Am un testament in care sunt ,, legatar universal,, .Am o sora care a deschis un proces de --succesiune constatare calitate moştenitor; ieşire din indiviziune-.-La data incheierii testamentului era in viata doar tatal meu,cel cu care am incheiat testamentul.Suntem 3 frati din care unul a deschis procesul de mai sus,iar celalalt este de acord sa-si cedeze partea in favoarea mea.Ce procent mi se cuvine==este vorba de un apartament==?Poate fi atacat testamentul--a fost incheiat in cursul anului 2006---,nu exista un anumit termen de atacare a testamentului?
Daca testamentul a fost incheiat la notariat nu cred ca este nicio sansa de a-l ataca. Daca este unul olograf, atunci lucrurile nu mai sunt la fel de sigure.
Cotele copiilor sunt egale intre ei, de 1/3 in cazul de fata.
In conditiile in care prin testament mostenitorilor li s-a redus cota pana la rezerva succesorala(au fost dezmosteniti), acestia vor culege doar 1/2 din ea, restul revenindu-i legatarului.
acest testament suna asa======SUBSEMNATUL X,IN VARSTA DE 80 ANI,CU DOMICILIUL IN.......VADUV,FARA PARINTI IN VIATA SI AVAND 3 DESCENDENTI,IN DEPLNATATEA FACULTATILOR MINTALE SI MEMORIEI MELE,CONSTIENT DECI SI NESILIT DE NIMENI,DUPA CE AM LUAT LA CUNOSTINTA DE PREVEDERILE LEGALE PRIVIND REZERVA SUCCESORALA,DUPA O ATENTA SI INDELUNGATA CHIBZUIRE,DISPUN PRIN PREZENTUL TESTAMENT URMATOARELE; ,,LAS LA INCETAREA MEA DIN VIATA FIULUI MEU XY ...........,INTREAGA AVERE MOBILA SI IMOBILA CE SE VA GASI IN PATRIMONIUL MEU LA DATA DECESULUI SI IL INSTITUI LEGATAR UNIVERSAL.DISPUN ASTFEL DATORITA SENTIMENTELOR PE CARE LE AM FATA DE FIUL MEU SI INTRUCAT AM CONVINGEREACA LEGATARUL MEU VA CONTRIBUI LA INTRETINEREA MEAPE TOT RESTUL VIETII...................===========
Deci sunteti trei frati si ati spus ca unul este de acord sa renunte. Bun. Ati ramas doar doi. Unul este legatar universal prin testament si celalalt va culege rezerva succesorala. In mod normal (in conditiile in care unul renunta) ar trebui sa luati 1/2 + 1/2. Insa cum aveti testament in favoarea dvs. celalalt frate va culege doar 1/4 (rezerva succesorala) iar dvs. veti lua 3/4 - datorita testamentului.
Acum recititi mai bine ce am scris mai sus si haideti sa va invat ceva:
Daca va intelegeti bine cu fratele care e de acord sa renunte si aveti incredere in el,atunci spuneti-i sa nu renunte,ci sa accepte,iar partea ce i se va cuveni (va incasa si el tot o rezerva) sa v-o cedeze apoi. In situatia aceasta,cu 3 mostenitori acceptanti ar veni asa: 1/3 fiecare. Cum dvs aveti testament veti lua 4/6 si fratii cate 1/6. Apoi fratele care e de acord sa renunte sa va cedeze partea sa de 1/6 (donatie,vanzare-cumparare etc.). Ideea e ca in acest fel celalalt frate va culege doar 1/6 in loc de 1/4. Asadar cota fiind mai mica veti plati si o sulta pe masura procentului detinut de catre el. Sper ca ati inteles ce am vrut sa explic.
In caz de nelamuriri si mai multe intrebari va stau la dispozitie.
Legatarul universal
Radu Paul
Bunica mea a fost numita legatar universal prin testamentul facut de mama ei care a murit . In acest testament se specifica faptul ca exista 3 descendenti , si ... (vezi toată discuția)
Testament
GrowNxxx
As dori un raspuns rapid daca se poate...
Nu o sa pun numele persoanelor din anumite motive personale....
........
\"v\" si \"vs\" au avut 2 copii \"c\" ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire
nexusm
Va rog, am nevoie de o mana de ajutor.
Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)