Contractul civil nu ofera protectie salariatului in nicio privinta. Fiind un raport de drept civil, si nu de dreptul muncii, persoana fizica angajata pe baza de conventie civila, nu are practic niciun drept. Chiar daca teoretic ar avea anumite drepturi, nu are instrumentele juridice pentru a si le realiza in mod eficient.
Drepturile şi obligaţiile părţilor dintr-un contract civil sunt cele stabilite prin negociere între acestea şi înscrise în acesta.
Contractul civil poate fi modificat numai prin acordul părţilor şi conform celor convenite între acestea vizând, în general, obiectul, locul activităţii, felul muncii, condiţii de muncă, de plată, termenul limită de realizare etc.
Prin încheierea unui contract civil nu există noţiunile de: concediere; concediu de odihnă, de boală, de maternitate, fără plată etc.; condiţii de muncă normale, deosebite, specifice; misiune de muncă temporară; muncă temporară; muncă suplimentară, de noapte, în zilele de repaus; muncă forţată; norme de muncă; salariaţi permanenţi, nepermanenţi, cu muncă la domiciliu etc.; sărbători legale; pauză de masă, de repaus zilnic, repaus săptămânal; preaviz; timp de muncă pe perioadă nedeterminată, determinată; vechime în muncă etc.
Luand in considerare de exemplu partea baneasca numai. Mi s-a spun ca nu poate nimeni de la firma sa-mi dea "fluturas" la ce am fost platita si ce nu + pierd bonuri de masa ce primeste toata lumea in afara de mine. Dati-mi sfat va rog ce as putea sa fac? Sunt studenta si am nevoie de salariu ca sa pot sa ma intretin, deci nu prea este posibila varianta sa dau demisia, dar nici nu as vrea sa se profite de mine, atunci mai degraba plec.