avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract civil vs. Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract civil vs. Contract de munca

Poate sa-mi zica cineva care sunt avantajele si dezavantajele contractului civil fata de contracul de munca. Eu sunt angajata cu contract civil pe un post la care majoritatea colegilor mei sunt angajati cu contract de munca, mie mi s-au dat niste scuze ieftine de ce nu vor sa-mi schimbe contractul, dar daca poate cineva sa-mi spuna ce pierd daca raman cu contract civil as fi fooooarte recunoscatoare.
Cel mai recent răspuns: Princessin , utilizator 17:43, 26 Iunie 2012
Pierdeti:
1. contributia la pensie
2. asigurarile de sanatate vi le platiti singura
3. contractul civil se poate denunta fara prea mari probleme; contractul de munca - nu
4. posibilitatea de intrare in somaj - daca va fi vreodata cazul
Contractul civil nu ofera protectie salariatului in nicio privinta. Fiind un raport de drept civil, si nu de dreptul muncii, persoana fizica angajata pe baza de conventie civila, nu are practic niciun drept. Chiar daca teoretic ar avea anumite drepturi, nu are instrumentele juridice pentru a si le realiza in mod eficient.

Drepturile şi obligaţiile părţilor dintr-un contract civil sunt cele stabilite prin negociere între acestea şi înscrise în acesta.

Contractul civil poate fi modificat numai prin acordul părţilor şi conform celor convenite între acestea vizând, în general, obiectul, locul activităţii, felul muncii, condiţii de muncă, de plată, termenul limită de realizare etc.

Prin încheierea unui contract civil nu există noţiunile de: concediere; concediu de odihnă, de boală, de maternitate, fără plată etc.; condiţii de muncă normale, deosebite, specifice; misiune de muncă temporară; muncă temporară; muncă suplimentară, de noapte, în zilele de repaus; muncă forţată; norme de muncă; salariaţi permanenţi, nepermanenţi, cu muncă la domiciliu etc.; sărbători legale; pauză de masă, de repaus zilnic, repaus săptămânal; preaviz; timp de muncă pe perioadă nedeterminată, determinată; vechime în muncă etc.
Luand in considerare de exemplu partea baneasca numai. Mi s-a spun ca nu poate nimeni de la firma sa-mi dea "fluturas" la ce am fost platita si ce nu + pierd bonuri de masa ce primeste toata lumea in afara de mine. Dati-mi sfat va rog ce as putea sa fac? Sunt studenta si am nevoie de salariu ca sa pot sa ma intretin, deci nu prea este posibila varianta sa dau demisia, dar nici nu as vrea sa se profite de mine, atunci mai degraba plec.
Activitatea desfasurata in baza unui astfel de contract nu va confera calitatea de salariat .. situatie dezavantajoasa pentru dvs ..

Tichete de masa nu veti primi intrucat nu aveti incheiat un c.i.m. ... in contractul respectiv ar trebui sa existe clauze cu privire la modul de incetare a acestuia ...
Multumesc mult pentru raspunsuri, cred ca o sa mai revin peste cateva zile, referitor la ce s-a intamplat. Dar vreau sa schimb la CIM.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare - "toate celelalte drepturi de care ar fi beneficiat" Paul Simion Paul Simion Speta: angajatul castiga procesul prin care a solicitat anularea deciziei de concediere si obtine o sentinta prin care fostul angajator este obligat sa-i ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa TraianMarinescu TraianMarinescu Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, pentru salariatii care lucreaza cu norma intreaga. Intrebare: De ce ... (vezi toată discuția)
Salariat munca temporara suciu_diana suciu_diana Buna seara, am o nelamurire legata de munca temporara. Este o prevedere din HG 1256/2011 care spune asa: [quot]Art. 20. - In situatia in care agentul ... (vezi toată discuția)