Buna seara,posed proprietati imobiliare prin acte de mostenire,in cazul in care divortez proprietatile respective fac obiectul unui partaj?Dar in cazul in care survine decesul meu,proprietatile respective revin copilului meu sau si sotului meu?daca da ,in ce procentaj?
Bunurile dobândite în timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, sunt bunuri proprii, afara de cazul în care dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune.
Bunurile dobândite prin mostenire, legat sau donatie în timpul casatoriei devin bunuri proprii datorita caracterului personal al dobândirii lor.
Soţii pot folosi, administra şi dispune liber de bunurile proprii, fără a fi necesar consimţământul celuilalt soţ, cu excepţia situaţiilor anume prevăzute de lege, precum locuinţa familiei şi bunurile aferente acesteia.
La data decesului, soţul supravietuitor are drept la moştenirea averii lăsate de defunct. Acest drept există chiar dacă soţii erau în procedură de divorţ, dacă la data decesului încă nu exista o hotărare de divort definitiva.
Dacă după defunct au rămas atât moştenitori legali (părinţi, copii, fraţi, nepoţi etc), cât şi soţ supravietuitor, acesta din urmă este chemat la mostenire alături de oricare dintre ei, iar partea care îi revine din avere este de 1/4 din bunuri daca vine in concurs cu descendentii.