rog sa imi confirmati daca asha stau lucrurile si daca perioada aceea de vechime in invatamant echivalata , este valabila si la calculul si incadararea pensionarii, sau doar la stabilirea drepturilor salariale din trecut?
este foarte important sa fiu lamurita pt ca aud si alte versiuni in afara de informatiile angajatilor de la casa de pensii, sect 1 , bucuresti.
DECI AM DREPTUL SA IES LA PENSIE LA LIMITA DE VARSTA? AVAND DATELE SI VARSTA si legislatia mentionate de mine mai sus?
Pensionare anticipata?
tied
buna ziua
sunt nascuta in 22 sept 1952, ( 57 ani) am 32 ani vechime in invatamant prin echivalare, din care 11 ani de munca efectiva la catedra si as dori sa ... (vezi toată discuția)