avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire vs. testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire vs. testament

Buna ziua!
Bunicul B a murit si a lasat bunicii F si celor doi copii, X si Y, mostenirea M.
Y a murit si el si a lasat partea lui de mostenire copiilor lui.
X traieste si are doi copii, P si Q.
Bunica F, inainte de a muri, a facut testament pentru partea ei de avere in favoarea nepotului Q. Evident ca testamentul se poate contesta.
Avand in vedere ca X traieste si este mostenitor rezervatar, cum se impaca acest aspect cu testamentul facut de F in favoarea lui Q?
Ce-ar trebui facut pentru ca X sa primeasca mostenirea de la F? Langa X vin la succesiune si nepotii de frate, copiii lui Y?
Cum poate Q sa fie inlaturat de la succesiune?
Va multumesc!



Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
ContSters62689, utilizator
Cel mai recent răspuns: andacalomfir , utilizator 22:47, 17 Iulie 2012
Testamentul este atacabil, daca prin acesta a fost incalcata rezerva succesorala a lui x precum si a reprezentantilor lui y.
Se va reduce testamentul lasat in favoarea lui Q cu jumatate.

In opinia mea, X va lua 1/4 din mostenirea F,copiii lui Y vor lua impreuna 1/4 din mostenire, iar Q va lua 1/2 din mostenire.
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
Francisc Gerber, Avocat
Mostenirea lui F fara a lua in calcul testamentul se impartea asa:
1/2 lui X si
1/2 copiilor lui Y

Luand in calcul testamentul si ca X va solicita reductiunea libertatilor excesive, mostenirea se va imparti asa:
Q 1/2
X 1/4
copii lui Y 1/4.

Ce fel de testament este, autentic sau olograf?
In functie de ce tip de testament este, cand si cum a fost semnat va putem da mai multe sfaturi despre cum il puteti contesta.
Inca de la inceput va spun ca testamentele se contesta destul de greu si de cele mai multe ori se obtine doar rezerva.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Trebuie sa adaug faptul ca testamentul este intocmit, se pare, la un notar. E posibil sa aiba si o hartie la mana ca F era sanatoasa mintal.
F avea 92 de ani si nu prea mai traia in realitate. Dar nu exista niciun document din care sa reiasa asta. Eventual marturiile membrilor familiei care sunt direct implicati.
O intrebare, daca-mi dati voie sa continui sirul acestora:
Teoretic, succesiunea se va dezbate intre X si copiii lui Y. Este vreo sansa sa il ignore pe Q, nechemandu-l la succesiune? Care ar putea fi consecintele?
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
ContSters62689, utilizator
Situatia sta asa:

In mod normal X primeste 1/2 si copiii lui Y 1/2. Cel in favoarea caruia a fost lasat testamentul este Q,respectiv copilul lui X dupa relatarile dvs. Asadar,cerand rezerva succesorala,X va primi 1/4 iar copiii lui Y tot 1/4 (impreuna). Restul de 2/4 ii va reveni lui Q.

Spy007 a scris:

Teoretic, succesiunea se va dezbate intre X si copiii lui Y. Este vreo sansa sa il ignore pe Q, nechemandu-l la succesiune? Care ar putea fi consecintele?


Q nu este mostenitor legal,ci testamentar,asadar trebuie sa fie chemat la mostenire,alaturi de X si copiii lui Y. Nu inteleg de ce se doreste a se evita chemarea lui Q,din moment ce este mostenitor testamentar si nu se poate dezbate procesul de succesiune in lipsa sa. Este ilogic ce pretindeti.
Nu numai ca e ilogic dar este si ilegal si imposibil. Testamentul facut la notar este in registrul national si notarul va stii imediat ca exista un testament.

Alte discuții în legătură

Mostenire de la bunic la nepoti dodo2009 dodo2009 Buna ziua, As dori si eu cateva lamuriri intr-o problema de mostenire si de aceea va voi prezenta pe scurt situatia. In 2007 a murit bunicul nostru din partea ... (vezi toată discuția)
Testament vs succesiune la notar. ce se întâmplă când sunt două testamente ale aceluiași testator? Cynthia20 Cynthia20 Mama a murit in 2008 si tata in 2018.La succesiunea dupa moartea mamei tata a renuntat la dreptul lui de succesiune dupa mama.Fratele meu si cu mine am semnat ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala dodo2009 dodo2009 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: bunicul meu a murit in sept.2007 lasand prin testament toata averea bunicii(tatal meu a murit ... (vezi toată discuția)