avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluarea activitatii dupa teminarea Concediului de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluarea activitatii dupa teminarea Concediului de crestere a copilului

Buna ziua,
In prezent ma aflu in concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, i periada 10.03.2011-10.03.2013.Intrebarea mea este daca angajatorul este obligat sa ma primeasca si sa nu ma concedieze 6 luni dupa terminarea CCC?In locul meu a fost angajata alta persoana,initial facandu-i-se contract pe perioada determinata de 2 ani.Zilele acestea i s-a facut contract pe perioada nedeterminata.Este legal? Ar avea dreptul sa ma reintervieveze in momentul cand solicit reangajarea iar daca nu as mai corespunde cerintelor,ar avea dreptul sa nu ma reangajeze? Mentionez ca angajatorul este o persoana certata cu legea.In cazul in care nu m-ar angaja pe acelasi post,am vreo baza legala sa-l dau in judecata?As avea castig de cauza?
Va ultumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:45, 25 Iunie 2012
Pe perioada cat aveti contractul de muncva suspendat , angajatorul poate incheia CIM cu o alta persoana numai pe perioada detyerminata. A se vedea art 83 si 84 din codul muncii republicat

ART. 25 din OUG 111 DIN 2010
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Art. 83 din codul muncii republicat
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
;;;;
;;;;

Art. 84

(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Multumesc pentru raspuns!dar este obligat sa ma primeasca inapoi?Si nu inteleg prea bine art. 25 alin.
"(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap"
Nu se specifica nimic despre cele care au optat pentru 2 ani.
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
ralucastefan, utilizator
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor s-a mai modificat intre timp si ea acum spune asa:

Art.25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
...

2. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

3. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

4. - Daca postul este ocupat de alta persoana, cu CIM pe perioada determinata, atunci va inceta CIM al acelei persoane.
- Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

5. Daca angajatorul nu respecta prevederile legale atunci faceti o sesizare la ITM si, in urma verificarilor, veti primi un raspuns cu cele constatate si masurile luate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu de crestere a copilului? molly27 molly27 Buna, Firma se afla intr-o situatie,in care este nevoit sa reduca personalul,deja a trimis cateva angajati in somaj,cu art.65(1) din C.M. Este posibil ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitatii dupa ccc 13ramona 13ramona Buna ziua, In luna octombrie 2013 va trebui sa ma intorc la locul de munca dupa concediul de 2 ani de maternitate. Mi s-a ocupat locul de catre o colega pe ... (vezi toată discuția)
Revenire dupa concediul de maternitate gabiperpelea gabiperpelea am fost angajat cu contract pe perioada nedeterminata la o firma unde sunt si in prezent . dupa cateva luni aflu k locul ocupat de mine a fost eliberat pentru ... (vezi toată discuția)