avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj minor + major si consecinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj minor + major si consecinte

Buna ziua!
va cer sfatul într-o problema delicata: ea minora 15 ani / el major. Părintii ei nu sunt de acord cu relația. Ea fuge de acasă și sta la el. Ea vine de buna voie și vrea sa stea cu el. Ce poate pății fata și ce poate pății băiatul din punct de vedere juridic. O pot lua părinții înapoi cu forța? O pot obliga cu ceva? El poate fi acuzat de ceva (arestat)?
Mulțumesc și aștept sfatul Dvs.!
Cel mai recent răspuns: cartwo , utilizator 22:09, 25 Iunie 2012
Din punct de vedere legal fata nu poate păţi nimic. Însă majorul ar putea, în anumite condiţii, să aibă unele probleme. Vă recomand să lecturaţi art. 198 cod penal , denumit ,,actul sexual cu un minor,,.
Părinţii fetei este firesc să nu fie de acord cu fuga ei de acasă şi cu ,,concubinajul ,, . Apropos, sună foarte urât cuvântul ,,concubinaj,, , când este vorba despre o fetiţă de 15 ani, care ar trebui să fie, la această vârstă, sub protecţia părinţilor ei.
Există şi alte mijloace, în afară de forţă, pentru ca fata să înţeleagă faptul că este prematur pentru oastfel de relaţie. De pildă, vorba bună, sfaturile şi discuţiile pe care le poate avea cu reprezentanţii unor instituţii care se preocupă de interesele minorilor.
Este puţin probabil ca relaţia dvs. cu fata să fie una viabilă, din punctul meu de vedere.
Ma scuzati! Din pacate am uitat sa spun ca acest lucru nu a avut loc, nu s-a intamplat inca. si ma refer aici si la actul sexual in sine! iar acest lucru se poate demonstra relativ usor. Si da, concubinaj este prea mult spus, gresit chiar, pt ca acest lucru implica si actul sexual in discutie. Formularea mea a fost gresita, imi cer scuze. Multumesc pt raspuns! V-as ruga daca cele spuse de mine aici schimba situatia cu ceva. Fata nu se mai intelege cu parintii ei sub nici o forma, iar aceasta a apelat la el. Multumesc din nou!
La vârsta de 15 ani se întâmplă să se ivească neînţelegeri între copii şi părinţii lor, dar acest lucru nu presupune fuga de acasă , în special la un bărbat. Dacă doriţi să o ajutaţi , fiind major , şi implicit având discernamânt, ar trebui să o sfătuiţi în mod corect şi să o lăsaţi să plece acasă, fiindcă este în interesul ei , să îşi poată continua şcoala şi să beneficieze în continuare de protecţia şi sprijinul părinţilor ei.
Faptul că ,,încă,, nu a avut loc vreun act sexual, schimbă situaţia, în sensul că , dacă s-ar fi întâmplat şi ar fi fost îndeplinită vreuna dintre condiţiile prevăzute de art. 198 cod penal, aţi fi putut răspunde penal.
Însă nici aşa nu sunteţi pe deplin exonerat de răspundere, întrucât , fata , la un moment dat, ar putea să afirme că aţi forţat-o să vină la dvs. , că aţi sechestrat-o , etc. ªi nu prea veţi avea cum să demonstraţi contrariul, adică ea, având această vârstă, cel mai probabil va fi crezută , mai ales că nu se întâmplă la orice pas ca o fată de 15 ani să se mute la un major acasă.
Mă întreb, dacă nu este vorba despre o relaţie de tip ,, concubinaj,, , de ce fata , dacă nu se înţelege cu părinţii şi caută sprijin, nu a apelat la o rudă apropiată sau la autorităţi ( în zilele noastre toţi copiii îşi cam cunosc drepturile şi ştiu că există autorităţi care le pot apăra interesele , că există un nr. de telefon pentru copiii abuzaţi de părinţi, etc.).
Nu ştiu ce veţi face mai departe, însă, sfatul meu este să puneţi capăt acestei situaţii, fiindcă vă stă în putere, şi să o ajutaţi la modul în care să o sfătuiţi cât mai corect şi obiectiv, iar dacă doriţi să fiţi cu ea, la un moment dat, să mai aştaptaţi o vreme.
Multumesc din nou pt raspunsul Dvs. Da, fata a mai fugit o data de acasa la o ruda apropiata, sora ei mai mare. Dar bineinteles ca a doua zi a fost dusa acasa. Si tot bineinteles ca toti din familia ei s-au purtat foarte frumos cu ea. minunea a durat doar 2 saptamani, acum situatia de dinainte revenind. Iar acum nu stie ce sa faca. Multumesc pt raspunsuri si o sa tin cont de sfaturile Dvs. Nu stiu insa ce discernamant poate avea din punct de vedere legal fata la cei 15 ani...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt minora si vreau sa fug de acasa Andreea florea Andreea florea Buna.. sunt minora in varsta de 14 ani.. vreau sa ma mut la iubitul meu .. dar parintii mei nu sunt de acord.. ce se intampla daca fug de acasa? Gen daca ... (vezi toată discuția)
Minora D3m3nTuL D3m3nTuL Buna...am 22 ani si sunt cu o fata de aproape 15 ani...fata este virgina si parinti ei au spus ca merg sa ma de`a la politie.ce mi se poate intampla?ei vor sa ... (vezi toată discuția)
Corupere de minori ? a1Me a1Me Daca baiatu si fata au amandoi 17 ani si au intretinut relatii sexuale familia ei il poate da pe baiat la corupere de minori, am intretinut relatii sexuale cu ... (vezi toată discuția)