avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat

Buna seara,
Am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva
Recent am infiintat o firma si am facut un contract de comodat, ptr. inregistrarea unui punct de lucru (pe care urma sa-l inchiriez, si sa fac un contract de inchiriere)
Cand am terminat actele si am inceput activitatea, propietarul mi-a solicitat sa-i platesc chiria in avans pe 3 luni urmand sa-mi faca contractul de inchiriere sa fie totul legal.
Am platit chiria, ulterior avand surpriza ca nu poate sa-mi faca contract de inchiriere pe firma numai pe peroana fizica, fapt care pe mine ma dezavantaja...
(nu puteam sa justific chiria, sa inregistrez punctul de lucru la primarie etc)
dupa o luna de zile am plecat in alta parte, unde am rezolvat aceste treburi

Intrebarea mea este: in contractul de comodat ce l-am facut ptr. inregistrarea pct de lucru scrie ca spatiul mi se acorda in mod gratuit timp de un an, si la una din clauze la litigii ... inceteaza dupa o notificare, in termen de 60 zile (notificarea trebuie facuta in scris sau verbal?)...

Eu cand am plecat nu am dat cheiile propietarului, iar el intre timp si-a gasit alt chirias. In ce conditii sun eu obligat sa-i dau cheile lui (tinand cont ca eu i-am platit chiria si nici nu pot sa ma scad cu ea din contabilitate pe trei luni) luand in considerare acest contract de comodat intre mine si el.

Va mutumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
miceaneacsu, utilizator
Din ceea ce ati relatat se intelege ca in prezent Dvs. aveti incheiat un contract de comodat intre proprietar si societate, cu perioada de valabilitate de 1 an, si un contract de inchiriere intre proprietar si Dvs. persoana fizica, cu perioada de valabilitate de ____????.
1. Nu inteleg justificarea proprietarului de a nu face contract de inchiriere cu societatea (singura care-mi vine in minte este refuzul lui de a inregistra contractul la finante)
2. In baza contractului de comodat, Dvs. puteati sa va obtineti autorizarea pentru desfasurarea activitatii in locatia respectiva.
3. In situatia in care Dvs. ati plecat din spatiu fara sa notificati proprietarul despre denuntarea unilaterala a contractului, sunteti bun de plata in continuare, pana la implinirea termenului contractual.
Cel mai bine ar fi sa notificati proprietarului incetarea ambelor contracte de inchiriere si sa radiati punctul de lucru din imobilul respectiv inregistrat la ORC (oricum va trebui sa o faceti la implinirea termenului de 1 an).

Ca raspuns la ultima Dvs. intrebare, exista posibilitatea de a incheia contract de subinchiriere intre Dvs. persoana fizica, in calitate de sublocatar, si societatea Dvs., in calitate de sublocator, pentru perioada pentru care ati achitat chiria si cu conditia ca proprietarul sa nu se opuna acestei subinchirieri.
Dezavantajul este ca Dvs. persoana fizica ar trebui sa declarati la finante obtinerea de venituri din cedarea folosintei bunurilor inchiriate si sa achitati impozitul aferent de 16%.
Buna ziua,
In primul rand multumesc pentru raspuns, in al doilea imi cer scuze ca nu m-am exprimat destul de clar, am tastat de pe un telef. mobil in graba.
Exista doar un contract de comodat intre societatea constituita de mine si propietarul punctului de lucru, nu exista contract de inchiriere intre mine si el, sau societatea mea si el. Deci in contractul de comodat se specifica ca el imi acorda spre utilizare in mod gratuit timp de 1 an de zile spatiul mentionat, iar la clauze scrie "...sa inceteze inainte de termen dar numai dupa o notificare cu cel putin 60 zile inainte de data la care sa convenit incetarea contractului" Eu am plecat din punctul de lucru dar conform contractului de comodat spatiul mi s-a acordat in mod gratuit..(nu l-am putut inregistra la primarie pentru ca nu puteam justifica chiria pe care i-am platit-o pe trei luni si pe care urma sa o platesc in continuare.)
1. Pentru decontarea cheltuielilor cu chiria pe societate, ramane valabila solutia pe care v-am dat-o.
2. Trebuie sa faceti deosebire intre contractul de comodat (valabil) si contractul de inchiriere (vorbe)
3. In cazul in care Dvs. nu mai utilizati efectiv spatiul in cauza, cel mai bine ar fi sa rezolvati lucrurile de pe acum, sa incetati de comun acord cu proprietarul contractul de comodat si sa predati spatiul proprietarului. Pentru aceasta trebuie sa discutati cu proprietarul spatiului iar in cazul in care acesta nu este de acord sa incetati contractul "la zi", procedati la intocmirea unei notificari in conditiile stipulate in contract (oricum nu veti mai achitati nici o suma de bani intrucat Dvs. aveti valabil un contract de comodat, nu unul de inchiriere)
Alte sume de bani nu sunteti obligat sa achitati catre proprietar intrucat nu exista nici un contract de inchiriere a spatiului in cauza care sa justifice plata acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract chirie intre pfa si srl, proprietar persoana fizica norna norna Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare: -Persoana fizica P este proprietarul unui apartament A. -aceeasi persoana fizica are ... (vezi toată discuția)
Inregistrare punct de lucru - contract de locatie de gestiune ade_ice_ice ade_ice_ice Buna seara, Imi baza unui contract de locatie de gestiune, imi pot inregistra punct de lucru al unei firme si fiscaliza casa de marcat pe locatia ... (vezi toată discuția)
valoarea unui contract de comodat bucurescu bucurescu buna ziua, intr-o locatie unde isi desfasoara activitatea alta firma si tot spatiul imobilului este inchiriat in intregine acestei firme, eu pot face cu ... (vezi toată discuția)